24 Mart 2022 09:46
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mart 2022 17:48

Spor kulüplerinin borçlarında başkana sorumluluk geliyor

Spor Yasası kanun teklifi bugün TBMM Başkanlığına sunuldu.

(Temsili görsel ) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı ile kulüplerin borçlarından başkanların sorumlu olması öngörülüyor. Tasarıyla, spor kulüplerinin borçlarından başkanlar sorumlu olacak. Bir başkan, aldığı borçtan fazlasıyla görevini devredemeyecek. Teklifle kulüpler için denk bütçe uygulaması getirilecek.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın verdiği bilgiye göre, AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan ve İzmir Milletvekili Alpay Özalan tarafından sunulacak teklifle spor kulüpleri artık dernekler kanununa tabi olmayacak, Gençlik ve Spor Bakanlığından alınacak tescille kurulacak.

KULÜPLER BİRLEŞEREK FEDERASYON VE KONFEDERASYON KURABİLECEK

Teklif özellikle futbol kulüplerini yakından ilgilendiren maddi düzenlemeler de içeriyor. Buna göre, spor kulüplerinin borçlarından mevcut başkan sorumlu olacak. Bir kulüp başkanı, kulübü ne kadar borçla teslim aldıysa, en fazla aynı şekilde teslim edecek, daha fazla borçlanma yapamayacak.

YILLIK GELİRİN EN FAZLA YÜZDE 10’U BİR SONRAKİ YIL HARCANABİLECEK

Spor kulüpleri bir mali yıldaki gelirlerinin en fazla yüzde 10 fazlasını bir sonraki yılda harcayabilecekler. Bu oran genel kurul kararlarıyla en fazla yüzde 50 artırılabilecek.

Teklif yasalaştıktan sonra en geç 3 ay içerisinde kulüpler borçlarını bakanlığa bildirecek. Borçlar üzerinden bir ödeme planı çıkartılacak. Bu ödeme planı kapsamında borçlar, kulüplerin yıllık harcama limitlerinden düzenli olarak düşülecek. Spor kulüplerinin anonim şirket oluşturabilmeleri için yasal zemin oluşturulacak. Bakanlık denetiminin yanı sıra bağımsız denetim kuruluşlarının da kulüp denetimlerinde görev almaları sağlanacak. Teklifle menajerlik sözleşmelerine de üst sınır getirilecek, menajerlik ücretleri için tavan fiyat belirlenecek.

4 BÜYÜĞÜN BORCU 17 MİLYAR LİRADAN FAZLA

Artan dolar kuru nedeniyle futbol kulüplerinin borcu katlanarak artıyor. Fenerbahçe 6 milyar liralık borcu ile zirvede. Beşiktaş’ın 5.4 milyar lira, Galatasaray’ın 4.5 milyar lira borcu bulunuyor. Trabzonspor’un toplam borcu ise 1.4 milyar lira. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İSKİ Genel Müdürü Mermutlu: Her ay 500 milyon lira açık veriyoruz

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de kadına şiddet | Birlikte yaşadığı kadının burnunu kıran fail serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa