20 Mart 2022 09:07
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2022 16:24

Van ve bazı bölge kentlerinde Newroz coşkusu

Binlerce kişi Van başta olmak üzere pek çok kentte Newroz alanlarını doldurdu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van, Batman, Malatya, Elazığ, Hakkari, Antep, Urfa, Silopi, Doğubayazıt ve Silvan başta olmak üzere pek çok kentte Newroz kutlanıyor. 

VAN

Van Kalesi’nin eteklerinde bir araya gelenler kar yağışına rağmen alanı doldurdu. Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Güven, HDP İl Eş Başkanı Handan Karakoyun, söz aldı. HDP İl Eş Başkanı Fikret Doğan da “Binlerce bedel verilerek bu günlere gelindi. Bu bedele sahip çıktınız. Hepimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli birer konuşma yaptı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “En önemli sorun yürütülen kirli savaştır. Kürt sorunun dışında her şeyi konuşuyorlar. HDP’ye mesafe koyanlar sizin karşınıza çıkmaya cesaret edemiyor. Sizden utanmazca oy isteyenler bu bayrama katılma ahlakını gösteremiyor. Çünkü dürüst değiller. Kürtler buna kanmayacak. Kürtlerle Kürt sorununun çözümünü tartışmayan, Kürtlere ne vaat ettiğini söylemeyen hiçbir güçle işi yoktur, verecek oyu da yoktur. Kimse Kürtleri ve HDP’nin bitmek bilmez talebini kolaya almamalıdır” dedi.

"Erdoğan Ukrayna savaşına karşı çıkıyor ve müzakere ediyor. Savaşa karşıysan Efrin’de, Rojava’da, Şengal’de işin ne? Halklar kendi kaderini tayin edecekse senin Rojava’de işin ne?" diyen HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Kürt meselesi çözülmeden ne Türkiye’ye ne Ortadoğu’ya barış gelir. Huzur, barış ve demokrasi için bu çözümün peşinden gitmeye devam edeceğiz. Siyasi ve ekonomik özgürlükler için bu çözüme kulak verin” ifadelerini kullandı.

Van Newroz’una mesaj gönderen filozof Noam Chomsky, “Kürtler, korkunç bir baskı ve şiddetle karşı karşıya kaldılar ve üstesinden geldiler. Bu, Kürt direnişinin ve başarısının bilincimize işlediği bir derstir” dedi. (Van/MA)


MALATYA | DAYANIŞMA VE UMUDU BÜYÜTME ÇAĞRISI

Malatya'da Newroz, Emeksiz üst geçitinde halaylarla, alkışlarla, zılgıtlarla büyük bir coşkuyla kutlandı. Newroz kutlamasına EMEP, HDP,
PSKAD, DBP, ESP katıldı. Koma Çiya grubu etkinlik sonunda konser verdi.

HDP Malatya İl Başkanı konuşmasında ekonomik krizin derinleştiğini ve iktidarın krizi yönetediğini belirterek "Bugün açıklanan bir veriye göre 3 aydır kur korumalı mevzuat adı altında 13 milyar halkın cebinden çıkmıştır. Günlük rutin zamlar halkların belini bükmüştür" dedi.

"ÜÇÜNCÜ SEÇENEK İHTİYAÇTIR"

EMEP Malatya İl Başkanı Şerif Demirel, "Newroz; dünden bugüne asırlar boyunca baskıcı ve inkarcı yönetimlere karşı mücadelenin sembolü ve direnci olmuştur. Newroz, Ortadoğu halklarının, özelde Kürt halkının zalim Dehaklara karşı özgürlük mücadelesinin adıdır. Yeni bir umudun, yeni bir günün müjdecisi olan Newroz'u bölgede devam eden savaşın gölgesinde kutluyoruz. Ortadoğu'da yıllardır sürdürülen emperyalistlerin çıkar ve paylaşım savaşı, şimdi de yanıbaşımızda Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile devam ediyor. Bu savaş halkların savaşı olmadığı gibi halkların barış ve özgürlük savaşı da değildir " diye konuştu.

