22 Mart 2022 12:41

Stuttgart'ta "Sabah yıldızı Sabahattin Ali" belgeseli gösterimi

Metin Avdaç’ın yönetmenliğini yaptığı ve 2012 yılında vizyona giren "Sabah yıldızı Sabahattin Ali" belgeseli, Stuttgart’ta Avdaç’ın da katıldığı etkinlikle gösterildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Metin Avdaç’ın "Sabah yıldızı Sabahattin Ali" belgeseli Stuttgart’ta Avdaç’ın katıldığı etkinlikle gösterildi.

2012 yılında çekimi yapılıp vizyona giren belgesel, aradan geçen yıllara rağmen ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Belgeseli Almanya’da göstermek ve söyleşiler yapmak için yola çıkan Metin Avdaç’ın ilk durağı Stuttgart oldu. Köln, Frankfurt, Hamburg, Berlin ve Bern’de de gösterilecek belgesel, 19 Mart Cumartesi günü Altes Feuerwehrhaus Stuttgart salonunda izleyiciyle buluştu.

Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden olan ve “Bütün kavgamızda kendimiz için hiçbir şey istemedik. Yalnız ve yalnız, bu yurdun bütün yükünü omuzlarında taşıyan milyonlarca insanın derdine derman olacak yolları araştırmak istedik” diyen Sabahattin Ali, 1948 yılının Nisan ayında katledilmişti.

Sabahattin Ali; Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa isimleriyle çıkardığı dergiler ve sol klasikleri çevirme girişimleri üzerine dönemin yöneticilerinin hedefine girmiş ve bir süre tutuklu kalmıştı.

Belgesel, Ali’nin yaşamı üzerinden Türkiye’de iktidarların aydın ve sanatçılara yaklaşımını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Belgeselde Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali başta olmak üzere, Erol Güney, Hıfzı Topuz, Talat Turhan, Rasih Nuri İleri, Zülfü Livaneli gibi isimler, anı ve düşünceleriyle büyük bir zenginliğin oluşmasına yardımcı oluyor.

Belgeselde yer alan Ali’nin bestelenen “Benim meskenim dağlardır”, “Aldırma gönül”, “Geçmiyor günler”, “Melankoli”, ve “Leylim ley” eserleri de izleyicileri geçmişe yolculuğa çıkarıyor.

Faili meçhuller ve gözaltında kayıplara işaret eden belgeselde Sabahattin Ali’nin ölümü irdeleniyor. Zira “resmi tarih” Ali’nin ağır siyasi baskıdan ve takibattan kurtulmak için Bulgaristan sınırından Avrupa’ya geçmek üzere yoldayken katledildiğini söylüyor. Ancak Ali’nin Bulgaristan sınırında değil, polis işkencesindeyken konuşmadığı, kimsenin adını vermediği için katledilip daha sonra sınıra götürüldüğü aktarılıyor.

Belgesel gösteriminin ardından yönetmen Metin Avdaç, konukların sorularını cevapladı.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) adına söz alan Dernek Başkanı Abidin Özcan da "Önümüzdeki günlerde benzer çalışmalarımız devam edecek. Kültür sanatın işçi ve emekçilerin mücadelesinde önemli bir yeri var" diyerek katılımcılara birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Manisa halkı kurumak üzere olan gölden seslendi: Marmara Gölü’ne su verin

SONRAKİ HABER

Musa Anter davası için zaman aşımı uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa