Mersin’de Dünya Tiyatro Günü coşkuyla kutlandı
27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Mersin Tiyatro Derneği’nin çağrısıyla kentteki özel ve şehir tiyatrolarının katılımıyla kutlandı.
Fotoğraf: Hakan Ottaş
Güler CENGİZ
Mersin
Mersin Tiyatro Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen tiyatrocular, Adnan Menderes Bulvarında, Mersin İdmanyurdu alanından Özgecan Aslan alanına kadar kostümlü bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Tiyatro Agon, Ekip Tiyatro, Tiyatro Kulis, Kırmızı Perde Tiyatrosu, Duvarsız Sanat Tiyatrosu, Rüya Tiyatrosu, Antik Sahne, Hayali Cinas Tiyatrosu, Palmiye Oyuncuları, ACT Sanat Atölyesi, Anadolu Oyuncuları, Merhaba Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Körebe, Afife Dö Tiyatro, Özel Tarsus Şehir Tiyatrosu, Tiyatro Mulambu, Tiyatro Vagon, Arsızlar Tiyatro Topluluğu gibi özel tiyatrolar ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Yenişehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Mezitli Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Erdemli Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Mersin Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Toros Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Halk Eğitim Tiyatro Topluluğu, Mersin Barosu Tiyatro Topluluğu gibi kurum tiyatroları da katıldı.
Yürüyüş boyunca Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ezgileriyle eşlik etti. Özgecan Aslan Meydanında Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Mustafa Çavuş’un açılış konuşmasının ardından bildirgeler okundu. Eleştirmen ve çevirmen Seçkin Selvi’nin kaleme aldığı Ulusal Bildiriyi Katibe Esen İlkiliroğlu, ABD’li tiyatro ve opera yönetmeni Peter Sellars’ın kaleme aldığı Uluslararası Bildiriyi ise Güler Cengiz okudu.
Seçkin Selvi’nin kaleme aldığı ulusal bildirgede, “Tiyatro, insanlığın dünyaya açılan gözüdür. Tiyatronun kapanması demek dünyaya gözümüzü kapatmak; kültürlerin aktarım zincirini kırıp atmak demektir. İki yılı aşkın bir süredir, Covid-19 pandemisi yüzünden tiyatrolar aylarca kapalı kaldı, bu durum yalnızca dünyaya gözümüzü kapatmakla kalmadı, ekonomik nedenlerle birçok tiyatro, hem de en genç, en umut veren, en yaratıcı topluluklar perdelerini kapatmak zorunda kaldılar.
Dünya Tiyatro Günü’nün yer aldığı Mart ayı ise, dünyanın çeşitli yerlerinde yıllardır sürdürülen savaşların acılarına Karadeniz kıyılarından gelen bomba sesleriyle bebek çığlıklarını ekledi. Tarihteki büyük savaşlar, 1. ve 2.Dünya savaşları, Vietnam savaşı, Bosna savaşı, sayısız kurtuluş savaşı ve savaşımı nasıl tiyatro aracılığıyla insanlığın ortak belleğine işlendiyse, hiç kuşkusuz yeni savaşlar ve saldırılar da bir gün sahnede yerini alacaktır. Çünkü tiyatro o ortak belleği sürdürebilmek için bütün bunları anlatmak zorundadır. İnanıyorum ki tiyatronun da katkısıyla ortak belleği besleyerek, insanlarla, halklarla, ülkelerle el ele tutuşup omuz omuza vererek insanca yaşanan ortamlarda dünya sanatçılarını alkışlamaya devam edeceğiz” sözleri yer aldı.
Peter Sellars’ın kaleme aldığı uluslararası bildirgede ise “Tiyatro deneyimin sanat formudur. COVID-19 iki yılda insanların duyularını köreltti, hayatlarını daralttı, oluşmuş bağları kopardı ve bizi insanlık meskeninin sıfır noktasına getirip bıraktı. Böyle bir süreçte hangi tohumlar tekrar tekrar ekilmeli, hangi istilacı türler durdurulmalı, hatta kökünden kazınmalı? O kadar çok insan diken üstünde ki... Mantık ve beklentinin dışında, o kadar çok şiddetle karşı karşıyayız ki... O kadar çok müesses sistemin süregiden zorbalık yapıları olduğu ortaya çıktı ki... Anma törenlerimize ne oldu? Neleri hatırlamaya ihtiyacımız var? Daha önce atmadığımız adımları artık düşünmemizi, prova etmeye başlamamızı sağlayacak ritüeller neler? Epik bakış, amaç, iyileşme, onarma ve ilgi tiyatrosunun yeni ritüellere ihtiyacı var. Eğlendirilmemiz gerekmiyor. Bir araya gelmemiz gerekiyor. Alanları paylaşmamız ve paylaşılan alanları çoğaltmamız gerekiyor. Birbirimizi yürekten dinlediğimiz, korunaklı eşitlik alanlarına ihtiyacımız var” denildi.
Renkli ve coşkulu bir kutlama ve bayram havasında geçen yürüyüş, bildirgelerin okunmasından sonra son buldu. Sonrasında tiyatrocular üstü açık araba ile bir şehir düzenlediler.
Şehir turunun ardından Yenişehir Belediyesi Nikâh Salonu Kültür Merkezi’nde, saat 14:00’de Rüya Tiyatrosu Kudbettin Aslan’ın yazıp yönettiği “Kaptan Sparrow ve Kayıp Dünya” isimli çocuk oyunu ve saat 20:00’de Salih Yıldırım ve Mert Asma’nın yönettiği, Agon Deneme Sahnesi Oyuncularının sergilediği “Kanlı Nigar” isimli ortaoyunu ile son buldu.