İşten atılan Xiaomi Salcomp işçileri fabrika önünde eylem yaptı
Xiaomi Salcomp’ta daralma gerekçesiyle 110 işçinin işten atılması protesto edildi. İşçiler örgütlü oldukları Türk Metal Sendikası’nın eyleme destek vermemesine tepki gösterdi.
Yakın dönemde işçilerin sendikalaşma mücadelesi verdiği Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurulu bulunan fabrikasında 110 işçi, 19 Mart’ta daralma gerekçesiyle işten atıldı. İşten atılan işçiler “Salcomp Xiaomi İşçileri Dayanışması” adıyla fabrika önünde eylem yaptı.
March 23, 2022
Fabrika önünde yapılan açıklamayı işten atılan Salcomp işçisi Aynur Dönel okudu. Açıklamaya İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkevleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve çeşitli demokrasi güçleri de destek verdi.
Bir mesajla işten atıldıklarını söyleyen Aynur Dönel, "Bizler bu fabrikaya emek verdik, bu şirkete kazandırdık. Payımıza düşen ise işten atılmak oldu. İşten atmaları ve bizlere yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz” dedi. Üyesi oldukları Türk Metal Sendikası’nı eleştiren Dönel, "Sendikanın fabrikaya girmesini sağladığımız süreçte ‘Evimiz’ olarak tarif edilen şubeden ‘Randevu aldınız mı?’ gibi trajikomik bir tavırla karşılaştık. İşçiler olarak var ettiğimiz sendikamızın şubesine gidip görüşme talep eden işçiler olarak ne randevusu alacağız? Şube başkanımız Mehmet Ali Akman'a işten atılacaklar listesini hazırlanırken sendikanın listeye müdahale ettiğini öğrendik” diye konuştu.
“TEŞVİK ALAN VERGİDEN MUAF OLAN XİAOMİ NASIL ZARAR EDER?”
Daralma gerekçesiyle işten atıldıklarını ancak firmanın devletten birçok destek aldığını söyleyen Dönel, “Xiaomi fabrikası 7 yıllık devlet teşvikini alırken daralma için Çalışma Bakanlığı'na nasıl başvuruda bulunabilir? 7 yıl boyunca çalışan işçilerin sigorta primlerinin şirket değil, devlet tarafından ödenmesine ilişkin teşvik alan, 2000 işçi çalıştırmak üzere garanti veren, gümrük vergisi başta olmak üzere çeşitli vergi muafiyetlerinden faydalanan Xiaomi bizlere zarar ettiğini nasıl açıklayabilir? Bugün işçilere içeride korku salıp, fabrikanın kapanacağına ya da işçilerin ücretsiz izne gönderileceğine dair söylentilerle alınan teşvikler çelişmiyor mu? 1 yıldır işleyen Salcomp fabrikası işçilerinin sigorta primlerini dahi devlete ödetirken nasıl oluyor da zarar ediyor?” dedi.
Dönel, Xiaomi Salcomp işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
- İşten atılan ve işe geri dönmek isteyen arkadaşlarımız işe geri alınsın.
- Kıdem ve ihbar süresinin dolmasına birkaç gün kala resmen kötü niyetle işten atılan arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilsin.
- Sendika bu işçi kıyımına ortak olmaktan geri çekilsin ve bu yanlış tutumundan vazgeçsin, biz işçilerle birlikte bu sürecin bir parçası olsun.
- İşten atmalar durdurulsun.
“SENDİKA İŞVERENİN BAHANESİNE GEREKÇE ÜRETİYOR”
Açıklamadan sonra söz alan Emek Partisi GYK üyesi Levent Tüzel işçilerin emeğini hakkını savunmak için burada olduğunu söyleyerek, "2 bin işçi çalıştırmak üzere devletten teşvikler alan gümrük muafiyetleri alan Xiaomi şimdi daralma bahanesiyle işçi azaltmaya gideceğini söylüyor. Savaş ve ekonomik kriz önce işçileri ve emekçileri vuruyor. Bizim ekmeğimizi küçültüyorlar” dedi. "Üretim rekorları kırılırken her şeyin iyiydi şimdi işçiler kötü oldu" diyen Tüzel, “1 yıla bir hafta kala işçi çıkarılıyor, kıdem ve ihbar tazminatı vermemek için. Birçok kapitalist patron bunu yapıyor. Burada suçlu sadece sermaye sınıfı değil. İşçiler daha iyi çalışma koşulları için mücadele ettiler sendikalı oldular. Burada yetki alındı toplu sözleşme yapıldı. Şimdi sendika nerede diye sorduğumuzda onlar işverenin bahanesine gerekçe üretiyorlar” diye konuştu.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) adına konuşan Sinan Ceviz, "İşçiler işten çıkarıldığını öğrendiği gün fabrika yüksek ciroları açıkladı. Stokları birikene kadar işçileri gece gündüz köle gibi çalıştıranlar stokları dolduktan sonra işçileri ekmeğinden işinden ediyorlar” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)