Almanya'da "kiralar düşürülsün" eylemleri
Almanya'da konut kiraları giderek artarken yerel yönetimler sosyal konutlar yerine rant projelerine imza atıyor. Bu nedenle birçok kentte konut hakkı için eylemler yapıldı.
Almanya'da kiraların düşürülmesi talebiyle yapılan eylem | Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Ali ÇARMAN
Stuttgart
Almanya’da ve özel olarak bazı şehirlerde konut kiraları ateş pahası durumunda. Kiraların sürekli artmasının yanı sıra, evsizler ve sokaklarda yaşayanların durumunda da bir iyileşmeden söz etmek mümkün değil. Bu nedenle 26 Mart günü Almanya’nın birçok yerinde "Kira Fiyatları Düşürülsün" çağrısıyla eylemler düzenlendi.
Ev kiraları konusunda Stuttgart kenti uzun yıllardır Almanya’nın en pahalı on şehri arasında. Kiralar 2009’dan bu yana yüzde 48 artarken, 2018’de ise Münih’in zenginlerin oturduğu semti Karlsfeld’i dahi geçti. Kiracılar İnisiyatifi ve demokratik kurumların çağrısıyla cumartesi gerçekleştirilen yürüyüş ve mitingde belediye ve hükümetin sorumsuzluğu eleştirilerek, kira fiyatlarının düşürülmesi için müdahale edilmeli çağrısı yapıldı.
Belediye ve hükümet şehirde sürekli yeni ofis binaları, oteller, büyük alışveriş merkezleri ve lüks binaların yapımına ödenek ayırırken toplumun büyük çoğunluğunun sorunu olan yeni konutlar yapılması ve var olan eski konutların onarılması ve yenilenmesi taleplerine kayıtsız kalıyor.
BELEDİYE KONUTLARDAN KÂR SAĞLIYOR
Erwin-Schoettle Meydanındaki mitingde Kiracılar İnisiyatifi adına yapılan konuşmada da “Belediye 2021 yılında sahip olduğu konutlardan 23.4 milyon avro kâr elde etti. Bu yetmezmiş gibi belediye meclisi geçtiğimiz yıl konut fiyatlarında yüzde 6 kira artışını onayladı. Uygun fiyatlı eski konutlar boşaltılıp onarılarak çok yüksek fiyatlarda kira piyasasına sürülüyor” denildi.
Stuttgart’ta 4 bin evsiz insanın acil durum barınaklarında, 150 kişinin sokakta yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekilen konuşmada, “Pandemi döneminde evsizlerin durumu çok kötüleşti. Kamuya ait binden fazla daire boş olmasına rağmen devlet ve belediye hiçbir şey yapmıyor. Bizler konut hakkının insanlık hakkı olduğunu ve kira artışlarının ve özelleştirmelerin durdurulmasını, uygun kira fiyatları talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM EMEKÇİLERİ DIŞLIYOR
“Stuttgart 21” isimli konut projesine bağlı olarak şehir uzun bir zamandır ofis merkezli olarak dönüşüyor. Zamanı dolmuş, bakımsız binalar yıkılıp yerine işçi ve emekçilerin ödemeyeceği kira fiyatlarıyla piyasaya sürülüyor.
70 metrekarelik bir konutun yan giderlerle 1300 avroyu bulduğu bir konutu, düşük ücretli işlerde çalışan ve ortalama 1200-1700 avro ücret alan işçilerin oturması mümkün değil. Belediye de yeni sosyal konut inşa etmek yerine emlakçılara iş birliği yapıyor.
Bu nedenle konut hakkı için eylemlere devam edilmesi bekleniyor.