28 Mart 2022 10:10

İzmir'de Necatibey Ortaokulu "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olmasına rağmen yıkıldı

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Necatibey Ortaokulunun "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" kararına rağmen, mahkeme süreçleri beklenmeden yıkılmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin basın açıklaması | Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Reklam

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 2021 yılı eylül ayında yıkılan ancak yıkım işlemlerinin ardından “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” kararı çıkan Necatibey Ortaokulu için basın açıklaması düzenledi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 1927 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından temeli atılan Necatibey Ortaokulunun “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olduğunun düşünülmesi sebebiyle yıkım kararını mahkemeye taşımıştı. Bilirkişi kararı ile korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak kabul edilen okulun Mimarlar Odasının söylediği şekliyle “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olduğu, mahkemenin atadığı bilirkişi raporlarında net olarak belirtilmesine rağmen yapı mahkeme kararları beklenmeden yıkıldı.

Yıkılmış bir binanın nasıl korunacağı ve sürece ilişkin bilgi veren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, mahkeme kararı beklenmeden okulun yıkılmasına tepki göstererek mahkemenin atadığı bilirkişi raporlarında yapının "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olduğunun net olarak belirtildiğini açıkladı.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Kahraman, “Necatibey Ortaokulu, dönemin yapı üretim tarihine ışık tutması, tip proje anlayışını yansıtması ve çoğu Türkiye’nin önemli mimarları arasında yer alan bir ekip tarafından üretilmiş olması sebebi ile mimari değere sahiptir. Bu sebepler ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi Necatibey Ortaokulu sahip olduğu tarihi belge, mimari, özgünlük ve anı değeri ile korunması gerekli bir kültür varlığı olduğunu göstermek için koruma kuruluna başvurmuştur. Ancak, ne yazık ki koruma kurulu, şubemiz ile benzer bir şekilde düşünmemiştir. Bunun üzerine şubemiz kurul kararını dava etmiştir ve geldiğimiz noktada mahkemenin atadığı bilirkişilerinde bizler gibi düşünerek Necatibey ortaokulunu ‘Korunması gereken taşınmaz kültür varlığı’ olarak tanımlamışlardır. Süreç bu şekilde işlerken, karar verici hepimizin kültürüne ait bu yapıyı mahkeme süreçlerini beklemeden yıkmıştır. Geldiğimiz noktada yapının değeri anlaşılmış ancak yapı yıkılıp yok edilmiştir” diye konuştu.

Kahraman son olarak, sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, korunması gereken kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılması ve kültürün devamlılığının sağlanması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam