Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve İSİG Meclisinden açıklama: İş cinayetlerini örgütlenerek durduracağız
Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve İSİG Meclisi yaptıkları basın açıklamasında, “Çalışırken ölmek istemiyoruz. İş cinayetlerini örgütlenerek durduracağız” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Ümraniye Finans Merkezi Şantiyesi Halkbank inşaatında (Halk GYO) 23 Şubat’ta çalışırken üzerine beton blok devrilmesi sonucu ağır yaralanan 46 yaşındaki İşçi Fikret Öztürk, 6 Mart’ta hastanede hayatını kaybetti.
Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve İSİG Meclisi yaptıkları basın açıklamasında, “Çalışırken ölmek istemiyoruz. İş cinayetlerini örgütlenerek durduracağız” dedi.
Ümraniye’deki Finans Merkezi Şantiyesi Ziraat Bankası önünde yapılan basın açıklamasını okuyan DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, “İşçi sağlığı ve güvenliği, tek başına bir sağlık ya da denetim sorunu değildir; bizim açımızdan başat bir mücadele alanıdır. İş cinayetlerinin patronların aşırı kâr hırsından kaynaklandığını, işçilerin örgütsüz güvencesiz bir çalışma yaşamına mecbur bırakılmalarından kaynaklandığını, kanunsuz kuralsız bir çalışma biçiminden, bize dayatılan bu kölelik düzeninden kaynaklandığını biliyoruz. Bu bilinçle işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesini ücretli kölelik düzenine karşı yürütülen mücadelesinin bir parçası olarak değerlendiriyor yaşamak ve yaşatmak için örgütleniyoruz” dedi.
Binaları, devasa plazaları, köprüleri, gökdelenleri yapan inşaat işçilerinin kendi güvenliğini de ancak örgütlü mücadeleyle başarabileceğini ifade eden Karabulut şöyle devam etti: “Örgütlü hareket ederek gerektiğinde işi durdurarak, greve giderek, gerektiğinde fazla mesaiye, angarya işe dur diyerek şantiyede yaşanacak kazaların önüne geçebilir. Bireysel güvenlik yerine toplu koruma önlemleri aldırabilir. Elleriyle, alın teriyle ördüğü duvarların altında kalmaya son verebilir. Patronlar milyon dolarlar kazanırken üç kuruşluk korkuluk yapılmadı diye üç metrelik halat yok diye yaşanan iş cinayetlerinin önüne ancak işçilerin örgütlü gücü geçebilir. Çalışanların örgütlü biçimde kendi çalıştığı şantiyede sorumluluk alıp iş güvenliğine yönelen tehlikeleri ortadan kaldırması, tehlikeler ortadan kalkmadan çalışmaya başlamaması, sendikalı/örgütlü iş güvenliği temsilcilerinin iş güvenliğini bir de işçinin gözünden bakarak ve çalışanların tümünün iş güvenliği konusunda tavır alarak bilinçlendirilmesi, kâr hırsının değil iş güvenliğinin hüküm sürdüğü şantiyelerin kurulması ve bu sorunların çözüm yolu bizlerin güçlü ellerindedir.” (İstanbul/EVRENSEL)