28 Mart 2022 19:58

ABD yönetimi kongreden son 22 yılın en yüksek "savunma" bütçesini talep etti

Biden yönetimi, 5,8 trilyon dolarlık bütçe teklifini ABD kongresine sundu. 813 milyar dolarlık "savunma" bütçesi, 2000 yılından bu yana talep edilen en yüksek "savunma" bütçesi talebi oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD yönetiminin 2023 mali yılı için talep ettiği 813 milyar dolarlık savunma harcamaları bütçesi, 2000 yılından bu yana talep edilen en yüksek savunma bütçesi olarak tarihe geçti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi 2023 mali yılına yönelik 5,8 trilyon dolarlık bütçe teklifini ABD kongresine sundu. Bu bütçe talebinin 1,58 trilyon doları başkanın "isteğe bağlı" harcama talebi olarak adlandırılıyor. Biden'ın isteğe bağlı harcama talebinin yarısından fazlasını ise savunma harcamaları oluşturuyor.

Yönetim, 2023 mali yılında Savunma Bakanlığı Temel Harcamaları için 773 milyar dolar, Atom Enerjisi Savunma Faaliyetleri kalemi için 29,7 milyar dolar ve Savunma ile İlgili Diğer Faaliyetler kalemi için ise 10,6 milyar dolar olmak üzere toplam 813,3 milyar dolar bütçe talebinde bulundu.

PENTAGON'UN BÜTÇESİNDEN DETAYLAR

Bütçe belgelerinde, bir önceki yıla göre 17,2 milyar dolar fazla fon talebinde bulunan Pentagon’un 2023 mali yılı savunma bütçesinin son 22 yılın en yüksek bütçe talebi olduğu görüldü.

AA'nın Pentagon'un sunumundan derlediği habere göre, önceki yıllarda Teröre Karşı Küresel Savaş ve Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar olarak adlandırılan geçici savaş bütçeleri de artık kalıcı temel savunma harcamalarına eklendi.

Belgelerde, talep edilen bütçenin önemli bir kısmının kuvvetlerin entegrasyonuna dayanan "caydırıcılık" kabiliyetlerine ayrıldığına dikkat çekildi.

Bu kabiliyetler için 276 milyar dolar talep edildiği görülen belgelerde, bu kalemde F-35, F-15EX, B-21 gibi ileri teknoloji savaş uçakları için 56,5, üretimi devam eden Ford sınıfı uçak gemileri ve Columbia sınıfı denizaltılar için 40,8 ve gelişmiş taktik kara araçlarının alımının da dahil olduğu diğer harcamalar için ise 12,6 milyar dolar talep edildiği bilgisi yer aldı.

Belgelerde, 276 milyar dolarlık harcama kaleminde ayrıca nükleer silahların modernizasyonu için 34,4, füze savunma sistemleri için 24,7, hipersonik füzeler için 7,2 milyar dolar talep edildi. Füze savunma sistemleri için ayrılan 24,7 milyar doların 892 milyon dolarının Guam adasının Çin’e karşı savunulması için harcanacağına dikkat çekildi.

Bütçe belgelerinde, entegre caydırıcılık harcamaları kapsamında 27,6 milyar doların askeri uzay yatırımlarına, 11,2 milyar doların ise siber alan faaliyetlerine ayrıldığına değinildi.

"ÇİN VE RUSYA'YI CAYDIRMA" KALEMİ

Belgelerde dikkat çeken önemli bir detay da Pentagon’un Çin ve Rusya’yı caydırmak üzere 10,3 milyar dolar talep etmesi oldu.

Eski Başkan Barack Obama döneminde başlatılan Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için 4,2 milyar dolar talep edildiği aktarılan belgelerde, Rusya’nın halen “akut bir tehdit” olduğuna ve NATO’yu askeri, siyasi ve ekonomik olarak sarsmaya çalıştığına işaret edildi.

Belgelerde ayrıca eski Başkan Donald Trump döneminde başlatılan Hint-Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi için ise 6,1 milyar dolar talep edildiği belirtildi.

Bu kalemdeki miktarın füze ve füze uyarı sistemlerinin yanı sıra çok uluslu bilgi paylaşımı, eğitim ve deneyler için talep edildiğine dikkat çekildi.

SON 22 YILIN EN YÜKSEK "SAVUNMA" BÜTÇESİ

Pentagon’un bütçe belgelerinde, 2023 mali yılı savunma harcamalarında, ABD'nin son 22 yılın en yüksek savunma bütçesi talebi olduğuna dikkat çekildi.

ABD'nin savunma harcamaları 11 Eylül saldırılarının düzenlendiği 2001 yılında savaş fonu olarak da bilinen Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar (DMO) bütçesi dahil 300 milyar doların hemen üzerindeydi.

11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan ile Irak'ın işgali ve küresel çapta teröre karşı savaş faaliyetlerin başlamasıyla savunma bütçesi tırmanışa geçti ve 2010'da 690 milyar dolar civarına kadar çıkarılarak zirveye ulaştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde çıkarılan Bütçe Kontrol Yasası ile savunma harcamalarında da gerileme başladı.

ABD savunma harcamaları bütçesi 2013'ten 2017 yılına kadar 600 milyon doların altında kaldı. 2017'de Obama savunma bütçesi için 619 milyar dolar ayırdı, daha sonra halefi eski ABD Başkanı Donald Trump ise bu miktarı 2018'de 692 milyar dolara çıkardı. Trump, 2019 mali yılı için savunma harcamalarını 717 milyar dolara, 2020 savunma harcamaları bütçesini ise 738 milyar dolara çıkardı.

Biden, 20 Ocak 2021’de görevi devraldığında Trump yönetiminin talep ettiği 2021 savunma bütçesi de kongreden geçmiş ve yasalaşmıştı.

