Almanya'da silahlanmaya karşı imza kampanyası
Almanya'da silahlanmaya karşı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya bir gün içinde imza verenlerin sayısı 10 bini geçti.
Almanya'da savaş karşıtı yürüyüş (Temsili görsel) | Fotoğraf: Erbil Başay/AA
Almanya’da askeri harcamalar için 100 milyar avroluk “özel fon”un kurulmasına karşı geniş kapsamlı bir imza kampanyası başlatıldı. Çok sayıda aydın, siyasetçi ve kitle örgütünün çağrıcısı olduğu kampanyaya bir gün içinde imza verenlerin sayısı 10 bini geçti.
“Demokrasi ve sosyal devleti korumak – Yüksek askeri harcamaların Anayasa şartı haline getirilmesine hayır” sloganıyla başlatılan imza kampanyasının çağrıcıları Jena Üniversitesinden Prof. Klaus Dörre, Yazar ve Sol Parti Yönetim Kurulu üyesi Julia Schramm, Rosa Luxemburg Vakfından Ingar Solty, SPD Federal Parlamento Milletvekili Jan Dieren ve SPD üyesi Dayanışmacı Modernleşme Ensitüsü Sözcüsü Anndrea Ypsilanti oldu. Çağrıcı örgütler ise ATTAC, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Die Falken, Medico International, Demokratik Doktorlar Birliği oldu. Ayrıca 600 tanınmış kişinin imzasıyla Berlin'de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanan çağrıda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi kınanırken, Irak'ın işgal edildiği 2003'den bu yana en kitlesel barış gösterilerinin düzenlendiğine dikkat çekilerek, bu ortamda NATO ve Almanya'nın askeri harcamaları artırması eleştirildi. Açıklamada NATO ve diğer batılı ülkelerin Rusya'yı askeri olarak çevrelemesinin bugünkü işgalin nedenlerinden biri olduğuna ise değinilmedi. Asıl olarak Almanya'nın askeri harcamaları arttırmasına karşı tutumun ağırlık kazandığı açıklamada şöyle denildi: “Şu anda 49 milyar avro olan askeri harcamalara 2022 bütçesinde silahlanma için ek olarak 100 milyarlık bir özel fon kurulmak isteniyor. Bu meblağ birçok bakanlık için ayrılan bütçeden kat be kat fazla. Örneğin için sağlık için 16, eğitim ve araştırma için 19,36, içişleri için 18,52, aile, emeklilik, kadın, gençlik için 12,16, çevre için 2,7 milyar avro ayrılmış durumda. Askeri harcamaları ise NATO'nın istediği yüzde 2 şartı yerine getirildiğinde yıllık 70 milyar avroya çıkacak” denildi.
Açıklamada, askeri harcamaların devasa düzeyde artırılmasının küçük bir grup tarafından kararlaştırıldığına dikkat çekilerek, “Onlarca yıldır planlanan silahlanma, Ukrayna'daki ölümleri sona erdirmiyor, dünyamızı daha barışçıl ve güvenli hale getirmiyor. Gelecek adına yapılan askeri harcamaları kabul etmiyoruz” denildi. (Köln/EVRENSEL)