Diş hekimleri: Kontenjan ve fakülte artışı hastalıklara çözüm değil
Türkiye Dişhekimleri Birliği, 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü için basın açıklaması yaptı. Hekimler, diş hekimi sayısı artırılarak diş ve diş eti hastalıklarının çözümünün mümkün olmadığını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Dişhekimleri Birliği (TDB) 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü için basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasına Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı A. Tarık İşmen, İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Ali Gürlek, Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri K. Tümay İmre, TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güler Gültekin ve TDB Denetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Bektaş Kayhan katıldı.
Gerçekleşen toplantıda ağız sağlığının önemi ve yeni açılan, kontenjanları artırılan diş fakültelerinin diş ve diş eti hastalıklarındaki artışın çözümü olmadığını vurgulandı.
“İYİ AĞIZ SAĞLIĞINA SAHİPSENİZ KİŞİSEL VE TOPLUMSAL KONFORA SAHİPSİNİZ”
Açıklamada konuşan A. Tarık İşmen “İyi bir ağız sağlığına sahipseniz hem kişisel konforunuz hem de toplumsal konforunuz daha da artacaktır. O yüzden iyi bir ağız sağlığına sahip olmakla iyi bir beden sağlığına sahip olmak koordinasyon içindedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Dişhekimleri Birliği bu konuya özellikle dikkat çekmektedir. 'Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları' konu alan deklarasyonunda; ağız sağlığının, ölümcül kronik hastalıklar ile aynı risk faktörlerini paylaştığı ve dünya nüfusunun gelecek yıllarda karşılaşacağı zorlukları gidermek için kullanılacak ortak bir yaklaşımın gerekliliği belirtilmiştir” dedi.
“DİŞ HEKİMİ SAYISINI ARTIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL”
Son 10 yılda birbiri ardına açılan diş fakültelerinin ve kontenjanlarının hayret verdiğinden bahseden Kadir Tümay “İnsan gücü planlaması ülkelerin kaynaklarını verimli kullanmak adına en çok önem verdikleri konulardan biridir. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de diş hekimliği lisans eğitimi en maliyetli eğitimlerden biridir. Bu alanda insan gücü planlamasının daha da önem kazandığı bir gerçektir. Ülkemizde gelişmiş ülkelere göre tüm yaşlarda artış gösteren diş ve diş eti hastalıklarının, diş hekimi sayısı artırılarak çözümü mümkün olmayacaktır. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren insan gücü planlamasını ihtiyaç, talep ve nüfus kriterlerine göre belirlenen ulusal sağlık politikaları oluşturulmadan diş ve diş eti hastalıklarının çağdaş ülke seviyelerine getirilmesi mümkün değildir” diye konuştu.
“AĞIZ KANSERLERİNİN ARTIŞI DİKKAT ÇEKİYOR”
Ağız kanserlerinin artışının tüm diş hekimleri ve diş hekimi öğrencilerinin dikkatini çektiğini söyleyen Kıvanç Bektaş Kayhan “Ağız kanserleri maalesef geç teşhis edildiğinde önemli bir sağlık problemidir. Bu nedenle ağzınızda çıkan herhangi bir yarada, iyileşmeyen revizyonlarda başvuru yeriniz diş hekiminizdir. Ağız sağlığı genel sağlığın bütün ve ayrılmaz parçasıdır” dedi.
TEKNOLOJİ İŞİ KOLAYLAŞTIRIR
Güler Gültekin “Sağlık sistemlerini ve ekonomileri etkileyen ağız hastalıklarının küresel yükünü azaltmaya yardımcı olmak için tüm ağız diş bileşenlerinin ortak hareket etmelerini istiyoruz. Genel sağlıkta esenlik ve yaşam kalitesi için iyi bir ağız sağlığı şarttır. İnsanların ağızlarıyla gurur duyabilmeleri için ağız hastalıklarının önlenmesi, erken teşhisi ve bakımından ağız sağlığının geleceğini şekillendirmek üzere diş hekimlerinin strateji, teknoloji ve diğer enstürmanlara bakış açılarının gelişmesi bağlamında sürekli eğitime önem verilmelidir” diyerek yeni teknolojilerin diş hekimliğinde devrim yarattığını, diş hekimlerinin çalışmalarını kolaylaştırdığını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)