Trump yönetiminin onayladığı ve Biden yönetiminin kullandığı 2021 mali yılı için savunma harcamaları 741 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Biden ise ilk savunma bütçesi talebini 2022 mali yılı için verdi ve o yıl ek harcamalarla birlikte savunma harcamalarına 796 milyar dolar bütçe ayrıldı.

Biden yönetimi, 2023 bütçe talebini ise 813 milyar dolara çıkararak son 22 yılın en yüksek savunma bütçesi talebini kongreye iletmiş oldu. Kongre, bu talebi yıllık olarak hazırlanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında kanun teklifine dönüştürüyor ve bu talebi içeren tasarı kongrenin iki kanadından geçtikten sonra başkan tarafından imzalanıp yasalaşıyor.

BÜTÇE TEKLİFİNİN TOPLAMI 5,8 TRİLYON DOLAR

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, 1 Ekim'de başlayacak 2023 mali yılına yönelik hükümet harcamalarını içeren 5,8 trilyon dolarlık bütçe teklifini ABD kongresine sundu. Biden yönetiminin 2023 mali bütçesinin tutarında bir önceki mali yıla kıyasla yüzde 1,7'lik azalış olduğu hesaplanıyor.

Buna göre, bütçede 2023 mali yılında 4,6 trilyon dolarlık gelir sağlanması hedeflenirken, 5,8 trilyon dolarlık harcama yapılması planlanıyor. Biden'ın bütçe teklifinde savunmaya yönelik harcamalarda 2022 mali yılına kıyasla yaklaşık yüzde 4'lük artış öngörüyor.

Gelecek yıla ilişkin bütçe teklifinde savunma dışı harcamalar için ayrılan kaynağın ise yüzde 9,5 artışla 649,9 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.

BAKANLIK BÜTÇELERİNDE ARTIŞ

ABD'de 2023 mali yılında Ticaret Bakanlığının bütçesinde yüzde 31,2'lik artışa gidilerek 11,7 milyar dolarlık kaynak ayrılması planlanıyor.

Söz konusu dönemde Gazi İşleri Bakanlığına ayrılan bütçenin yüzde 29,4, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığına ayrılan bütçenin yüzde 27,1, Eğitim Bakanlığının bütçesinin yüzde 20,9 ve İçişleri ile Konut ve Kentsel Kalkınma bakanlıklarının bütçesinin yüzde 20,5'er artırılması öngörülüyor.

Ayrıca, Hazine Bakanlığının bütçesinin yüzde 19,9, Dışişleri Bakanlığının yüzde 17,7, Çalışma Bakanlığının yüzde 17,6, Tarım Bakanlığının yüzde 17,1, Enerji Bakanlığının yüzde 15,1 ve Adalet Bakanlığının yüzde 12,5 artırılması planlanıyor.

MİLYARDERLERİN VE ŞİRKETLERİN VERGİLERİNE ARTIŞ

Biden'ın bütçe teklifi, milyarderlerin ve şirketlerin daha fazla vergi ödemesini hedefliyor. Bu kapsamda, serveti 100 milyon doları aşan Amerikalılar için gerçekleşmemiş kazançlar da dahil olmak üzere gelirleri üzerinden yüzde 20'lik asgari vergi alınması planlanıyor.

Beyaz Saray bu vergi uygulamasının toplumun yüzde 0,01'lik kesim için geçerliği olacağını belirtiyor.

Söz konusu vergi uygulamasının gelecek 10 yılda bütçe açığını 360 milyar dolar azaltması öngörülüyor.

Aynı zamanda kurumlar vergisi oranının yüzde 28'e çıkarılması planlanıyor.

BÜTÇE AÇIĞINDA AZALIŞ BEKLENİYOR

Ekonomik tahminlerin de yer aldığı bütçe teklifinde, 2022 mali yılında bütçe açığının yıllık yaklaşık yüzde 50 azalışla 1,4 trilyon dolara düşmesi öngörülüyor. Bütçe açığının 2023 mali yılında ise 1,2 trilyon dolara gerilemesi hedefleniyor.

Biden yönetimi, ABD ekonomisinin 2022'de yüzde 4,2, 2023'te yüzde 2,8 ve 2024'te yüzde 2,2 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Ülkede Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) ise 2022'de yüzde 4,7, 2023 ve 2024'te ise yüzde 2,3'er artması bekleniyor.

BİDEN: "DAHA AZ PARA HARCADIK, DAHA İYİ SONUÇLAR ELDE ETTİK"

ABD Başkanı Joe Biden, 2023 mali yılı bütçesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yönetiminin federal bütçe açığını bu yıl 1,3 trilyon dolardan fazla azaltma yolunda ilerlediğini belirtti.

Bir önceki yönetimden daha az para harcadıklarını ve daha iyi sonuçlar elde ettiklerine işaret eden Biden, "Bütçem bu ilerlemeyi sürdürecek, gelirleri artıran ve milyarderler ile büyük şirketlerin adil paylarını ödemelerini sağlayan ekonomik büyümeyi desteklemeye devam ederek açığı daha da azaltacak." ifadesini kullandı.

Biden, ABD'nin ulusal güvenliğine tarihin en büyük yatırımlarından biri için çağrıda bulunduğunu vurgulayarak, "Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına, Ukrayna'nın ekonomik, insani ve güvenlik ihtiyaçlarına yönelik ABD desteğiyle güçlü bir şekilde yanıt vermek için sürekli yatırım çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TBB, Boğaziçi'de hukuk fakültesi açılması kararına karşı Danıştaya başvurdu

SONRAKİ HABER

İzmir'de Newroz'a katılıp gözaltına alınan 49 kişinin tamamı serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa