24 Mart 2022 18:09

Akdeniz ile Ege’de koylar ve kıyılar tehlike altında

Bir hafta içinde pazarlık usulü ile ihalesi yapılan koyların; Şamandıra ve Mapaların özelleştirilmesine Dalaman ve Göcek halkı tepki gösterdi.

Fotoğraf: Abidin Çınar / Evrensel

Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarının Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 24 Mart 2022 tarihinde duyurusu yapılan ve bir hafta içinde pazarlık usulü ile ihalesi yapılan koyların; Şamandıra ve Mapaların özelleştirilmesine Dalaman ve Göcek halkı tepki gösterdi.

Muğla Dalaman ve Fethiye’ye bağlı Göcek sınırları içerisinde bulunan Kille Bükü, Kille Koyu, Bedri Rahmi Koyu, Sıralıbük, Sarsala Koyu, Hamam Koyu, Binlik Koyu ve Martı Koyunun bir haftalık kısa bir süre içerisinde eski AKP’li bir milletvekiline pazarlık usulü ihale ile adrese teslim bırakılmasına Göcek ve Dalaman halkından tepkiler geldi.

Dalaman Bisikletçiler Gurubu, Balıkçı ve tekneciler, Dalaman ve Göcek halkı, CHP ve EMEP ilçe örgütleri, İyi Parti, Demokrat Partilerin ilçe başkanları Sarsala Koyu’nda bir araya gelerek ihaleye ve koyların satılmasına karşı basın açıklaması düzenledi.

SESİMİZİ YÜKSELTMEK İÇİN BURADAYIZ”

Dalaman Bisikletçiler Gurubundan bir bisikletçi, “Akbük Koyunun ihale verildikten sonra tel örgülerle kapatılmasını gördük. Koyların özelleştirilmesine karşı sesimizi yükseltmek için buradayız” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ortaca Temsilciliği, “Kille Koyu rezil durumda, burada da doğanın talanına hayır demek için buradayız” açıklamasını yaptı.

Koyda teknesi bulunan Hatice Çelik, taşıma hizmeti yaptıklarını, 99 Mapa (deniz içine 1.5 metre yüksekliğinde tekneleri bağlamak için dikilen beton direkler) ve Şamandıraların ihalesi sonucu koyları kullanamayacaklarını belirterek, “Gidecek yerimiz yok burası bizim. Biz Göcekliyiz, biz Dalamanlıyız, biz Muğlalıyız, buraya sahip çıkalım” dedi.

GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTUP KOYLARIMIZI KORUYACAĞIZ”

CHP eski dönem Milletvekili Ali Aslan ise, “Bu kalabalıkları artırmalıyız, İztuzun’da direndik ve kazandık, koylarımızı petrol kaçakçılığından yargılanan adamlara vermemeliyiz” diye konuştu. Aslan, “Deniz çayırlarını korumak için ihale yapıldığını söylüyorlar, bütün bunlar bahane petrol kaçakçılığını buralardan yapabilmenin hesabını yapıyorlar. Burada gece gündüz nöbet tutup koylarımızı koruyacağız” dedi.

Muğla CHP Milletvekili Suat Özcan da yerel halkın koylarına sahip çıkması gerektiğini hatırlatarak, “Halkın karşısında kimse duramaz, Muğlalılar sahip çıkacaktır” diye ekledi.

ÇED RAPORU OLMAYAN İHALE YASAL VE HUKUKİ DEĞİLDİR”

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ise, “Gideceklerini bildikleri için koyları talan etmeye çalışıyorlar, Muğla’nın su ihtiyacını bile karşılayamıyoruz, altyapılar yetersiz, HES’lerle suyumuza göz dikiyorlar. Bütün dünyanın çimento fabrikasından vazgeçtikleri dönemde Muğla’nın göbeğinde halkın itirazlarına rağmen çimento fabrikası olamaz, olmamalı, buna da izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Bu ihaleyi hazırlayanların Muğla’ya haksızlık ettiğinin altını çizen Erbay, “HES yaptıkları yerlerde köylere su verilmeyeceğini bildiriyorlar, Akköprü barajını neden satıyorsunuz, buna hakkınız yok” dedi. İlanla Pazarlık usulünün yanlışlığına dikkat çeken Erbay, “Bu ihaleler adrese teslim ihaleler, bir haftalık ilandan sonra ihale yapılamaz. İhale usulü iptal sebebidir. ÇED raporu olmayan ihale yasal ve hukuki değildir, bu bir başlangıç” diyerek mücadeleye devam edeceklerini belirtti. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD Başkanı Biden: Rusya kimyasal silah kullanırsa karşılık veririz

SONRAKİ HABER

Mahkeme "meşru müdafaa" dedi, eşini öldürmek zorunda kalan Öznur Efeoğulları tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa