Kadına yönelik şiddet ve sağlık çalışanları hakkındaki düzenleme Komisyonda görüşüldü
Kadına yönelik şiddet ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına dair düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşüldü.
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, AKP tarafından sunulan ve kadına yönelik şiddet ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına dair düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep Akdağ başkanlığında toplanan komisyonda usul tartışması yaşandı. Daha sonra komisyonda teklifin tümü ile 7, 9, 13, 14, 15 maddeleri üzerine görüşülmesi oylanarak kabul edildi.
"TEKLİF SORUNU ÇÖZECEK ANLAYIŞTAN UZAK"
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sağlık çalışanları ve kadına yönelik şiddet konusunun yıllardır çözülmeyi bekleyen, çözülemeyen iki konu olduğunu belirtti.
Teklifinin bazı maddelerinin hukuk tekniği açısından hatalı yönleri olsa da konunun Meclis gündemine alınmasını olumlu bir adım olarak gördüklerini dile getiren Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
"Kanun teklifinde genel olarak sağlık çalışanlarına şiddet ve kadına şiddet suçunu işleyenlerin tutuklanmasının kolaylaştırılması ve cezaların arttırılarak caydırıcılığın artırılması amaçlanmıştır. Oysa sadece tutuklama yapılarak ve sadece cezalar artırılarak caydırıcılığın sağlanması, şiddetin engellenmesi ve sorunların çözülmesi mümkün değildir. Ceza kanunlarındaki değişikliklerin yanında, her iki sorun açısından da şiddet sorununa yol açan kurumsal, toplumsal ve psikolojik faktörleri ortadan kaldıracak geniş kapsamlı düzenlemeler yapılmadan hem sağlık çalışanlarına yönelik hem de kadına yönelik şiddetin tamamen önlenmesi ve bu sorunun çözülmesi veya minimize edilmesi mümkün değildir. Maalesef, teklif bu yönleriyle eksiktir ve sorunu kökten çözecek veya minimize edecek bir anlayıştan uzaktır."
"GÖSTERMELİK BİR ÇÖZÜM"
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ise teklifte yer alan kadına yönelik şiddet maddelerinin komisyonda görüşülmemesini eleştirdi.
Komisyonun teklif aşamasında kadın örgütlerini ve muhalefetin dinlenmesi ve önerilerini kanun teklifine dahil etmesi gerektiğini vurgulayan Pekgözegü, "Bu yasa teklifinin kadına yönelik şiddetle mücadeleyi Ceza Kanunu'na indirgeyerek şiddet ve kadın cinayetlerine tepkili kamuoyunu yatıştırmak için göstermelik bir çözüm sunduğunun da burada bir kez daha altını çizmek istiyorum. Net olarak bir kadın cinayeti tanımı yapılmıyor ve aynı zamanda kasten yaralama suçunun düzenlendiği madde mağdurun eşi ve boşandığı eşi olması durumunda cezanın yarı oranında artırılacağı ifade ediliyor" dedi.
KÜRDİSTAN TARTIŞMASI
Pekgözegü'nün konuşmasında "Kürdistan" demesine tepki gösteren AKP Milletvekili İsmail Tamer, "Kürdistan" ifadesinin tutanaklardan çıkarılmasını istedi.
Akdağ ise "Komisyon başkanı olarak bu ifadeyi benimsemediğimi, kabul etmediğimi özellikle vurguluyorum" dedi.
VİDEO TARTIŞMASI
CHP Milletvekili Fikret Şahin de konuşmasında şehir hastaneleri konusunda Akdağ'ı eleştirerek, "Hekim arkadaşlarım Cumhuriyet tarihinin en sevilmeyen bakanı olarak sizi ilan ediyorlar" ifadesini kullandı. Akdağ, teklif üzerine değil de şahsı üzerine konuştuğu gerekçesiyle Şahin'e tepki gösterdi.
Akdağ, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın da muayene süresi üzerine kendi konuşmasının da yer aldığı bir videoyu izin almadan sosyal medya hesabında paylaşmasını eleştirdi. Akdağ'ın isteği üzerine Kasap, sosyal medya hesabından Akdağ'ın, "Eğer Sağlık Bakanlığı muayene sürelerini ihlal ediyorsa, burada Sağlık Bakan Yardımcımız da var, lütfen Sağlık Komisyonu Başkanı olarak söylüyorum, düzeltsinler" ifadelerini içeren yeni bir video paylaştı.
BUGÜN MADDELER GÖRÜŞÜLECEK
Komisyonda kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlamasının ardından bugün saat 11.30'da maddelerin görüşülmesi için toplanılmasına karar verildi. (HABER MERKEZİ)