26 Mart 2022 13:11

Erdoğan’ın "mutabakat var" sözüne Ukrayna dışişlerinden yalanlama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ele alınan bazı başlıklarda “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Erdoğan’ın "mutabakat var" sözüne Ukrayna dışişlerinden yalanlama

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/ AA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde ele alınan dört başlıkta “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söyleyen Erdoğan’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Rusya ile Ukrayna savaşı bir ayı geride bırakırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brüksel’de katıldığı olağanüstü NATO liderler zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Burada Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. Özellikle 4 başlık üzerinde bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Bir diğer konu, özellikle Rusya’nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi” diyen Erdoğan, “Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bunları kabul ettiğini ifade etti” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde ele alınan altı başlıktan dördünde “Mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu” olduğunu söyleyen Erdoğan’ı yalanladı. Dışişleri Bakanlığının resmi Facebook hesabından paylaşılan açıklamada, Ukrayna devletinin Türkiye’ye ve özellikle de Erdoğan’a hem siyasi ve insani yardımından hem de savaşı sonlandırmaya yönelik diplomatik çabalarından dolayı minnet duyduğu ancak aynı zamanda durumu objektif şekilde değerlendirmenin de önemli olduğu belirtildi. Bu bağlamda “Türkiye Cumhurbaşkanının bahsettiği dört noktada Rusya’yla bir konsensüs sağlanmadığını” ifade eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, “Özellikle de Ukrayna’daki tek resmi dil Ukraynacadır ve öyle kalacaktır” diye ekledi.

Müzakere sürecinin “çok zorlu” geçtiğini ve “Güçlü bir duruş sergileyen Ukrayna heyetinin taleplerinden vazgeçmeyeceğini” belirten Bakanlık, “Öncelikli olarak da ateşkes, güvenlik garantileri ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünde ısrarcıyız” ifadesini kullandı. 

RUS MÜZAKERECİ: ANA MESELELERDE İLERLEME YOK

Rus Müzakere Heyeti Üyesi Vladimir Medinski de bir açıklama yaparak ana siyasi meselelerde çok az ilerleme kaydedildiğini söyledi. Medinski, esas meselelerde iki tarafın da “Yerinde saydığını” söyledi. Fakat ikincil konularda anlaşmaya yaklaştıklarını belirtti. “Müzakereler pazartesiden cumaya video konferanslarıyla tüm hafta boyunca devam etti ve yarın da devam edecek” dedi. 

ZELENSKİY: ŞARTLAR ADİL OLMALI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile yapılacak müzakerelerde ülkesinin egemenliğinin garanti edilmesi ve toprak bütünlüğünün temin edilmesi gerektiğini kaydederek, “Yani şartlar adil olmalı. Aksi takdirde, Ukrayna halkı bunu kesinlikle kabul etmeyecek” dedi.

Video mesajında Zelenskiy, “Savunucularımız Rusya’nın saldırılarını püskürterek, Rus yönetimini, basit ve mantıklı düşünce olan, konuşmanın gerekli olduğuna yönlendiriyor. Vakit kaybetmek için değil, acilen anlamlı, dürüst ve sonuç için konuşulmalı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et