İktidar cephesinde emekçilere ve halklara karşı baskı ve tehditlerin devam ettiğini söyleyen Demirel, "Bu seçim atmosferinde iki ittifak gücü
çıkmaktadır. Biri Cumhur ittifakı diğeri ise Millet ittifakı. Aslında bu iki ittifakta işçi ve emekçileri, ezilen halkı temsil etmemektedir. Bu
baskıları, sömürüyü, demokrasi ve özgürlük yoksunluğunu giderecek olan bir üçüncü ittifak seçeneğidir. Bu anlamda üçüncü seçenek mücadelede ve hak almada ve halka umut olmadı bir güç ve çekim merkezi olması açısından ihtiyaçtır. Halkın bütün kesimlerini bu birliği, dayanışmayı, umudu büyütmeye ve destek vermeye çağırıyoruz." dedi.

"DEMOKRASİ İTTİFAKI İKTİDARI KORKUTUYOR"

DBP parti meclis üyesi Berivan Sincar da konuşmasında "2022 Newrozu ilk defa kitlesel Newroz Cizre, Şırnak 1992 Newrozlarından ayrı düşünülemez. 2015 ile birlikte ağır tecrit koşullarının artmasıyla ülke genelinde bir tecrit olduğunu, kuşatma altına alındığını görüyoruz" diye konuştu. HDP Batman Milletvekili, Mehmet Rüştü Tiryaki de "Millet ittifakı değil üçüncü ittifak, demokrasi ittifakı iktidarı daha çok korkutuyor" dedi. (Malatya/EVRENSEL)


ELAZIĞ | AKP-MHP İTTİFAKI KAYBETMEYE MAHKUM

Elazığ’da Hozat Garajı Meydanı’nda miting havasında geçen Newroz kutlamalarında konuşan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "AKP-MHP ittifakı, Elazığ’dan sesleniyoruz size, geçmiş olsun, kaybettiniz, kaybetmeye mahkumsunuz" dedi.

Elazığ'da tertip komitesinin İstasyon Meydanı için yaptığı başvuru için Valilik, alternatif olarak Fevziçakmak Mahallesi Perşembe Pazarı alanını göstermişti. İstasyon Meydanı'nda yapılmak istenen açıklamaya ise "müsait olmaması" gerekçe gösterilerek izin vermemişti. Bunun üzerine yurttaşlar, kutlamayı Hozat Garajı’nda gerçekleştirdi.

İlk sözü HDP Elazığ İl Başkanı Ali Yıldırım, "Newroz bayramı tüm halkların birleşmesi için vesiledir. Valiliğin dayatmasını kınıyoruz. Tüm halkımızın Newroz Bayramı’nı kutluyoruz” dedi.

Daha sonra HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit söz alarak, "Biz bin yıllardır bu coğrafyada yaşıyoruz. Bin yıllardır Newroz kutluyoruz. Bin yıllardır Dehaklara karşı Demirci Kawa’nın isyan ateşini yükseltiyoruz. Siz kimsiniz ki bize meydanları yasaklıyorsunuz. Türkiye’nin dört bir yanında bütün valiler Newroz kutlamalarına izin verirken Elazığ Valisi ne yapmaya çalışıyor? Newroz barıştır, kardeşliktir, isyandır, Newroz eşitliktir. Newroz mazlumun sesidir” diye konuştu.

Kazanılmış hakların gasbedilmesine de değinen Koçyiğit, “Belediyelerimize kayyumlar atandı. Milletvekillerimiz tutuklandı. Şimdi ise seçimin anahtarı HDP’nin elinde. O anahtarı HDP olarak halkların lehine, bütün özgürlükler lehine kullanacağız. Partimizi kapatmaya çalışan AKP-MHP ittifakına buradan, Elazığ’dan sesleniyoruz size; geçmiş olsun, kaybettiniz, kaybetmeye mahkumsunuz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Newroz sloganlarla ve halaylarla kutlandı.

Öte yandan Newroz kutlaması sonrası dağılanlardan bir kişiye saldırı girişimi oldu. Saldırı girişimi polis tarafından engellendi. (Elazığ/EVRENSEL)


BİNGÖL | EKSİ 10 DERECEDE NEWROZ KUTLAMASI

Termometrelerin sabah saatlerinde eksi 10 dereceyi gösterdiği Bingöl'de, yurttaşlar Newroz ateşini tutuşturmak için kutlamaların yapıldığı Hastane Caddesi'nde toplandı.

Kutlamalara birçok kişi yöresel kıyafetler ile sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla katıldı.

Sık sık "Jin, jiyan, azadî" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları atan yurttaşlar davul ve zurna eşliğinde halaya durdu. 

Öte yandan kentte 3 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı köy yollarının kapandığı ve kutlamalara katılmak için yola çıkan köylülerin kar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıkları öğrenildi. (Bingöl/MA)  


BATMAN

Batman merkeze bağlı Pazaryeri mahallesinde bulunan Newroz Alanı’ndaki kutlamalar büyük bir coşkuyla sürdü. Yöresel kıyafetleriyle sabahın erken saatlerinde alana akmaya başlayan vatandaşlar alkış ve zılgıtlarla halay çekti. 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, KDP-Bakur Eş Genel Başkanı Sertaç Bucak ile Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı. 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, alanı tıklım tıklım dolduran kitlenin “Mecalleri kalmadı” diyen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük bir cevap verdiğini söyledi. Başaran, "Kürt halkı 50 yıllık mücadele tarihinde sürekli katliam, tutuklama ve sürgünler ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak bunlara karşın bu halk hiçbir zaman geri adım atmadı. Her katliam, her baskı bu halkı alanlara akmasına gerekçe olmuştur. Kürt halkının kutladığı Newroz'larda böyle. Newroz’un engellenme girişimlerine karşın halk her dönemde alanları tıklım tıklım doldurmuştur. Bu kent failli meçhulleri kentti. Ancak hiçbir dönemde geri adım atmamıştır. Bu kent hiçbir zaman alanları boş bırakmadı. Şu görüntüye bakın alanda yer yok. Gelişler halen devam ediyor. Çok yaşa Batman, başarı bizimdir” diye konuştu. 

KDP-Bakur Eş Genel Başkanı Sertaç Bucak, Newroz’un birlik günü olduğunu belirtti. Bucak, "4 parça Kürdistan ve Kürtlerin bulunduğu her alanda Kürt halkı Newrozu büyük bir coşku ile kutluyor. Kürtler Kawaların direnişi ile alanlarda halklarını talep ediyor. Kazanımları için alanda. Bugün burada alanı dolduran Batman halkının bu coşkusunu kutluyorum. Newroz barış, kardeşlik ve birlik günüdür. Hepinizin Newroz'u kutlu olsun” ifadelerini kullandı. 

HDP'li Garo Paylan alandaki coşkuya işaret ederek, "Bu gidici faşist iktidarın yerine gelecek olanlar da önemli. Biz 3’üncü yol ile sonrasında ne yapılacağına dair mücadele çizgimiz hazır. Bu mücadelenin Newroz alanlarında hayat bulduğunu görüyoruz" diye konuştu. (Batman/MA)


URFA 

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla Newroz ateşinin yakılacağı merkezlerden biri olan Urfa’da sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar Newroz’un kutlanacağı alanın yolunu tuttu. 11 Nisan Stadyum Stadı’nın bulunduğu alana kadınlar renkli kıyafetleriyle aktı. Program başlamadan önce alana gelen yurttaşlar, çalınan parçalar eşliğinde halaylar çekti.

Alana girenler ellerinde HDP flamalarının yanı sıra Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar’ın fotoğrafını da taşıdı. 

Newroz ateşi HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve siyasetçiler tarafından yakıldı.

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, "Binlerce kişi bu alanda Newroz’u kutlayarak, zulme karşı direniyoruz. Bundan sonra da bu direnişi sürdüreceğiz” dedi. HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan "Hala her şeye rağmen halkımızın iradesini kıramadılar. Bugün Urfa halkı bir kez burada gerekli cevabı verdi.” diye konuştu. (Urfa/MA)

Urfa'da Newroz kutlaması


ANTEP

Antep'te Newroz Meydanı HDP bayraklarıyla süslendi. İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newrozu'nda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut'un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar, alana alınmadı.

