Musa Anter davasında zaman aşımı çabası sürüyor
Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine ilişkin Ankara'da görülen duruşmada bakanlıktan beklenen yanıtlar gelmedi, davanın zaman aşımına uğratılmasına 6 ay kaldı.
Fotoğraf: Evrensel
Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın zaman aşımına uğratılmasına 6 ay kaldı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya bakanlıktan beklenen yanıtlar yine gelmedi. Avukat Nuray Özdoğan ifadelerin alınmasının bakanlık tarafından engellendiğine dikkat çekti.
JİTEM Ana Davası ve Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk cinayetiyle ilgili dava ile birleştirilen Musa Anter davasının 33. duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. HDP Milletvekilleri Mahmut Toğrul ve Muazzez Orhan, İnsan Hakları Derneği yöneticileri, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden (RSF) Erol Önderoğlu’nun da izlediği davanın 6 ay sonra zaman aşımına düşmesi bekleniyor.
Mahkeme Başkanı bu duruşmada “Hogir” kod adlı PKK itirafçısı Cemil Işık’ın öldürülmesine ilişkin bilgi ve belgelerin edinilmesine dair Adalet Bakanlığı’nın uluslararası istinabeye dair bir cevap vermediğini, Sanık Abdülkadir Aygan (Aziz Turan) için yurt dışı istinabe yazısına Adalet Bakanlığı’ndan halen bir cevabın gelmediğini, sanıklar Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül ve Mehmet Zahit Karadeniz’in yakalama emri hakkında Adalet Bakanlığına yazılan yazılara cevap verilmediğini aktardı. İHD adına Avukat Günizi Satar ve Van Baro Başkanı Avukat Zülküf Uçar’ın davaya katılma talepleri reddedildi.
"BAKANLIK ZAMAN AŞIMI İÇİN UĞRAŞIYOR"
Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, zaman aşımına kısa bir sürenin kaldığına dikkat çekerek, sanık Abdülkadir Aygan’ın savunma tespiti işleminin bir an önce tamamlanmasını istedi. Avukat Nuray Özdoğan da Adalet Bakanlığının kovuşturma ve soruşturma sürecinde dosyanın ilerlemesini engelleyen bir konumda kaldığını ifade ederek, “Bakanlık kararlarınızı etkisiz hale getiriyor. Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınmasını engelleyen de bakanlık. Dosyanın zaman aşımına uğraması için bir çabası var ne yazık ki. Yurt dışı istinabelerimizin sonuçlanacağına inanmıyoruz ama bakanlığın ya da devlet içerisindeki birilerinin bu dosyanın zaman aşımına uğraması beklentisi var. Biz burada JİTEM’in işlediği bir suçu yargılıyoruz. JİTEM tarafından işlenen suçlar açısından TCK 77 gereği JİTEM örgütünün işlediği suçlar birlikte değerlendirildiğinde sistematik, suçların işlendiği kişiler Kürt vatandaşlar ve siyasi saikle işlenmiş suçlar. Bu suçlar tam da TCK 77’de insanlığa karşı işlenen suçlar olarak tanımlanıyor. Özellikle JİTEM örgütünün işlediği suçlarda zaman aşımı uygulanıyor. Türkiye’de bir cezasızlık durumu söz konusu” dedi.
HAMİT YILDIRIM’IN ADLİ KONTROLÜ DEVAM EDECEK
Sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı adli kontrol tedbirinin kaldırılması talebinde bulundu. Avukat Nuray Özdoğan ise zorunlu hallerde uzatılmasına dair sürenin henüz dolmadığını belirterek, “Sanıkların ifadelerinin alınmamasından dolayı dosya uzadı. Bu sanığın adli kontrol tedbiri de kaldırılsa bir daha ona da ulaşamayız” dedi. Ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Abdülkadir Aygan savunmasının alınmasına dair Adalet Bakanlığına yazı yazılmasına, sanık Cemil Işık’ın öldürülmesine dair yurt dışıyla temas sağlanması için Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının cevabın beklenmesine, yakalama emirli sanıklar hakkında emrin devamına, yazıya cevabın beklenmesine, Hamit Yıldırım’a yönelik adli kontrol tedbirinin kaldırılması talebinin reddine bir sonraki duruşmanın 20 Haziran’a ertelenmesine karar verdi.
DİCLE ANTER’E POLİS ENGELİ
Duruşmanın ardından adliye önünde basına demeç vermek isteyen Dicle Anter polis tarafından engellendi. Avukatı, HDP milletvekilleri ve insan hakları savunucularıyla basın açıklaması yapmak isteyen Dicle Anter’e engel çıkarıldı. Adliye önünde açıklama yapılamayacağını, sadece milletvekilinin açıklama yapabileceğini öne süren polis, gazetecilerin görüntü almasını da engelledi. (Ankara/EVRENSEL)