Adana'da Furkan Vakfı üyelerine dönük polis şiddeti Meclise taşındı
HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, Adana'daki Furkan Vakfı üyelerine yönelik polis şiddetini Süleyman Soylu’ya sordu. İHD İzmir Şube de polis şiddetine tepki gösterdi.
İLGİLİ HABERLER
Adana’da Furkan Vakfı üyelerine ve sokak eylemlerine yönelik polisin müdahalesi protesto edildi
Furkan Vakfı saldırısıyla ilgili TBB’den açıklama: Kolluk işkence ve kötü muamele yasağını ihlal etti
Antep'te camide ‘İtikaf’ yapan Furkan Vakfı üyelerine gazlı polis baskını
HDP Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, Adana'daki Furkan Vakfı üyelerine yönelik polis şiddetine dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Furkan Vakfı üyelerinin 20 Mart'ta düzenlemek istediği yürüyüşe izin verilmemiş ve polisin müdahalesine dair sosyal medyaya yansıyan görüntüler tepki çekmişti. Görüntülerde polisin vakfın üyelerini coplarla darbettiği, yüzlerine yakın mesafeden biber gazı sıktığı, çocukların gazdan fenalaştığı ve kadınların birkaç polis tarafından aynı anda darbedildiği görülmüştü.
HDP'li vekiller, yaşananlarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığını sordu.
Soylu'ya kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanmaları nedeniyle meydana gelen ölümlü veya yaralanmalı vakalar nedeniyle 2000 yılından bu yana kaç dava açıldığını ve bu davaların sonuçlarının ne olduğunu soran vekiller, “Kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma, asker) aşırı/ölçüsüz/orantısız güç kullanmaları nedeniyle meydana gelen ölümlü veya yaralanmalı vakalar nedeniyle Türkiye 'yaşam hakkını ihlal etmekten' ötürü son 10 yılda AİHM’de kaç dosyada ne kadar tazminat ödemiştir” sorusunu da yöneltti.
March 20, 2022
(Adana/EVRENSEL)
İHD FURKAN VAKFI ÜYELERİNE YÖNELİK POLİS SALDIRISINI KINADI
İHD İzmir Şubesi, Adana’da Furkan Vakfı üyelerine yönelik polis saldırısını kınayarak, işkencenin insanlık suçu olduğunu hatırlattı.
Şube binasında basın toplantısı düzenleyen İHD yöneticileri adına açıklamayı yapan Şube Başkanı Zafer İncin, polislerin tutumuna tepki gösterdi.
Eyleme katılanların yerlerde sürüklenerek, dövüldüğünü ifade eden İncin, polisin kameralar önünde vakıf üyelerini darbettiği görüntülerin sosyal medyaya da yansıdığını vurguladı. İşkence ve kötü muamelenin uluslararası belge, bildirge ve anlaşmalar başta olmak üzere iç hukukta yasak olduğunu hatırlatan İncin, ancak dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine dikkat çekti.
“İŞKENCE SUÇTUR”
İncin, “Derneğimize yapılan işkence iddialarına yönelik başvurulardan da gördüğümüz üzere, işkence uygulayan kolluk güçleri hakkında ya soruşturma izni verilememiş ya da başlatılan soruşturmalar takipsizlik ile sonuçlanmıştır” dedi.
İncin, yetkililerin işkenceyi-işkenceciyi öven, teşvik eden, koruyan söylem ve eylemlerden vazgeçmesini isteyerek, Furkan Vakfı üyelerine yapılanların tarafsız bir şekilde soruşturularak, bağımsız heyetlerce araştırılması talebinde bulundu.
İncin, “İşkenceyi önleme ve durdurma yükümlülüğü öncelikle devletlere aittir. İşkence insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve mutlak olarak yasaktır” diye belirtti. (MA)
Evrensel'i Takip Et