"Şekerde kumpas var" diyen Bahçeli’ye yanıt: Spekülasyona sebep olan da onu yaratan da iktidardır
Tüm Köy Sen Uzmanı Sedat Başkavak "Şekerin 19 liraya çıkması kumpastır” diyen Devlet Bahçeli'ye "Spekülasyona sebep olan da yaratan da siyasi iktidardır" yanıtını verdi.
Sedat Başkavak | Fotoğraf: Evrensel
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup toplantısında şeker fiyatları hakkında açıklama yaparak “Şekerin 19 liraya çıkması kumpastır” dedi. Bahçeli'nin açıklamalarına yanıt veren Tüm Köy Sen Uzmanı Sedat Başkavak spekülasyona sebep olanın da yaratanın da siyasi iktidar olduğunu belirterek "Özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli, kamuya ait şeker fabrikalarının üretimi artırılmalıdır" dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Şekerde artan fiyatlar hakkında yine iktidarın sorumluluğunu gizlemeye çalışan Bahçeli ‘kumpas’ dedi.
BAŞKAVAK’TAN BAHÇELİ’YE YANIT
Bahçeli’nin açıklamalarına yanıt veren Tüm Köy Sen Uzmanı Sedat Başkavak. "Spekülasyona sebep olan da yaratan da siyasi iktidardır” dedi. Özelleştirmelere dikkat çeken Başkavak "Açıklamalara bakarsanız Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton, 2021-2022 üretim döneminden ise 2,5 milyon ton şekeri var. Bu durumda 2,9 milyon ton şeker var. Türkiye şeker fabrikaları AŞ (Türkşeker) ülkemizde yıllık 2,7 milyon şeker tüketildiğini ve bunun üçte birinin (900 bin tonunun) kota kapsamında Türkşeker’e ait 14 fabrikada üretildiği belirtilmektedir. Özelleştirmeler öncesi yüzde 65 paya sahip olan Türkşeker yıllık şeker piyasasında ürettiği miktar kadar yani yüzde 33 paya sahiptir. Hal böyle olunca ülke şeker sektörü özel şirketlerin hakimiyet alanı haline gelmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.
"ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARINDAN VAZGEÇİLMELİ"
“Yıllık tüketim ortalamasında 200 bin ton fazla şeker varken fiyat artışlarında öne çıkan pek çok nedenden ikisi dikkat çekmektedir” diye devam eden Başkavak “Biri artan üretim maliyetler bahanesiyle fiyatlar artıyor çünkü şeker şirketleri kardan bile zarar etmek istemiyor. İkincisi kota kapsamında üretilen şeker pancarını alıp işleyen şeker şirketlerinin piyasada hakimiyetlerini engellemek üzere Türkşeker’in yeteri kadar şekeri piyasaya sürmemesidir. Bugün marketlerdeki şeker fiyatlarını konuşuyoruz ama PTT AVM’de 25 kg’lık şeker 460 TL’den satılmaktadır. Kilosu 18.4 TL yapar. Arı üreticisi Kazım Doğan daha üç gün önce Tarım Kredi Kooperatifinde şekerin çuvalının 630 TL’den satıldığını belirtmektedir. Bu durumda spekülasyona sebep olan da yaratan da siyasi iktidardır. Türkşeker’in başta halkın gıdaya ucuz erişimi için varsa stoklarını belli kesimlere değil tüm marketlere açarak raf fiyatı garantili satışı hızla yapması gerekir. Arıcıları şeker şirketlerine ezdirmemek için aynı şekilde şeker satışı ya da dağıtımı yapılmalıdır. En önemlisi de özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli, kamuya ait şeker fabrikalarının üretimi artırılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
BAHÇELİ NE DEDİ?
Bahçeli “Ayçiçek yağından sonra şeker fiyatlarında yaşanan tırmanışların gerçekçi bir temel olmadığı gibi piyasa şartlarının esasını da yansıtmadığı açıktır. Şekerin kg fiyatının iki haftada 7 liradan 19 liraya çıkması, bunun da siyasileştirilip istismar edilmesi, pis bir kumpasın, bayat bir ekonomik operasyonun dış bağlantıyla servis edilmesinden başka bir şey değildir. Şu an şeker eksiği değil fazlası mevcuttur. Telaşa gerek yoktur. Karaborsadan nemalanan, dini imanı para olan çıkarcılardan mutlaka hesap sorulmalı, yırtık yakalarından tutulmalıdır. Bizim önerimiz Türk Şeker'in fiyatları maliyetlere göre yeniden belirlenmesi, pancar ekim kotasının aşamalı şekilde kaldırılmasıdır. Mesele ne ayçiçek ne de şekerdeki fiyat artışlarıdır. Dün domates soğan patates patlıcan diyerek ortalığı karıştırmaya çalışanlar bugün farklı ürünlere bel bağlamışlardır. 2023'e kadar bu karanlık kampanya hız kesmeyecek anlaşılan" ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)