HDP Antep İl Eş Başkanları Avni Binici ve Ayten Kaya'nın ardından söz alan 3 Kasım 1992'de katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Antep İl Başkanı Abdulsamet Sakık'ın kızı Pınar Sakık, "Bir zamanlar acısıyla gittiğim Antep'te olmak güzel. Sizleri babamın ve yoldaşlarımın anısıyla selamlıyorum. Direnişinizi ve Newroz'unuzu kutluyorum" dedi. 

"BU DÜZEN BÖYLE GİTMEYECEK"

HDP Kadın Meclisi üyesi Gülcihan Şimşek konuşmasında Kürt halkının birlikteliğinin önemine, hasta tutuklulara, Adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar'a değindi. Diyarbakır'da yapılan kadınlara yönelik gözaltı ve tutuklamaları da hatırlatan Şimşek, "Ne yaparsanız yapın kadınlar direnecektir. Bugün hukuksuzluklar var. Bu hukuksuzluklar korkularındandır" diye konuştu. Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) MYK üyesi Feyaz Çakmak da "AKP-MHP iktidarı şiddetle ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Ama hiçbir güç bunu başaramamıştır. Gençlerin mücadelesi buna izin vermeyecektir. Bu düzen böyle gitmeyecektir" dedi. 

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul "Antep'i baskıyla, zorla, gözaltılarla susturacaklarını sananlar Newroz alanına baksın. Katliamlardan geçirdiler, yetmedi. Geriye adım atacağımızı sandılar ama işte siz onun cevabını veriyorsunuz" diye konuştu. Tüm emek, inanç, çevre örgütleriyle işçileri ve yoksulları üçüncü ittifakta birleşmeye çağıran Toğrul, "Mesele iktidarın değişme meselesi değil sorun üreten sistemin değişmesidir. Bunun yolu da 3'üncü ittifaktır" diye konuştu. Newroz, Mikail Aslan'ın seslendirdiği kilamlarla devam etti. 


BÖLGEDE NEWROZ ATEŞİ ETRAFINDAN BİNLER BULUŞTU

Mardin'in Derik ve Savur ilçesinde Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı.

Kürt siyasetçi Ahmet Türk yaptığı konuşmada,"Cezaevlerindeki hasta tutuklular içimizi yakıyor. Biz biliyoruz, zulüm ve baskıya rağmen Derik halkı geleceğine, sahip çıktı. Derik halkı iradesine sahip çıktı. Özgürlük için büyük bedeller ödedi. Biliyoruz, mücadele bedelsiz olmuyor. Bu nedenle mücadelemizi, irademizi, duruşumuzu net şekilde belirlememiz gerekiyor. Bu devlet, bu zulümkar hükümet kendi işini yapıyor. Biz de özgürlük için mücadelemizi büyütmeliyiz" dedi. 

LEYLA GÜVEN’DEN MESAJ: KÜRT HALKI ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLDİR

Yoğun katılımın sağlandığı Hakkari Newrozu’na mesaj gönderen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven de “Bizler zindanlardaki politik tutsaklar olarak diyoruz ki; ne AKP-MHP faşist iktidarının ne de CHP ve dostlarının halkımızın umutlarını çalmasına izin vermeyeceğiz. Açık ve net belirtiyoruz ki halkımıza yaşatılan acılar bu kadar taze iken hiçbir düzen partisinin yanında, çeperinde durmak zorunda değiliz. Ayrıca Kürt halkı hiçbir zaman çaresiz ve çözümsüz olmamıştır. Çaremiz de çözümümüz de halkımızın destansı direnişi ve özgücüdür. Amed halkı şahsında dünyanın her yerinde direnen halkımızın Newroz bayramını kutluyor, gelecek özgür günlerde çekeceğimiz büyük halayda buluşmayı umuyoruz. Newroz pîroz be… Leyla Güven.. Xarpêt Zindanı.” dedi.

Bingöl, Doğubayazıt, Tatvan ve Silopi'de yakılan Newroz ateşi etrafında binlerce kişi buluştu. 

ÖNCEKİ HABER

LC Waikiki işçisi: Halkların kardeşliğini savunmalıyız

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Sizin gücünüzden korkuyor, korktuğu için "giderlerse gitsinler" diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa