CANLI BLOG | Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 32. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının 32. gününe girildi. Dakika dakika gelişmeler canlı blog sayfamızda...

  • Rusya'nın Ukrayna’nın Slavutıç kentinde kontrolü ele geçirdiği duyuruldu.
  • Dün Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırındaki Lviv kentinde yakıt deposu vuruldu.
  • ABD Başkanı Biden Polonya'nın başkenti Varşova'daydı. Putin’i "kasap" olarak niteleyen Biden, “Bu adam iktidarda kalmamalı”. Beyaz Saray'dan açıklama hakkında düzeltme gibi açıklama geldi.
27 Mart 2022 03:29
Son Güncellenme: 27 Mart 2022 09:58
00:33

UKRAYNA SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI IAREMENKO 'İNSANİ YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR' DEDİ

Ukrayna Sağlık Bakan Yardımcısı Oleksi Iaremenko, ülkesine ulaşmakta olan insani yardımın azalmaya başladığını söyledi.

Iaremenko, “İstediğimiz, destek sağlayabiliyorsanız, şimdi sağlayın. Haftalar ya da aylar beklemeyin çünkü şimdi yardıma ihtiyacımız var” dedi. (DIŞ HABERLER)

 

17:27

İBRAHİM KALIN, DOHA 2022 FORUMU'NDA SAVAŞA DAİR KONUŞTU

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da "Yeni Dönem İçin Dönüşüm" temasıyla düzenlenen Doha Forumu'nun "Rusya-Ukrayna savaşının Orta Doğu üzerindeki jeopolitik yansımaları" başlıklı panelinde konuştu.

Kalın, moderatörün "Dün Türkiye'nin UIkrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapma önerisinde bulunduğunu öğrendik. Katar da arabulucu olmayı istiyor. Eğer Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olursa, Türkiye'nin Suriye ve Libya gibi ülkelerdeki menfaatleri için ne anlama gelecektir?" sorusuna "Hepimiz en kısa zamanda bu savaşın sona ermesini temenni ediyoruz. Ancak ivedi bir şekilde global düzeyde yeni bir güvenlik mimarisi şarttır. Güvenlik mimarisinin nasıl şekilleneceği, inşa edileceği, önümüzdeki yıllarda meydana gelecek olaylarla belirlenecektir." yanıtını verdi.

Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk konusuna değinen Kalın, "Türkiye'nin arabuluculuk meselesine gelirsek, Rusya ve Ukrayna ile kanalları açık tutmaya devam ediyoruz. İki ülke ile çok kapsamlı ilişkilerimiz var." dedi.

Kalın, "Bu savaşın patlak vermesine neden olan Rusya'nın tüm güvenlik endişeleri temize çıkarılmamalı ama anlaşılmalıdır. Elbette savaş bir çözüm başvurusu değildir. Haklı görülemez ve tartışılamaz. Ancak uzun vadede Ukrayna durumu sonrası süreçte hepimiz yeni güvenlik mimarisini düşünüyor olacağız." diye konuştu. (Doha/AA)

17:19

UKRAYNA, RUS ORDUSUNUN 16 BİN 600 ASKER, 121 UÇAK, 127 HELİKOPTER VE 582 TANKINI KAYBETTİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-27 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili açıklama yaptı.

Ukrayna'nın açıkladığı verilere göre Rus ordusundan 16 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 121 uçak, 127 helikopter, 582 tank, 1664 zırhlı araç, 294 top, 93 roketatar sistemi ve 52 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1144 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 73 yakıt aracı ve 56 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​ (Kiev/AA)

17:16

LUHANSK'IN RUSYA'YA BAĞLANMASI İÇİN REFERANDUM PLANLANIYOR

Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin yakın bir zamanda Rusya’ya katılmak için referandum düzenlemeyi planladığı bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmadan önce bağımsızlığını tanıdığı Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin Başkanı Leonid Paseçnik, yaptığı açıklamada, “Yakın zamanda, cumhuriyet topraklarında halkın anayasal hakkını kullanacağı ve Rusya Federasyonu’na katılma konusundaki görüşlerini açıklayacağı bir referandum yapılacağını düşünüyorum. Bunun olacağına eminim.” dedi. (DIŞ HABERLER)

 

13:47

LVİV'DE DÜN VURULAN YAKIT DEPOSUNDAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Rusya'nın güdümlü füzelerle Ukrayna’nın Lviv kentinde vurduğu yakıt deposundaki yangın söndürüldü.

