28 Mart 2022 12:36

Salcomp işçileri: Türk Metal niye arkadaşlarımıza sahip çıkmıyor?

Salcomp işçisi kadınlar yazdı: Sendikaya ve fabrika patronlarına şunu söylemek istiyoruz, işten atmalara ve baskılara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Salcomp işçisi kadınlar

Merhaba, bizler Salcomp Xiaomi’de çalışan kadın işçileriz. Sizlere bu yazımızda 18 Mart 2022 tarihinde arkadaşlarımızın işten atılmasına ilişkin fabrikamızda geçen süreci anlatacağız. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki atılan her bir işçi arkadaşımızın yanındayız, destekliyoruz.

Bizler Salcomp Xiaomi işçileri olarak Türk Metal üyesi çalışanlarız. Şubat ayında TİS imzalandı ve imzalandıktan sonraki süreçte de sürekli işten çıkarılma konusu ortaya çıktı. Mart ayının 2’sinde zorunlu yıllık izinlere çıkarıldık ve döndükten 5 gün sonra da 110 işçi arkadaşımız işten atıldı, tek bir mesajla hem de.

Burada sormak istiyoruz, sendikacılar 110 işçi atılırken neden sustu ve hâlâ neden susmaya devam ediyor? Direniş zamanı hiçbir işçinin işten atılmayacağı garantisini veren Türk Metal şimdi neden atılan arkadaşlarımız için elini kolunu bağlamış oturuyor? Atılan işçi arkadaşlarımızdan sonra fabrika içinde çeşitli tartışmalar ve sitemler devam ediyor. Biz hâlâ çalışmaya devam eden işçiler olarak işten atılma korkusu ile sendikanın bizim arkamızda durmaması konusunda endişeliyiz. Bu ekonomik koşullarda işten atılmanın en büyük zararını maalesef ki yine biz işçiler görüyoruz ve içeride konuşulan konular genel olarak sendikanın neden işçilerin arkasında durmadığı ve neden herhangi bir açıklama yapmadığı.

İşten çıkarılan işçi arkadaşlarımız üç defa fabrika kapısında eylem yaptılar, sendikaya ve içeride olan işçi arkadaşlarına, yani bizlere seslendiler. Sormak istiyoruz neden hiçbir sendika temsilcisi çıkıp ben sizin yanınızdayım demedi? Atılan arkadaşlarımız eylem yapmadan saatler öncesinde sendikadan doğru eyleme destek veren, merak edip gidip izleyen olursa fotoğraflarının çekileceği ve sonraki işten çıkarılma sürecinde listeye adının yazılacağı konusunda içerideki işçilere uyarı geldi, bu açıkça sendikanın yaptığı mobbing, baskı ve tehdittir. Nasıl bir işçi sendikası atılan arkadaşlarına destek vermek isteyen işçileri açıkça tehdit edebilir! Bu sebepten dolayı fabrikada korku ortamı yaratıldı ve bizler eylem yapan arkadaşlarımızı servislerden izleyebildik sadece. Çünkü herkes işten atılma korkusu yaşıyor. Sendika bile arkamızda durmadıktan sonra biz ne yapabiliriz ki gibi tartışmalar sürüyor. İşçiler sendikanın patronla işbirliği yaptığını görüyor. İşçiler olarak Türk Metal’e sesleniyoruz, biz işçiler var olduğumuz için sendika var. Bir an önce işçi sendikası gibi davranıp patron yanlısı davranmaktan vazgeçip atılan arkadaşlarımızın yanında olup onlara destek olsunlar. Sanmasınlar ki biz içerde kalan işçiler olarak atılan arkadaşlarımıza destek olmayacağız ve onların tehditlerine boyun eğeceğiz.

Küçülmeye gittiğini iddia eden ama kâr oranlarını açıklayıp beklediğimizden yüksek kâr elde ettik diyen fabrika patronları sendikayla el ele verip arkadaşlarımızı işten attılar. Unutmayalım ki fabrika da sendika da biz orda üretim yaptığımız, o makinelerde oturduğumuz için varlar. Bugün çıkarılan arkadaşlarımız yerine bizler olabilirdik ve yarın olmayacağımızın da hiçbir garantisi yok. Hepimiz biliyoruz işçi çıkarımının devam edeceğini, bize dayattıkları korku politikalarını, yaptıkları mobbing ve baskıları. Atılan arkadaşlarımız eylem yaparken sadece kendi hakları için değil bizler de işten atılmayalım diye dışarıda mücadele veriyorlar. Bizler onların yanında çalışan beraber yediğimiz beraber oturduğumuz derdimizi paylaştığımız veya dertlerini dinlediğimiz, beraber güldüğümüz, belki ailemizden bile çok gördüğümüz arkadaşlarız. Onlar nasıl ki dışarıda hem kendileri hem de bizler için mücadele ediyorlarsa biz de içeride korkmadan birlikte mücadele etmeliyiz ki hem onların tekrar işe alınmasını hem de bizlerin işten atılmamasını sağlamak için.

Sendikaya ve fabrika patronlarına şunu söylemek istiyoruz, işten atmalara ve baskılara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Dışarda mücadele veren arkadaşlarımız ile aramızda sadece demir bir kapı var. Mücadeleniz mücadelemizdir. İşe geri alındığınız, haklarınızı aldığınız güne kadar sizinle beraberiz, asla yalnız değilsiniz. Umudunuzu ve ümidinizi kaybetmeyin, hepimiz içeride sizleri bekliyoruz. Geri döndüğünüz güne kadar şimdilik hoşça kalın.

ÖNCEKİ HABER

Roboski İçin Adalet Girişimi: Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır

SONRAKİ HABER

DİSK/Enerji-Sen: Taleplerimiz gerçekleşmezse EnerjiSa’nın olduğu her yeri eylem alanına çeviririz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa