Zeytin üreticisi: Ürettiğimi satamazsam, traktörümü satacağım
Artan girdi maliyetleri nedeniyle zeytin üreticileri üretemez hale geldi. Evrensel'e konuşan bir zeytin üreticisi, "Ya ürettiğimiz malımızı satacağız ya da traktörümüzü" dedi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam
Ramis SAĞLAM
İzmir
Tarımda artan maliyetler nedeniyle, üretici köylü üretemez hale geldi. Devlet tarafından yapılan tarımsal destek, girdi fiyatlarına yapılan zamlardan sonra yetersiz kaldı. Foça Tariş Zeytinyağı Kooperatifi ve Foça Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Yüksektepe, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Foça Şube Başkanı Hülya Dinçel ve zeytin üreticisi İbrahim Yüksektepe ile konuştuk.
Yıllardır zeytin yetiştiriciliği yapan İbrahim Yüksektepe, devamlı artan mazot fiyatlarının köylüyü üretemez hale getirdiğini ifade ederek, traktörü için aldığı 85 litre mazotu, yapılan 2,5 lira indirimden sonra dahi üçe katlandığını söyledi. Yüksektepe, “Geçen sene 600 liraya aldığımız mazot bu yıl 1765 lira oldu. Üretici köylüyü şu anda en çok etkileyen mazot, gübre ve ilaca gelen zamlar oldu. Bu maliyetlerle işin içinden nasıl çıkacağımızı bilemiyoruz. 2022’de nasıl ekip biçeceğiz, zararına da olsa mecburen üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
"ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELDİ"
Artan girdi fiyatlarının sofralara 3 kat fiyat artışı olarak yansıyacağını ifade eden Yüksektepe, geçen sene özel sektöre 10 liraya sattıkları sofralık zeytini, bu yıl 20-25 liraya satamazlarsa önümüzdeki yıl üretim yapamayacaklarını söyledi. Yüksektepe, “Ya ürettiğimiz malımızı satacağız ya da traktörümüzü. Üretim durma noktasına geldi. Eğer gübreye girdi maliyetlerine endekslerlerse tarımsal ürünü fiyatların artışı engellenemez. Devlet geçen yılın gübre ve mazot desteği olarak 1450 lira desteğini yatırdı. Bugün aldığım mazot ise sadece 1756 lira, devlet şimdi bize destek yapmış mı oldu?” diye sordu.
DESTEK ZAMLARLA YOK OLDU
Maliyetlerde bütün faktörün mazot ve işçi yevmiyeleri olduğunu belirten Foça Tariş Zeytinyağı Kooperatifi ve Foça Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Yüksektepe, zeytin üreticilerinin önemli sıkıntılar yaşadığını söyledi. Üretici köylünün kullandığı mazotun 20 lirayı aşmasının ardından, üreticiye verilen 2021 destek oranının yüzde 45’ten sonra yüzde 13’e gerilediğini ifade edilirken, yine geçen yıl gübreye verilen destek gübre maliyetini yüzde 10’dan yüzde 2’ye gerilemesine neden oldu.
Ercan Yüksektepe, “Avrupa’da dekar başına 550 avroluk destek var. Biz de yağın kilosuna 80 kuruş destek verilirken, Avrupalı üretici köylü yağın kilosuna 1.33 avro destek alıyor. Aynı fiyat ve desteklerle dünya piyasasında yarışmaya çalışıyoruz. Bu koşullarda dünya piyasasında rekabet etmemiz mümkün değil. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Bunun acilen giderilmesi gerekiyor” dedi.
"ZEYTİNİN KIYMETİNİ BİLMİYORUZ"
İtalya’da devlet tarafından her bir zeytin ağacının envanteri tutulup kimlik verildiğini söyleyen Yüksektepe, “Biz de bırakın envanteri, kimliği, adamın bir iki dönümlük çok parçalı zeytin arazisindeki zeytinleri kesip ev yapıyor. Ülkemizde zeytin üreticiliğinin cazibesi yok. Bilindiği gibi zeytinde var yok yılı var. Yok yılında üreticinin zarar etmesine neden oluyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun önüne de sadece destek ile geçilir. Fazla bir şey yapmasınlar Avrupa’nın verdiği desteğini versinler yeter” diye konuştu.
"ÜLKE KALKINMASI TARIMDAN GEÇİYOR"
Tarımda birçok sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyen Foça Tohum ve Gema Vakfı Başkanı Hülya Dinçel, ülke kalkınması için en önemli faktörlerden birinin besicilik ve tarıma önem verilmesi olduğunu söyledi.
Gema Vakfı’nın Gediz Nehri’nin temizlenmesi amacıyla kurulduğunu söyleyen Dinçel, “Temiz topraklarda temiz sularda tarım yapılması gerekiyor. Bu ülke öyle bir ülke ki taşın üstüne tohum koyun yeşeriyor. Bu kadar verimli topraklarımız varken yurtdışından bakliyat ithalatına anlam veremiyorum. Dünyada kendi kendine tarımda yeten yedi ülkeden biri iken bakliyatı ithal eden ülke durumuna gelişimiz bir kader değil, bunun bir an önce değiştirilmesi gerekiyor” dedi.
"ACİL ŞURA TOPLANTISI YAPILMALI"
AKP’nin tarım politikasının tamamen yanlış olduğunun altını çizen Dinçel, acil tarım şurası toplanması çağrısı yaptı. Tarım şurasında üretici çiftçilerin olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dinçel, “Sadece bilim insanları, bürokratların katıldığı toplantılar eksik kalıyor. Bu şuralarda çiftçiler ve besiciler olmalı. Tarımın sorunu masaya yatırılmalı. Alınacak kararlar ithalata dayalı ekonominin değil üretime dayalı tarıma dönüşün yolu olmalı” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et