24 Mart 2022 06:27

Selahattin Demirtaş: Aşık olmayana, aşkı bilmeyene oy yok!

“Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı” sorusuna yanıt veren Selahattin Demirtaş, "Bir kriter var ki hepsinden önemli, hepsinden kıymetlidir: Aşk’ı biliyor mu? Hiç aşık olmuş mu" dedi.

Selahattin Demirtaş: Aşık olmayana, aşkı bilmeyene oy yok!

Fotoğraf: MA

Edirne Cezaevi'nde tutulan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, “Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı” sorusuna yanıt verdi.

Gazete Duvar'a yazan Demirtaş, "Bir kriter var ki hepsinden önemli, hepsinden kıymetlidir: Aşk’ı biliyor mu? Hiç aşık olmuş mu? Ben olsam her yerde yüksek sesle bağırırdım: 'Aşık olmayana, aşkı bilmeyene oy yok!'" dedi.

Yazısında Ömer Faruk’un "Aşk ve Ereksiyon Aşk’ı" kitabından alıntılar yapan Demirtaş, "'Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı' sorusu bu sıralar çok revaçta. Bana da soruyorlar, çaktırmadan kendimi tarif ediyorum. Herkes öyle yapmıyor mu? Dürüst, bilgili, cesur, deneyimli, hırstan ve kibirden azade, demokratik değerleri içselleştirmiş, gelmişi geçmişi temiz vs. Tamam, bu türden genel geçer kriterlere eyvallah diyelim. Ama bir kriter var ki hepsinden önemli, hepsinden kıymetlidir: Aşk’ı biliyor mu? Hiç aşık olmuş mu? Bu sorunun kıymetini ancak aşıklar bilir ve ancak aşkın ne demek olduğunu çözebilmiş ölümlüler cevabın ne kadar önemli olduğunu idrak edebilir" dedi.

Seçmenlere "Seçim kriterlerinize 'aşk'ı da ekleyin" çağrısında bulunan Demirtaş, yazısına şöyle devam etti:

"Önce kendi hayatlarımızdan başlayarak her şeyi yeniden ve farklı düşünmek, hayatımızı yeniden kurmak zorundayız. 'Açık et pazarına' dönüşen dünyamızda Tinder mindırların bile on milyonlarca kullanıcısı, alıcısı varken kim neylesin aşkı demeyin. Aşk bir yaşam biçimi, hayata bakış açısıdır. Ölüm korkusunu yenmenin, ötekini sevmenin, doğanın bir parçası olduğumuzu anlamanın mucizevi sırrıdır aşk. Aşkı bilmeyenden, kıymet vermeyenden korkun bence. Ayrıca aşık olmak, aşkı çözmek için işin felsefesini bilmeye gerek yok. Siz aşkı çözemeden aşk sizi çözer, merak etmeyin. Kasıntı, kuruntu, abartı tiplerden kurtulmak istiyorsanız seçim kriterlerinize 'aşk'ı da ekleyin derim. En azından bu tür uyduruk, göstermelik 'seçme' zorunluluğunun ortadan kalkacağı özgür zamanlara kadar böyle davranın.

Yani ez cümle, 'parlamenter sistem', 'başkanlık sistemi', 'altılı veya üstülü masa' falan tamam da hiç aşık oldun mu be kardeşim? Dünyaya, evrene, insana, topluma, doğaya, diğer canlılara, ötekine hiç başka bir gözle bakmayı başardın mı? Yoksa dinlerin, ideolojilerin ve devletin kafana tıkıştırdıklarıyla mı yetindin bugüne kadar?

Ben olsam her yerde yüksek sesle bağırırdım: 'Aşık olmayana, aşkı bilmeyene oy yok!'" (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et