İtalya’da işçiler savaşa karşı örgütleniyor | Ukrayna’ya gönderilen silahları yüklemeyi reddettiler
İtalya’da havaalanı işçileri “insani yardım” adı altında Ukrayna’ya gönderilen silahları yüklemeyi reddetti. İşçiler 31 Mart’ta da limanlarda “Ölüm gemilerine ve silah ticaretine hayır” diyecek.
Fotoğraf: Unione Sindacale di Base
İtalya’da bir sivil havaalanında çalışan işçiler, “Ukrayna’ya insani yardım” adı altında taşıdıkları kargoda silah olduğunu fark edince iş bıraktı.
İşçilerin örgütlü olduğu sendika da “Uçaklar savaşa değil barışa uçsun” diyerek yürüyüş yaptı. İtalyan sendika, ABD silahları yüklü bir Suudi Arabistan gemisinin limana yanaşacağı 31 Mart günü de Cenova kentinde iş bırakma ve eylem çağrısında bulundu.
KARGO İŞÇİLERİ SİLAH TAŞIMAYI REDDETTİ
İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa kentinde bulunan “Galileo Galilei Sivil Havalimanı”nın bazı çalışanları, 16 Mart günü Polonya’ya üzerinden Ukrayna’ya “insani yardım” taşıyacağı ileri sürülen bir B-737 kargosunun, resmi olarak ilaç, gıda vb. görünmesine rağmen silah, mühimmat ve patlayıcılarla doldurulduğunu fark etti.
Evrensel’e konuyla ilgili bilgi veren İtalya Komünist Platformundan bir yönetici yaşananları şöyle aktardı: “İşçiler, NATO tarafından bu tür ‘yardım’ taşımak üzere yetkilendirilmiş bir kuruma ait olan bu uçağı yüklemeyi reddettiler. Sendikaları USB’yi (Unione Sindacale di Base) bilgilendirdiler ve durumu kamuoyuna açıkladılar. İşçilerin eylemi, emperyalist ve gerici savaşları reddeden İtalyan işçi hareketi geleneğidir. Pisa sivil havaalanının, ABD birliklerinin faaliyet gösterdiği ‘Camp Darby’ isimli askeri üssünün yakınında olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.
19 Mart günü Pisa’da sivil havaalanı yakınında toplanan ve askeri havaalanına doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 400 işçi de, NATO ve ABD üssünün Ukrayna savaşındaki rolünü kınamak için “Ukrayna rejimine silah gönderilmesine hayır” diyerek bir gösteri yaptı. Yürüyüşte İtalya topraklarının militarize edilmesi ve savaş ekonomisi protesto edildi.”
“DÜNYA SAVAŞI RİSKİ VARKEN SİLAH TAŞIMAYIZ”
Global Times haber sitesine konuşan, kargo yüklemeyi reddeden işçilerden biri de, “Silah göndermenin durumu çözeceğini düşünmüyoruz çünkü üçüncü bir dünya savaşı riskiyle karşı karşıyayız” derken, USB’nin Toskana Temsilcisi Cinzia Della Porta, “Havaalanı çalışanları, uçağın içindeki eşyaların yiyecek ya da giysi olmadığını söyledi. Silahlar vardı. Bu yüzden onların işi olmadığını söylediler. Kargoyu da hazırlamadılar” ifadelerini kullandı. Sendikadan yapılan açıklamada da, güvenlik standartlarına göre bu tür kargoların işçiler için tehlikeli olduğunu ve sivil bir havaalanından gönderilemeyeceğini belirtildi.
Cinzia konuyla ilgili, “Yakınlarda bir askeri havaalanı da var, bu yanlışlıkla yapılmış olamaz” dedi.
Gerçekleştirdikleri protestonun barışı desteklemek için ve NATO’ya karşı da yapıldığını söyleyen Sendikacı Cinzia, “Silah göndermeyi kabul etmiyoruz... Çünkü üçüncü bir dünya savaşı riskini alıyoruz” diye konuştu.
Bu arada Pisa Havalimanını yöneten Toskana Havaalanları isimli şirketin başkanı Mario Carrai’nin de işçilerin eylemlerin ardından sivil havaalanından daha fazla silah sevkiyatı olmayacağına dair sendikaya güvence verdiği belirtiliyor.
31 MART GÜNÜ LİMANLARDA EYLEM ÇAĞRISI
Limanlarda da örgütlü olan USB sendikası, 31 Mart günü için de limanlarda iş bırakma ve protesto çağrısı da yaptı. Sendikanın internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre ABD silahları taşıyan “Bahri” isimli bir Suudi Arabistan gemisi Cenova Limanına yanaşacak. “Ölüm gemilerine ve silah ticaretine hayır” diyen sendika bu nedenle aynı gün eylem yapacak.
Açıklamada şu vurgular öne çıktı:
“Çatışmanın bedelini işten çıkarmalar ve hayat pahalılığı ile işçiler ödeyecek. Savaş için tek bir kuruş, tüfek ya da askere hayır. Limanlarımızı silah ticaretine kapatıyoruz.
Liman işçilerinin Avrupa’da esen yeni savaş rüzgarlarına kayıtsız kalmaya niyetleri yok.”
FATURAYI UKRAYNA, RUSYA VE AVRUPA İŞÇİLERİ ÖDEYECEK
“Bu çatışma da, tarihteki diğer savaşlar gibi, hepimiz için ciddi sonuçlar doğuracaktır. Faturayı işçiler ödeyecek. Sadece Ukrayna ve Rusya’da değil, aynı zamanda gaz ve petrol gibi enerji maliyetindeki artış ve askeri harcamalar yoluyla Avrupa ülkelerinde de. Bütün bunlar ülkemiz için de yıkıcı sonuçlara yol açacaktır. Hiç durmayan toplu işten çıkarmalar ve yeniden yapılandırmalar devam edecek. Salgın krizini takiben zaten zor durumda olan milyonlarca işçi, kendilerini kapanan şirketler ve daha düşük ücretlerle karşı karşıya bulacak. Hayat pahalılığının artması ve asgariden başlayarak genel ücret ayarlamasının yapılmamasıyla satın alma gücü ciddi oranda düşecek. Rekor rakamlara ulaşan (litre başına 2.50 avro) ve durma belirtisi göstermeyen benzin fiyatı, işçilerin hareketini ve gıda gibi nihai ürünlerin maliyetini de etkileyecek.”
HÜKÜMET BİZİ ÇATIŞMANIN İÇİNE ÇEKİYOR
“Bütün bunlar olurken, NATO ve Amerikan çıkarlarının hizmetkarı olan hükümetimiz, ekonomik yardım göndererek ve yaptırımları benimseyerek bizi çatışmanın daha da içine çekmeye çalışıyor. Bu politikalar yalnızca çatışmayı daha da körükler.”
“Savaş ve iş yaşamı yakından bağlantılıdır. Bunları ayrı tutmak, özellikle üretilen mallarla yakından çalışan ve her türlü silahı limanlarımızda taşıyarak savaşa ortak olmak istemeyen biz liman işçileri için bir hata olur. Bu nedenlerle, USB Limanlar Ulusal Koordinasyonu, ABD silahlarıyla yüklü Suudi gemisi Bahri’nin Cenova Limanına gelmesi vesilesiyle eylem başlatma kararı aldı.”
“Son haftalarda işçilerimiz, Trieste ve Civitavecchia’dan geçerek Cenova’dan Livorno’ya kadar, bulunduğumuz havalimanlarında, herhangi bir silah hareketini kınayarak durumu izleme çalışması yürüttü. Pisa Havaalanında, USB çalışanları, kağıt üzerinde insani yardım taşıması gereken bir sivil uçağa silah yüklemeyi reddetti.” (DIŞ HABERLER)