DİDF: Irkçılığın güç toplamasını sağlayan koşullar ortadan kaldırılmalı
DİDF, Almanya'da 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü öncesinde İçişleri Bakanı tarafından ilan edilen 10 maddelik aşırı sağla mücadele programına dair açıklama yaptı.
Fotoğraf: Ali Çarman/EVRENSEL
Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Almanya'da 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü öncesinde Federal İçişleri Bakanı tarafından ilan edilen 10 maddelik aşırı sağla mücadele programına dair açıklama yaptı.
Neonaziler ve aşırı sağcıların elindeki bütün silahların vakit kaybedilmeden derhal toplanması ve devlet kurumları içindeki ırkçı-faşist grup ve hücrelerin acil olarak dağıtılması gerektiği vurgulanan açıklamada "En önemlisi, ırkçılığın zemin bulmasına yol açan sosyal sorunların çözülmesi, Neonazilerin halkın gelecek korkusu üzerinden güç toplamasının önüne geçilmesidir" denildi.
DİDF'in açıklaması şöyle:
"21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü öncesinde Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından ilan edilen 10 maddelik aşırı sağla mücadele programı, özellikle Neonazi örgütlerin dağıtılması, maddi kaynaklarının kurutulması bakımından önem taşıyor. İstihbarat örgütlerinin verilerine göre Almanya gibi bir ülkede halen 1500 kadar Neonazinin en az bir ruhsatlı silah sahibi olması yeni ırkçı saldırı olasılıklarının hiç de az olmadığını gösteriyor. 19 Şubat 2020’de Hanau’da 9 göçmen genci katleden ırkçının da ruhsatlı silaha sahip olması bunu gösteriyor.
Bu nedenle Neonaziler ve aşırı sağcıların elindeki bütün silahlar vakit kaybedilmeden derhal toplanması, başta güvenlik birimleri içinde olmak üzere devlet kurumları içindeki ırkçı-faşist grup ve hücrelerin de acil olarak dağıtılması gerekiyor.
Genel olarak sıralanan 10 talebin kağıt üzerinde kalmamak şartıyla en kısa zamanda hayata geçirilerek Neonazi, faşist örgütlerin dağıtılması bakımından önemli olacaktır. Ancak bunun Almanya’da ırkçılık sorunun kökten çözmeyeceği de açıktır. Çünkü Almanya’nın tek sorunu görünen Neonazi örgütler değildir. Pek çok alanda süren kurumsal ayrımcılığın önüne geçilmesi, ırkçı propaganda ve örgütlerin yasaklanması ırkçılıkta mücadelenin en önemli ayaklarından birisidir.
En önemlisi ise ırkçılığın zemin bulmasına yol açan sosyal sorunların çözülmesi, Neonazilerin halkın gelecek korkusu üzerinden güç toplamasının önüne geçilmesidir. Tarih, ırkçı hareketlerle ekonomik-sosyal sorunlar arasında doğrudan bir bağın olduğunu göstermiştir.
Bugün medyadan parlamentoya kadar değişik alanlarda ayrımcı, göçmenleri dışlayan görüşler ve açıklamalar devam ediyor. Aşırı sağcı bir partinin halen federal ve eyalet parlamentolarında temsil edilmesi kabul edilemez. Üstelik bu partinin, ırkçı görüşleri yaydığı mahkemeler tarafından karar altına alındığı halde.
DİDF olarak, yeni ırkçı cinayetlerin yaşanmaması için bir kez daha Almanya’daki bütün ırkçı faşist örgütlerin ve propagandanın yasaklanması çağrısında bulunuyoruz. İçinden geçtiğimiz süreç, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da din, dil, renk, köken ayrımı yapılmadan güçlü bir dayanışmaya ihtiyacımız var. Her alanda ırkçılığa ve Neonazi teröre karşı mücadele sürüyor. Türkiyeliler olarak da her türlü ayrımcılığa, emekçileri bölme planlarına, dayanışmayı zayıflatan yaklaşımlara karşı sessiz kalmayalım, ırkçılığa karşı verilen mücadeleye katılalım." (DIŞ HABERLER)