AB Liderler Zirvesi Ukrayna gündemiyle toplandı
Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Brüksel'de Rusya'ya yaptırımlar, güvenlik ve savunma, dış ilişkiler, enerji ve ekonomi gibi çeşitli konuları görüştü.
Fotoğraflar: Unsplash
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı, yaptırımlar, güvenlik ve savunma, dış ilişkiler, enerji ve ekonomi gibi çeşitli konuları görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.
AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükûmet başkanlarının katılımıyla Belçika'nın başkenti Brüksel’de düzenlenen ve 2 gün sürecek AB Liderler Zirvesinin ardından ortak bildiri yayımlandı. Rusya ve Belarus'a ekonomik maliyetler yükleme, ek önlemler alma ve yaptırımları aşma girişimlerini durdurmaya hazır oldukları konusundan hem fikir olduklarını belirten liderler, mültecileri alan komşu ülkeler de dahil olmak üzere insani yardım sağlamaya devam etmeyi taahhüt etti. Enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltmak, temiz enerjiye geçişi hızlandırmak ve gıda güvenliği ihtiyaçlarına cevap vermek için iş birliği yapmaya karar verildi.
"UKRAYNA'YI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Zirve girişinde açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rus ordusun Ukrayna'da "askeri başarısızlık" yaşadığını söyleyerek "Kremlin bu sonucu beklemiyordu" dedi. Borrell, "Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz. Zirvede, Rusya'ya yönelik kişisel ve sektörel yaptırımların nasıl artırılacağı konusunda siyasi yönlendirme belirlenmesini bekliyorum" diye konuştu.
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel de Rusya'ya yaptırımların kademeli olmasını istedi. Ukrayna'da durumun iyiye gitmediğini belirten Bettel, "Şimdi daha fazla yaptırım kararı alırsak ve durum değişmezse bir sonraki adım ne olacak?” dedi.
Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise "Rusya'ya karşı daha fazla yaptırımı görüşmeliyiz. Mümkün olan en sert yaptırımları uygulamayız" diye konuştu. Enerji ve gaz tedarikinde Rusya'ya bağımlılık konusu ele alacaklarını belirten Kallas, "Enerji yaptırımları konusunda farklılıkları görüşeceğiz" dedi.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "Yaptırımların genişletilmesini görüşeceğiz. Finlandiya, daha fazla yaptırım uygulanmasını istiyor" dedi. Marin, "Rusya'dan gelen fosil yakıtlardan en hızlı biçimde kurtulmalıyız." diye konuştu. Marin, zirvede, Rusya'nın doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planına ilişkin AB Komisyonunun hazırladığı değerlendirmeyi de inceleyeceklerini söyledi.
İrlanda Başbakanı Micheal Martin de "En geniş ölçüde yaptırımlara ihtiyacımız var" dedi. Enerji konusunda daha dikkatli olunmasını isteyen Martin, doğal gaz ve petrole ilişkin yaptırımların AB üyesi ülkeleri de etkileyeceğini belirterek "Yaptırımlarda amaç AB üyelerini değil Rusya'yı cezalandırmak. Daha fazla yaptırıma açığız ama aynı zamanda mevcut yaptırımlardan kaçınılmamasını da sağlamalıyız" diye konuştu.
Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda özelikle Rusya'ya enerjide olan bağımlılığın düşürülmesi, Ukrayna'ya askeri destek sağlanması gerektiğini belirterek "Yaptırımları daha fazla güçlendirilmeliyiz" dedi.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo da Rusya'nın doğal gaz ödemelerinde ruble talep etmesi halinde doğal fiyatlarının yeniden müzakere edilmesi gerekeceğini söyledi. Rusya'ya yaptırımların Rus tarafına Avrupa tarafından daha fazla zarar vermesi gerektiğini vurgulayan De Croo, "Kendimizle savaş halinde değiliz" ifadesini kullandı. De Croo, halihazırda doğal gaz fiyatlarının gerçeklikten uzak durumda olduğunu, Rusya'ya yönelik bir petrol veya doğal gaz ambargosunun henüz gerekli olmadığını savundu. (DIŞ HABERLER)