Ukrayna Acil Durum Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, dün saat 16.30 sıralarında Rusya'nın füzelerle vurduğu Lviv'deki yakıt deposunda büyük yangın çıktı. Saldırının hemen ardından başlayan yangını söndürme çalışmaları, bu sabah 07.00'de tamamlandı.

Lviv şehir merkezinde bulunan yakıt depolarının bazılarının tamamen küle döndüğü görüldü.

 

(AA)

02:38

ZELENSKİY, NATO'NUN UÇAK VE TANKLARININ YÜZDE BİRİNİ İSTEDİKLERİNİ SÖYLEDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun sahip olduğu uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini ve 31 gündür bu yardımı beklediklerini belirterek, "Peki, Avrupa-Atlantik topluluğuna kim liderlik ediyor? Korkutma yoluyla hâlâ Moskova mı?" ifadesini kullandı.

Zelenskiy, paylaştığı video mesajında, NATO ve Rusya’ya seslendi.

Ukrayna’yı Rusya’ya karşı savunmak için ağır silahlar göndermesi konusunda Batılı ülkelere çağrısını yenileyen Zelenskiy, "(Ukrayna ve Avrupa için) Bu güvenliği sağlamanın fiyatı çok net; Ukrayna için uçaklar, tanklar, hava savunma sistemleri. Bunlar ortaklarımızda sadece toz toplayan ve sahip olduğu mühimmatlar." dedi.

Zelenskiy, NATO’dan sahip oldukları uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini ifade ederek, "Fazlasını istemiyoruz ama bunu 31 gündür bekliyoruz. Peki, Avrupa-Atlantik topluluğuna kim liderlik ediyor? Korkutma yoluyla hala Moskova mı? Ortakların Ukrayna’ya yardımı artırmaları gerekiyor. Buna ihtiyacı olan ortaklar çünkü bu Avrupa’nın güvenliği" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

02:07

BEYAZ SARAY'DAN BİDEN'IN PUTİN'LE İLGİLİ SÖZLERİNE "DÜZELTME"

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için sarf ettiği "Bu adam iktidarda kalmamalı" şeklindeki sözlerinin Rusya'da bir yönetim değişikliği çağrısı olmadığını savundu.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın Polonya'da Putin için söylediği ve tartışmalara neden olan sözlerine "açıklık" getirdi. Düzeltme niteliğindeki açıklamada, "Başkan'ın söylemek istediği şey, Putin'in gücünü komşularında ya da bölgede göstermesine izin verilemez idi; yoksa Putin'in Rusya'daki (siyasi) gücünden ya da bir rejim değişikliğinden bahsetmiyordu" ifadeleri yer aldı.

Polonya'yı ziyaret eden Biden, başkent Varşova'da 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören önemli simge yapılardan Kraliyet Kalesi'nin önünde konuşma yapmış ve Putin'i kastederek, "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" ifadesini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER)

00:46

RUSYA'NIN UKRAYNA’NIN SLAVUTIÇ KENTİNDE KONTROLÜ ELE GEÇİRDİĞİ DUYURULDU

Ukrayna’nın Slavutıç kenti Belediye Başkanı Yuryi Fomiçev, bugünden itibaren kentin Rusya tarafından işgal edildiğini açıkladı.

Fomiçev, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, üç gün önce Rus birlikleri tarafından kenti savaşmadan teslim etme konusunda ültimatom aldıklarını bildirdi. Ancak buna rağmen şehri kararlılıkla savunduklarını kaydeden Fomiçev, “Ama Slavutıç, bugünden itibaren işgal altında.” dedi. Fomiçev, Rus güçleriyle şehirden insanları tahliye etmeye ilişkin müzakereler yaptığını sözlerine ekledi.

Slavutıç, çoğunlukla mühendisler ile uzmanların yaşadığı Çernobil Nükleer Santrali’nin uydu kenti olarak biliniyor. ​​​​​​​(HABER MERKEZİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa