26 Mart 2022 11:42

Cumartesi Anneleri Mardin'de gözaltına kaybedilen Nezih Acar’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 887’nci haftasında 1992 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltına kaybedilen Nezih Acar’ın akıbetini sordu. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin salgın nedeniyle 887'ncisi online gerçekleştirdi. Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemlerinde 8 Nisan 1992 tarihinde Mardin Dargeçit’te gözaltına alındıktan sonra Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldükte sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Nezir Acar’ın akıbeti soruldu.

FAİLLER CEZALANDIRILSIN

Açıklamada ilk sözü alan Nezir Acar’ın kardeşi Salih Acar, kardeşini gözaltına alındığı günden beri kendisinden bir daha haber alamadıklarını söyledi. Kardeşini sormak için karakola gittiklerinde askerlerin “biz böyle birini gözaltına almadık” cevabını verdiklerini aktaran Acar,” Bizde daha sonra avukat tuttuk. Onu aradık ama ne devletten nede başka birinden bir haber alamadık. Artık bize bir cevap verilmesini istiyoruz. Kemiklerinin nerde olduğunu bilmek istiyoruz. Bizde herkes gibi kardeşimizin mezarına gitmek istiyoruz” diye konuştu. Kardeşini bulmak için hukuk mücadelesine devam edeceklerini altını çizen Acar, bunu yapanlardan hesap sorulmasını ve faillerinin cezalandırılmasını istedi. 

DOSYA ZAMAN AŞIMINA UĞRADI

Daha sonra söz alan Nezir Acar’ın avukatı Veysel Vesek, Nezir Acar’ın babası Halil Acar, oğlunu bulmak için yıllarca mücadele ettiğini ifade etti. Acar, 2005 yılında Acar’ın kaybolmasına ilişkin için dilekçe verdiğini ve Acar’ın babasının daha defalarca savcılığa dilekçe verdiğini ama dilekçelerin hepsinin ortadan kaybolduğunu öğrendiğini aktardı. Vesek, söyle devam etti: “Gerçek anlamda Nezir Acar’ın akıbetiyle ilgili İdil Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla bir dilekçe verdik. Gözaltına alındığında tanıklar vardı. Kimin evinden alındığına dair somut veriler vardı. 2005 yılından sonra yaptığımız başvuru sonucunda tanıklar dinlenmedi. Soruşturma dosyasında bu talep edilmesine rağmen bu yönde bir tespit yapılmadı. Beraber gözaltına alındığı Hasan Kılıç ve Süleyman Kılıç’tan beyanı alınmıyor. Ve en sonun da dosyada takipsizlik kararı veriliyor. Acar’ı gözaltına alanşahıslarda belli.  Bunlardan birisi, o tarihte subay olan Mustafa Kemal Şen ve Kemal Arka adında bir korucu tespit edilmesine rağmen şüpheli sıfatında bile ifadeleri alınmadı. Ve dosya 2011 yılında takipsizlikle sonuçlandı ve zaman aşımına uğratılmış oldu.” 

AİLE TEHDİT EDİLDİ

Cumartesi Anneleri avukatlarından Gurbet Yavuz da, Türkiye’de yargı makamlarının gözaltında kaybedilenlere ilişkin kararları dikkate almadığına dikkat çekerek, bu gibi suçların uluslararası mahkeme içtihatları ve uluslararası belgelerce teyit edildiğini söyledi. 8 Nisan 1992 tarihinde hayvan alımı için görüşme yapmak üzere Dargeçit'te bir eve gittiği sıra Jandarma Astsubay Kemal Şen'in komutasındaki askerler bölgedeki evlere baskın yaparak, Nezir Acar ve iki kişiyi gözaltına alındığını ifade eden Yavuz, şöyle devam etti: “Askerler onları gözleri bağlı olarak Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürdü. Gece geç saatlerde iki kişi serbest bırakıldı, Nezir Acar'dan ise bir daha haber alınamadı. Baba Halil Acar Dargeçit Kaymakamı’na, Mardin Valisi’ne, Mardin Alay Komutanlığı’na başvurarak oğlunun bulunmasını istedi ama başvuruları kayda alınmadı. Nezir Acar'ın gözaltına alındığı reddedildi. Nezir'i arayan baba Halil Acar ve eşi Celile Acar gözaltına alınarak jandarma karakoluna götürüldü. Celile Acar aynı gün serbest bırakıldı. Halil Acar ise beş gün gözaltında tutuldu, işkence gördü. Karakolda rütbeli bir komutan Halil Acar'ı, ‘Oğlunu nasıl öldürdüysek seni de öyle öldürürüz’ diyerek tehdit etti.” 

İŞKENCE KAYITLARDA YAZILI

Acar’ın ailesinin baskılardan kurtulmak için İdil’e göç etmek zorunda kaldıkların anlatan Yavuz, şunları dile getirdi: “Bu korku atmosferinde hukuki girişimde bulunamayan Halil Acar, ancak 28 Aralık 2005 tarihinde İdil Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Savcılık, 16 Ocak 2009 tarihinde sanıklar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Ailenin etkin soruşturma yapılmadığı itirazı da, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 16 Kasım 2012 tarihinde Nezir Acar dosyası, zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle işlemden kaldırıldı. Bunun üzerine aile 16 Ocak 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise, soruşturmanın zaman bakımından mahkemenin yetkisinin başladığı tarihten önce kesinleştiği gerekçesiyle, başvuruyu kabul edilemez buldu.” Yavuz, “Nezir Acar’ı gözaltına alanlar ve Dargeçit İlçe Jandarma Komutanlığı'nda işkence ile sorguladıktan sonra kaybedenler devletin personel kayıtlarında yazılıdır” diye belirtti. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK Başkanı Şahin’e: Yeni kuşak sizi 21. yüzyılda Orta Çağ sansürcüsü olarak anacak

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Biden Varşova'da, Ukraynalı bakanlarla bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa