Kanser hastalarına ilaç eziyeti kanserden beter!
Hayati öneme sahip ilaçları SGK tarafından temin edilmediği için ilaçlarına on binlerce avro ödeyip yurt dışından ulaşmak zorunda kalan hastalar dava açmaya hazırlanıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Ramis SAĞLAM
İzmir
Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlara ulaşmak neredeyse olanaksız hale geldi. Hastalar, ilaçlarını on binlerce avro ödeyerek yurt dışından almak zorunda kalıyor. Kullandıkları ilaçları temin etmekte zorluk çeken kanser hastaları çözümü hukuki yollara başvurmakta arıyor. Hayati öneme sahip ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından temin edilmemesine karşı dava açmaya hazırlanan kanser hastaları ve avukatlarıyla görüştük.
"SAĞLIK HAKKIM ELİMDEN ALINIYOR"
Kanser hastası Orhan Aslanoğlu’na 2021’de böbrek kanseri teşhisi konulmuş. Bunun ardından Cabometyx adlı ilacı kullanmaya başladığını anlatan Aslanoğlu “İlacı kullanabilmem için ilgili rapor ve izinleri alındıktan sonra 2021 aralık ayının sonuna kadar ilacı kesintisiz kullandım” dedi. Ancak döviz kurundaki artışın ilaç fiyatlarına yansıması ve Sağlık Bakanlığının buna rağmen uyguladığı iskonto politikasını değiştirmemesi sebebiyle ilaç tedariğinde zorluk yaşamaya başladığını belirten Aslanoğlu, ilacı kullandığı dönemde sağlığında iyi yönde bir ilerleme olduğunu söyleyerek “Şu anda ilacı temin edemiyorum ve tedavim durmuş durumda. İlaçların bulunmamasıyla sağlık hakkım elimden alınmış oluyor” diye konuştu.
CİMER: İLAÇLARI SGK KARŞILAMIYOR
Orhan Aslanoğlu’nun kızı Gözde Karakoç ise, ocak 2022 tarihi itibarıyla babasının kullandığı Cabometyx adlı ilacı temin edememeye başladıklarını ve 7 Mart 2022’de CİMER’e başvuru yaptıklarını belirterek 11 Mart 2022 tarihinde CİMER’den ‘SGK, Sağlık Uygulama Tebliği ve eki ek 4/a ‘bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yayımlanmaktadır. Etken maddeli votrient isimli ilaca geçildiği görüldüğünden başvurunuza konu ilacın bedelinin kurumca karşılanması mümkün bulunmamaktadır’ cevabı aldıklarını söyledi.
"YARGI YOLUNA BAŞVURACAĞIZ"
İlaçların temini için SGK İzmir İl Müdürlüğüne başvuru yaptıklarını anlatan Aslanoğlu’nun Avukatı Esengül Kıran “Müvekkilimin kanser tedavisi sürecinde kullanması hayati olan kullanım onayı alınmış ilaçların kesinti yapılmaksızın tüm tedavisi boyunca SGK’nin karşılamasını, müvekkilin cebinden ödemiş olduğu ilaç bedelinin yasal faiz ile ödenmesini talep ettik. Olumlu yanıt alamazsak dava açacağız” dedi.
İLAÇ YOK, NE ZAMAN GELECEĞİ DE BELİRSİZ
Kanser hastası Emekli Öğretmen Orhan Yüce’nin avukatı Songül Beydilli de müvekkilinin kabozantinib etkin maddeli ilacını eczanelerde bulamadığı için SGK İl Sağlık Müdürlüğüne başvurduklarını söyledi. Başvuru sonucu, ilacın firma tarafından piyasaya sunulmadığını ve ne zaman geleceğinin bilinmediği cevabını aldıklarını aktaran Av. Beydilli “Müvekkilimin ilacının yurt dışından teminini talep etmemiz üzerine, daha önce ilacı karşılayan SGK’den ilaç raporunun Sağlık Uygulama Tebliğine uygun olmadığı cevabını aldık” dedi. Beydilli, ilacın yurt dışından temini ve bedelinin ödenmesi için yaptıkları başvuruya ise ‘İlacın eczanelerde bulunduğu ve yurt dışı ilaç listesinde olmadığından ilaç bedelinin ödenmeyeceği’ cevabı verilmesiyle müvekkili Yüce’nin ilaçlarını kendi maddi olanaklarıyla temin edebildiğini dile getirdi.
İLACA 21 BİN AVRO ÖDEMEK ZORUNDA KALDI
İlacını kendi olanaklarıyla yurt dışından satın alan Yüce’nin SGK’ye ilaç için ödediği 21 bin 674 avronun iadesini ve ilaçlarının karşılanması için başvuru yaptığını ifade eden Beydilli, SGK’nin başvuruya halen cevap vermediğini söyledi. Ödeme yapılmaz ve ilaç karşılanmazsa SGK’ye dava açmaya hazırlandıklarını aktaran Beydilli, “Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortaları Kanunu’na göre hekimin uygun gördüğü ilacın bedelini karşılaması zorunlu, ancak SGK yasayı uygulamıyor. SGK tarafından karşılanması için ilacın kullanımının tıbben gerekli olması da yetmiyor. Öncelikle ilacın ruhsat sahibi firmanın kuruma başvurması ve SGK’nin ilacı geri ödeme listesine almaya karar vermesi gerekiyor” diye konuştu.
"BU İLAÇLAR SGK VE FİRMALARIN TAKDİRİNE BIRAKILAMAZ"
Kanser ilaçlarının ödeme listesine alınmasının ilaç firmalarının ve SGK’nin takdirine bırakılamayacağını belirten Av. Beydilli, yaşam hakkını korumanın devletin temel görevi olduğunu hatırlatarak “Bu uygulama Anayasa’ya ve kanuna aykırı” dedi. 2016’da Ankara 3. İş Mahkemesinde açtığı davada alınan tedbir kararı ile ileri evre kanser hastası olan ve ilacını karşılamak için evini satmak zorunda kalan müvekkilinin ilaçlarının SGK tarafından karşılandığını hatırlatan Beydilli, “Mahkeme, müvekkilimin ödediği ilaç paralarını SGK’den tazminine karar verirken, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi kararı onayladı. Bu konuda kesinleşen çok sayıda idare mahkemesi kararı bulunuyor. Ayrıca, mahkemenin tedbir kararının üst mahkemece kaldırılması üzerine yaptığım başvuruda, Anayasa Mahkemesi tarafından, ilacın karşılanması için tedbir kararı verildi. Ancak, hastalıkla mücadelede psikolojik durumun çok önem taşıdığı ortadayken, hastaların bir yandan da ilacımı alabilecek miyim kaygısını yaşaması üzüntü verici” ifadelerini kullandı.