20. TÜÖBİK başladı: Türkiye’nin büyüme modeli refah yaratmadı
Türkiye Üniversite Öğrenciler Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK) bugün ODTÜ’de başladı.
20. Türkiye Üniversite Öğrenciler Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK) ODTÜ’de başladı. Kongrenin açılış dersini 1.TÜÖBİK’i düzenleyen öğrenciler arasında yer alan ve bugün ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Cömert gerçekleştirdi.
Kongrenin açılış konuşmasını ODTÜ İktisat Topluluğu’ndan Ekin Bal yaptı. TÜÖBİK’in en temel amacının iktisada bütüncül bir yaklaşım getirmek olduğunu belirten Bal, 20 bu kongrenin sosyal bilimler alanında eğitim gören öğrencilere bir tartışma alanı sağladığını söyledi. Ana akım iktisatın varsayımlarla ilerlediğine işaret eden Bal, kongrenin gerçeğe odaklandığını söyledi. Bal, son dönemlerde kariyere yönelik etkinliklerin arttığını ancak TÜÖBİK’in öğrencilerin akademik olarak üretim yapabildiği ve kendi hayatlarına dair söz söyleyebildiği bir kongre olarak diğer etkinliklerden farklılaştığını söyledi. Son dönemde topluluk etkinliklerinin kısıtlanması ve pandemiden kaynaklı çeşitli büroktarik sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Bal, bu sorunları ODTÜ Ekonomi Topluluğu ve kongreyi düzenleyen öğrencilerin hep birlikte ısrarıyla birlikte aştığının altını çizdi.
AÇILIŞ DERSİNİ DOÇ.DR. CÖMERT VERDİ
TÜÖBİK’in açılış dersini ise İktisatçı Doç. Dr. Hasan Cömert verdi. Yirmi yıl önce düzenlenen 1. TÜÖBİK’in düzenleyicilerinden biri olduğunu belirten Cömert, “2001 krizi sonrası hayatın merkezine oturan iktisat tartışmalarına öğrenciler olarak cevap üretmek ihtiyacıyla ilk TÜOBİK’i Ankara’daki üniversite öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdi” dedi. Cömert, açılış dersinde “2002 Sonrası Türkiye Ekonomisinin Karşılaştırmalı Karnesi: Yeniden Bir Bakış” adlı sunumunu gerçekleştirdi.
Cömert, 2013 sonrası tüm dünyada büyüme hızlarının yavaşlamasıyla birlikte bir kırılmanın yaşandığı ve bu kırılmadan Türkiye’nin de büyük çoğunlukla etkilendiğinin altını çizdi. Türkiye’nin kendi ‘akranlarından’ farklı olarak en yüksek büyüme hızına sahip olduğu dönemde dahi işsizlik, enflasyon vb. açılardan akranlarına göre oldukça geri planda kaldığını söyleyen Cömert, bunun nedeninin sıcak para ve borçlanmaya dayalı büyüme modeli olduğunu söyledi. Cömert’ e göre bu model ile gerçekleşen büyüme, gerçekleşebilecek herhangi bir şok dalgasında Türkiye ekonomisinin akranlarına göre daha ağır bir şekilde etkilenmesine neden oldu. (Ankara/EVRENSEL)