23 Mart 2022 11:00

CHP'li Gürer’den ramazan kolili basın toplantısı: Vatandaş aç, iktidar seyrediyor

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Tarım Kredi Kooperatifinden aldığı ramazan kolisini basın toplantısında açıp içinde zeytin, peynir ve et gibi ürünler dahi olmayan kolinin 169 liraya satıldığını aktardı.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, ramazan ayı öncesinde özellikle gıda ürünlerine gelen fahiş zamları değerlendirdi.

Tarım Kredi Kooperatifine ait satış merkezinden temin etiği ramazan kolisini, basın toplantısının yapıldığı salonda açan Gürer, içinde zeytin, peynir ve et gibi ürünler dahi olmayan kolinin 169 liraya satıldığını aktardı.

Gürer'in açtığı koliden mercimek, pirinç, makarna, tuz, bulgur, fasulye, şeker, salça, yağ, un ve çay çıktı. Gürer, önceki yıllardaki ramazan kolilerinde zeytin, peynir ve et gibi ürünlerin de bulunduğunu hatırlatarak 2018 yılında o kolilerin 49 liraya satıldığını belirtti.

Tarım Kredi Kooperatifinden 169 liraya aldığı ramazan kolisine ilaveten marketten 45 liraya tam yağlı 700 gram kaşar peyniri, 42 liraya 600 gram beyaz peynir, 13 liraya kahve ve 39 liraya 932 gram tavuk baget aldığını söyleyen Gürer, “Bu ürünlerde birlikte ramazan paketinin fiyatı 308 liraya ulaştı. Üstelik bu ürünlerin içinde zeytin ve et yok” dedi. 

"FİTRE MİKTARI YETERSİZ"

Bu yıl için 40 TL olarak belirlenen fitre miktarını da eleştiren Gürer, fırından 10 liraya aldığı pideyi basın mensuplarına göstererek, “1 litre yağ 32 lira 50 kuruş. Fitre; fakirin bir günlük yiyeceğinin karşılanması olarak tanımlanıyor. Fakir bir pide 1 litre ya alırsa fitre bitiyor. Yani bu fitre miktarının fakirin ihtilacını karşılaması olası değil” diye konuştu.

Enflasyon artışında siyasi iktidarın yanlış tarım politikasının büyük etkisini olduğunu kaydeden Gürer, pandemi, kuraklık ve savaş ortamının da bugünkü sonucu getirdiğine işaret etti.

EMEKLİ NASIL GEÇİNSİN?

2 bin 500 lira maaş alan emeklinin kira, ısınma, aydınlanma, yeme, içme, giyim gibi giderlere parasının yetmeyeceğini anlatan Gürer, açlık ve yoksulluğun arttığını, asgari ücretin dahi açlık sınırının altında kaldığını söyledi.

Ramazan öncesindeki fiyat artışlarının ramazan sonrasında devam etmesinin de muhtemel olduğuna dikkat çeken Gürer, “Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş bitse dahi, bir üretim sezonunun kaybedilmesi durumunda, dünyadaki farklı ürünlerde fiyat artışı olur. Artık ‘Param var, yurt dışından alırım’ devri de bitti” dedi.

"SORUN BÜYÜK AMA İKTİDAR SEYRETMEKLE YETİNİYOR"

İçinde zeytin, peynir ve et olmayan ramazan kolisinin fiyatının 169 lira olmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen Gürer, “Ülkenin içinde bulunduğu durumdan sorumlu siyasi iktidar, olan biteni seyrediyor, tepkileri ise tüccar mantığıyla kırmaya çalışıyor” dedi.

Siyasi iktidarı uyaran Gürer, “İnsanlar aç, yoksullaşıyor. Gelirlerine göre harcama yapma dengeleri bozuldu. Kuyruklar artıyor. Bunun çözümü devletin mutlak süretti üretimi desteklemesi, üreticiye destek olmasıdır” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

"Birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece karşımızda kimse duramaz"

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Sosyal demokrat partiler mültecilere ayrımcılığı bırakıp çözüme odaklanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa