20 Mart 2022 11:26 Güncelleme: 20 Mart 2022 18:25

İzmir’de ve Ege'de binlerce kişi Newroz alanlarından demokrasi, barış ve adalet talebini yükseltti

İzmir'de ve Ege Bölgesi'ndeki kentlerde binlerce kişi "8 Mart’tan Newroz’a, Newroz’dan 1 Mayıs’a birlikte mücadele zamanı, şimdi kazanma kamanı” dedi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

İzmir ve Ege Bölge'sindeki kentlerde Newroz coşkusu yaşandı. "8 Mart’tan Newroz’a, Newroz’dan 1 Mayıs’a birlikte mücadele zamanı, şimdi kazanma kamanı” diyen binlerce kişi demokrasi, barış ve adalet talebini yükseltti.


İZMİR

Eda AKTAŞ
Pınar ÇETİNKAYA
İzmir

İzmir'de HDP, EMEP, TİP, HDK, DBP gibi siyasi partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Newroz Örgütleme Komisyonu çağrısıyla Newroz, Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı.

“8 Mart’tan Newroz’a, Newroz’dan 1 Mayıs’a birlikte mücadele zamanı, şimdi kazanma kamanı” şiarıyla yapılan mitinge binlerce insan katılırken demokrasi, barış ve adalet talepleri yükseldi.

Mitinge birçok siyasi parti ve kitle örgütü katılırken Emek Partisi, Alsancak Sevinç Pastanesi önünde toplanıp “Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız, halklar kazanacak. Newroz piroz be” yazılı pankart eşliğinde alana girdi.

DİSK üyesi işçiler "Emeğin gücüyle, Newroz'un ateşiyle direniyor, zafere yürüyoruz" pankartıyla mitinge katılırken KESK İzmir Şubeler Platformu ise, “Savaşa karşı hakların kardeşliği, emekçilerin birliği için barışı birlikte kuralım” yazılı pankart açtı.

Saygı duruşunun ardından Newroz ateşi barış anneleri, Deniz Poyraz'ın ailesi, Zekiye Alkan’ın ailesi ve tertip komitesi eşliğinde yakıldı.

Tertip komitesinin ve HDP il eş başkanları Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan’ın selamlama konuşmalarından sonra Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük Platformunun mesajı okundu. Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ve Barış Anneleri kitleyi selamladı.

İzmir'de gerçekleştirilen Newroz mitinginden fotoğraf.

“BİZİ SUSTURMAYA ÇALIŞANLAR BU MEYDANLARA BAKSINLAR”

Daha sonra söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Newroz’a katılan binleri selamlayarak sözlerine başladı. Çepni, “Newroz alanları, işçilerin, emekçilerin, özgürlük isteyenlerin alanlarıdır. Faşizme karşı mücadelenin meydanıdır buralar. Newroz kutlu olsun. Newroz direniş ve özgürlüktür. Biz bugün HDP olarak, demokrasi güçleri olarak tüm özgürlük taleplerini meydanlarda buluşturuyoruz. Bizi susturmaya çalışanlar bu meydanlara, 8 Mart meydanlarına, 1 Mayıs meydanlarına baksınlar. Bu meydanlarda özgürlüğü, kararlığı, cesareti görecekler, bu onlara dert olsun” diye konuştu.   

TÖP Dönem Sözcüsü Juliana Gözen ise, Cumhur ve Millet ittifakına halkın mecbur olmadığını söyleyerek “Umut ve güç burada” dedi.

“SAVAŞ SİYASETİNİ HALKLAR ENGELLEYECEK”

HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek de savaş ve zulüm döneminden geçildiğini söyledi. AKP’nin Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmasını samimi bulmadıklarını dile getiren Çiçek, "Madem bu kadar barış yanlısısınız içeride neden savaş diyorsunuz? Bu savaş siyasetini Türkiyeli ve Kürdistanlı halklar engelleyecek. Bir avuç sermayeye hizmet eden savaş, bizim savaşımız değildir. Biz savaşa taraf değiliz, barışa tarafız. Her koşulda barışı savunacağız. Ama gelin görün ki dışarıda barış masası kuranlar, Kürdistan haklarına savaşı dayatıyor” dedi. 

