Kızılcaköylüler maden yönetmeliğinde yapılan değişikliğe tepki gösterdi
Aydın Kızılcaköy'de halk, maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytin yasasının işlevsiz hale getirilmesine tepki gösterdi, "Yönetmelik değişikliği direncimizi kıramaz" dedi.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
AYDIN
Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy'de yurttaşlar, maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytin yasasının işlevsiz hale getirilmesine tepki gösterdi. Yıllardır topraklarında işletilmek istenen jeotermal enerji santrallerine (JES) karşı mücadele eden Kızılcaköylüler, ülkenin enerji çöplüğü haline getirilmek istendiğini dile getirdi.
Köy yakınlarındaki vakıf zeytinliği önünde yapılan eylemde köylüler adına basın metnini okuyan Kızılcaköylü Şennur Efe, maden yasasında yapılan değişikliğin ülke genelindeki 160 milyon zeytin ağacının ölüm fermanı olduğunu söyledi.
Aydın Kızılcaköy'de halk, maden yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytin yasasının işlevsiz hale getirilmesine tepki gösterdi
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 28, 2022
"Yönetmelik değişikliği direncimizi kıramaz"
@ozer_akdemirhttps://t.co/S2gtb7ndPT pic.twitter.com/j38tn69XNW
"ZEYTİN YASASI ZEYTİNLİKLERİ KORUYORDU"
Yönetmelik değişikliği ile zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine kurban edilmek istendiğini belirten Efe, Anayasa ve diğer yasalarda çevrenin korunması ve geliştirilmesine dair birçok yasal düzenleme olduğunu belirtti.
Şennur Efe, “Anayasa ve kanunlar, bırakın zeytinliklerin sökülmesini, yerine maden çukuru açılmasını, zeytinliklere her çeşit hayvan sokulması ve zeytin sahalarında ağıl yapılmasını dahi yasaklamıştır” dedi.
23 milyon zeytin ağacıyla Aydın’ın Türkiye'de birinci olduğuna dikkat çeken Efe, 12 milyon ağaçla birinci durumdaki Çine bölgesinde onlarca maden işletmesinin vahşi madencilik yaptığını dile getirdi.
"YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ DİRENCİMİZİ KIRAMAZ"
Son yönetmelik değişikliğinin yasa dışı olduğunu belirten Efe, “Bu düzenleme ile köyümüzde ve ülkenin farklı yerlerinde topraklarını ve zeytinliklerini koruyan halkın direnci kırılmak istenmektedir. Ancak biz gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz, yaşamı ve geleceği savunuyoruz. Bu nedenle direncimizi kırmaları mümkün değil." dedi.
STK’lerden temsilcilerin de destek verdiği basın açıklamasında Efe şöyle konuştu: “Biz Kızılcaköylüler, açgözlü şirketlerin zeytinliklerimizi, ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi yuttuğu, tükettiği bir ülke istemiyoruz. Bugün ülkemizde egemen olan madencilik anlayışı, madenin bulunduğu tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir haldedir. Aydınımızın dört bir yanı jeotermal enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi santralleri, kuvars feldspat maden faaliyetleri ile enerji çöplüğü haline getirilmek isteniyor. Birileri daha çok para kazansın, kârına kâr katsın diye biz çöplükte yaşamak istemiyoruz, izin vermeyeceğiz. Birlik içinde, dayanışma içinde bu talana son vereceğiz.”
Açıklamaya katılan Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin, uygulamaya dair dava açtıklarını ve takipçisi olacaklarını söylerken Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, "Yönetmelik değişikliğiyle düpedüz hainlik yapılıyor” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Zeki Oymak ise “Kaybedecek tek karış toprağımız yok” dedi. Tire Başköy’den Sami Şengün de açıklamaya destek vermek için 70 kilometre yol geldiklerini belirtti.