"Fişlendiği" için Urfa OSB'de iş bulamayan Uğur Tekstil işçisi, çalıştığı çatıdan düşerek yaşamını yitirdi
Uğur Tekstil'in işten attıktan sonra fabrikalara ismini verdiği Sedat Aslan adlı işçi, Urfa OSB'de iş bulamadığı için çalışmaya başladığı inşaatta çatıdan düşerek yaşamını yitirdi.
Sedat Aslan | Fotoğraf: Uğur Tekstil İşçilerinin Sesi
Sendikalı olduğu için Uğur Tekstil'den atılıp ismi diğer fabrikalara verilen ve Urfa OSB'de iş bulamaması sebebiyle inşaat işçiliğine başlayan Sedat Aslan, çalıştığı çatıdan düşerek yaşamını yitirdi.
Sendikalı oldukları için Uğur Tekstil'den 18 Kasım'da işten atılan 97 işçi, işe geri dönme mücadelesi verirken bir yandan da iş arıyordu. Uğur Tekstil yönetimi, Urfa OSB'de bulunan fabrikalara işten attığı işçilerin isim listesini verdiği için işçiler OSB'de iş bulamıyordu.
İşçilerin verdiği mücadele sonucu yönetim önce geri adım atarak işçileri işe almayı kabul etmiş, ancak daha sonra DİSK Tekstil Sendikası ve patron, işçilere, açtıkları sendikal tazminat davasından vazgeçmeleri halinde işe alınacaklarını söylemişti.
İşçilerin bir kısmı, OSB'de iş bulamadıkları için davadan vazgeçmek zorunda kalarak Uğur Tekstil'de işbaşı yaptı. Bir kısmı ise davadan vazgeçmedi ve işe geri dönme mücadelesine devam etme kararı aldı.
Taleplerinin kabul edilmesi için mücadeleye devam eden ve sendikal tazminat davasından vazgeçmeyen işçilerden olan Sedat Aslan, OSB'de iş bulamadığı için inşaat işçiliğine başladı. Aslan, bugün işbaşı yaptığı ve montajında çalıştığı çatıdan düşerek hayatını kaybetti.
"UĞUR TEKSTİL'DEN GELDİĞİMİZİ ÖĞRENDİKLERİNDE İŞTEN ÇIKARDILAR"
Sedat Aslan ile birilikte iş arayan bir Uğur Tekstil işçisi, son süreçte çeşitli yerlerde işe başladıklarını ancak Uğur Tekstil'den geldikleri öğrenildiği zaman işten çıkarıldıklarını, bazı yerlerden ise direkt ret yanıtı aldıklarını söyledi.
"İNŞAATLARA VE FIRINA GİDİYORDU, NE İŞ OLSA YAPIYORDU"
Aslan'ın bu yüzden inşaatlara ve fırına çalışmaya gittiğini ifade eden işçi, "Ne iş olsa yapıyordu. Bugün organizeye yapılan bir inşaata çalışmaya gitti. En son bu olay başına geldi. İşe geri dönmeyi bekliyordu" dedi.
"SORUMLU UĞUR TEKSTİL"
İşçi, arkadaşlarının ölümünün hesabını soracaklarını söyleyerek, "Sorumlu UğuTekstil, taziyemiz bittikten sonra hesap soracağız" diye konuştu.
3 KÜÇÜK ÇOCUĞU VARDI
Uğur Tekstil İşçilerinin Sesi adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Sedat Aslan'ın henüz 29 yaşında olduğu ve 3 küçük çocuğu bulunduğu belirtilerek "Ey buna sebep olanlar, mutlumusunuz" diye soruldu.
March 28, 2022
İŞÇİYİ ÖLÜME GÖTÜREN İŞ BİRLİĞİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “İşçileri hukuksuzca işten atan Uğur Tekstil de kara listeyi uygulayarak işçileri işe almayan fabrikalar da patronla iş birliği yapan sendika da Sedat’ın ölümünden sorumludur” dedi. Türkmen olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.
"UĞUR TEKSİL’DE ÇALIŞAN İŞÇİLER KARA LİSTEYE ALINDI"
Sedat Aslan’ın çatı inşaatında montaj yaparken düşüp hayatını kaybettiğini belirten Türkmen, “Urfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın çatısını monte ediyorlarmış, oradaki ilk iş günüymüş. 4 aydan uzun bir süre önce 18 Kasım’da Uğur Tekstil’den 97 işçi atılmıştı, Sedat Aslan da bu atılan işçilerden biriydi. Bu işçiler usta işçiler olduğundan aslında kolay kolay işsiz kalmayacak işçilerdi ama haksız yere toplu halde jandarma zoruyla işten atıldılar. Bu işçiler haksız yere işten atılmalarının yanında bir de kara listeye alındı. 18 Kasım’da işten atılan hiçbir işçi Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde işe giremedi. Sırf Uğur Tekstil’de işten atıldığı için bu işçiler organizede işe alınmadı. Önceden Uğur Tekstil’de çalıştıklarını gizleyerek işbaşı yapanlar oldu ancak onlar da ya birkaç saat ya da bir gün sonra Uğur Tekstil’de çalışmış oldukları öğrenilip işten atıldı. Uğur Tekstil Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde işçileri açlığa mahkum etti. Sedat’ın ölümünden kara listeyi onaylayan o listedeki işçileri işe almayan işletmeler de Uğur Tekstil kadar sorumludur” dedi.
"SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ"
BİRTEK-SEN olarak hem Uğur Tekstil hem de onları işe almayan işletmelere yönelik dava açacaklarını söyleyen Türkmen, “Takipçisi olacağız. Kara liste uygulamasına ortak olan fabrikaları tek tek tespit edip bunların üretim yaptığı tüm firmalara bir rapor hazırlayacağız. Bu işçiler birkaç ay içerisinde iki kere toplu halde işten atıldılar. Sendika ilk yetki aldığında fabrika kapatıldı, 300 işçi toplu halde işten atıldı. Benim DİSK/Tekstil’de bölge temsilciliği yaptığım dönemde oldu. Biz kapatılan fabrikanın tekrar açılmasını ve işçilerin işe alınmasını sağladık. O süreçten sonra yaşananları kamuoyu biliyor, patronun isteğiyle sendika beni görevden aldı. Sendika yönetimi patronla birlikte hareket etti. Görevden alınmamdan hemen sonra aynı gün içinde 97 işçi jandarma zoruyla işten atıldı. İşçiler işe dönme mücadelesi verirken üye oldukları sendika yanlarında olmadı. Bundan da daha kötüsü sendika yöneticileri mahkemede patronun şahitliğini avukatlığını yaptılar” diye konuştu.
Türkmen şöyle devam etti: “Sedat’ın ölümünde nasıl kural tanımayan vicdansızca işçileri açlığa mahkum eden Uğur Tekstil ile beraber patronla iş birliği yaparak onlarla uzlaşan sarı sendika anlayışı da Sedat’ın ölümünden sorumludur. Bundan sonraki görevimiz Sedat’ın başına gelenlerin hesabını sormak. Sedat’ın başına gelenlerde kimin sorumluluğu varsa hesap soracağız ve başka hiçbir işçi bunu yaşamasın diye sonuna kadar mücadele edeceğiz.” (Urfa/EVRENSEL)