“ÜÇÜNCÜ YOLA İNİYORUZ, HALKLARIN İTTİFAKINA İNANIYORUZ”

Birlikte mücadelenin önemine değinen Çiçek, “Biz egemenlikçi, iktidarcı, milliyetçi hiçbir ittifaktan yana değiliz. Biz ezilenlerin, emekçilerin ittifakını kurduk. Ne Cumhur ne Millet ittifakının sofrasında gözümüz var, bizim soframız güneşin sofrasıdır, Hrant Dinklerin, Tarih Elçilerin, Kemal Kurkutların, Deniz Poyrazların sofrasıdır. Asla diz çökmeyeceğiz. Üçüncü yola iniyoruz, halkların ittifakına inanıyoruz” diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise konuşmasını Kürtçe gerçekleştirdi. Miting müzik ve halaylar eşliğinde son buldu.


MUĞLA 

Muğla’da Newroz bu sene Bodrum ilçesinde kutlandı. Yalıkavak pazaryerinde kutlanan Newroz’a siyasi parti, sendika ve derneklerin yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz da katıldı.

HDP Parti PM üyesi Aydın Çetinkaya’nın konuşmasıyla başlayan mitingde müzikler eşliğinde halaylar çekildi.

Daha sonra söz alan HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz, zor süreçlerden geçildiğini söyleyerek ortak mücadele vurgusu yaptı. Üçüncü seçeneğe özel önem verdiklerini söyleyen Canbaz, “Bu ülkede ötekiler var, aleviler var, Ermeniler ve LGBTİ bireyleri var. Bizler bir araya gelip bu mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.

Miting Newroz ateşinin yakılmasının ardından son buldu.(Muğla/EVRENSEL)


DENİZLİ |SAVAŞA VE YOKSULLUĞA KARŞI MÜCADELE

Denizli'de, Merkezefendi ilçesi Esentepe pazaryerinde Newroz, ortak etkinlikle halkın yoğun katılımıyla kutlandı.

EMEP, HDP, HDK, TİP, TÖP ve 78’liler Girişimi'nin ortak tertiplediği Newroz'un açılış konuşmasını HDP Denizli İl Eş Başkanları Cevahir Kayar ve Kamuran Karabalık yaptı.

Siyasi tutsaklar ve aileleri adına Muhlis Kayar konuştu. HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş konuşmasında tekçi, cinsiyetçi AKP hükümetine tepki
gösterdi.

Parti ve kurumlar adına ortak açıklamayı Elif Kavili okudu. Kavili, "Savaşa, yoksulluğa ve eşitsizliğe karşı Newroz’da bir aradayız! Newroz ateşi direnişin, mücadelenin ve özgürlüğün ateşidir. Şimdi Newroz’da birleşme ve dayanışma zamanı! Şimdi kazanma zamanı" dedi. (Denizli/EVRENSEL)


AYDIN | ORTAK MÜCADELE VURGUSU 

Aydın’da Newroz Osman Yozgatlı Türk Telekom alanında kutlandı. Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eş başkanları Aysel Baytar Önsel ve Elvan Öziş, "2022 Newroz’u demokrasi, özgürlük birlikteliği olacaktır. Egemen güçlere, faşizme karşı birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Daha sonra söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise, “Ülkenin her yerinde Newroz ateşi yakıldı, halaya durdu. Eşitlik istiyoruz, barış
istiyoruz, kadınlarımızın haklarını istiyoruz. Saraya karşı birlikte güçlenerek çıkacağız. Faşist saray bizleri korkutmaya, kutuplaştırmaya
çalışıyor. Saraydakileri dürüst olmaya, gerçekçi olmaya çağırıyoruz, gerçek barış istiyoruz. Türk gençleri de Kürt gençleri de ölmesin. Birlikte
kazanacağız. Örgütlenmeye, birleşmeye, mücadeleye devam edeceğiz. Şimdi kazanma zamanı” diye konuştu.

"Yaşasın halkların kardeşliği” sloganıyla Newroz ateşi yakılıp halaylar çekildi. (Aydın/EVRENSEL)

Reklam