İstanbul Kent Savunması, İBB'ye sordu: Kabataş’a ne olacak?
Kabataş İskelesi şantiyesi önünde bir araya gelen İstanbul Kent Savunması, İBB'ye "Kabataş Meydanı ne olacak" sorusunu yöneltti.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İstanbul Kent Savunması, Kabataş projesinin akıbetini İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) sormak için Kabataş İskelesi şantiyesi önünde bir araya geldi. “Kabataş Meydanı ne olacak” sorusunu İBB’ye yönelten yaşam savunucuları, “Eski İBB yönetiminin kente verdiği zararlar devam ettirilmemeli” dedi.
“İBB’yi Kabataş’ta şeffaf olmaya davet ediyoruz”, “Kamu yararımız için Kabataş Meydanı’na sahip çıkalım” pankartı açan yaşam savunucuları, “Kabataş Meydanı’nda yeraltı otoparkı istemiyoruz”, “Dikkat, Kabataş Meydanı’nda kamu zararı oluşabilir” dövizleri açtı.
"ÇALIŞMA DURSA DA ŞANTİYE ÖYLECE KALDI"
Burada yapılan açıklamada, “6 yıl önce plansız, projesiz, tepeden inme karşımıza çıkartılan Kabataş Martı Projesi, meslek örgütleri ve yurttaşların tepkisiyle, oluşan kamuoyunun etkisiyle tartışmaya açıldı ve sürecin sonunda engellendi. Ancak başlatılan çalışma dursa da kazılı devasa bir alan ve şantiye öylece kalmaya devam etti. Elimizde kala kala deniz doldurularak uzatılan ve dolayısıyla vapura ulaşmak için üzerinde daha fazla yürümek zorunda kaldığımız iskeleler kaldı. Bunun sıkıntısını İstanbullular olarak halihazırda çekmeye devam ediyoruz. Projenin iptaline, yeraltı otoparkının, tünelin ve çarşının yapılmayacağına sevinip öncesinde önerdiğimiz gibi ihtiyacı görecek boyutta, hafif, bir ya da birkaç iskele binası yapılmasını ve meydanın eski hâline getirilmesini yeni İBB yönetiminden beklerken karşılaştığımız manzara bizleri yeni bir çözümsüzlük ve karmaşanın içine sokacak gibi gözüküyor” denildi.
"HERHANGİ BİR KAMU YARARI GÖRMÜYORUZ"
“Mevcut İBB yönetimi, geçmiş dönemde başlanan, başında veya ortasında bırakılıp yarım kalan birçok projeyi, kamu zararı oluşmasın diye tamamladı, tamamlamaya da devam ediyor” denilen açıklama şöyle devam etti:
"Aynı mantık, Kabataş projesinde de sürüyor. Soruyoruz: Kamuyu zarara uğratmamak adına verilen çaba, yapılan masraf ve ayrılacak bütçe yeni bir kamu zararı oluşturmayacak mıdır? Bunun gelecekte yaratacağı zarar neden düşünülmüyor? Ayrıca, otoparkın Kabataş’a getireceği fazladan trafik yükü, nasıl bir kamu yararı oluşturacaktır? En başından yanlış planlanan, yanlış projelendirilen bir süreç, sırf başlatıldığı için bitirilmek zorunda mıdır? Biz burada herhangi bir kamu yararı görmüyoruz! Kamuyu zarara uğratmama retoriğinin de ayrıca sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz.”
TALEPLER
İstanbul Kent Savunmasının talepleri şu şekilde:
- "Kabataş Meydan Düzenlemesi Projesi hakkında kamuoyuna düzgün bir açıklama yapılarak sürecin ne aşamada olduğunun belirtilmesini, ihale sürecinin ve kamuya maliyetinin açıklanmasını ve kurul onaylı projenin paylaşılmasını istiyoruz.
- ‘Katılımcılık’ adı altında yürütülen çalışmaların sonuçlarına ne derece uyulduğunu ve bu çalışmaların tasarımı ne derece etkilediğini öğrenmek istiyor ve hâlâ gizli tutulan sonuç raporunun paylaşılmasını talep ediyoruz.
- Eski İBB yönetiminin kente karşı işlediği suçların, verdiği zararların ‘kamu yararı’ adına sahiplenilmemesini; önceki yönetim tarafından planlanmış ya da uygulanmaya başlanmış projelere dair itirazların, gerekçeleriyle göz önüne alınarak, bu projelerin tekrar değerlendirilmelerini ve her proje için sorgusuz sualsiz tamamlama politikasından vazgeçilmesini istiyoruz."
(İstanbul/EVRENSEL)