Birleşik Metal-İş: İhtiyacımız olan İstanbul Sözleşmesi'nin hayata geçirilmesidir
Birleşik Metal-İş, kadına yönelik şiddete ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına dair düzenlemeleri içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan / Evrensel
Birleşik Metal-İş Sendikası, TBMM Adalet Komisyonunda görüşmelerine başlanan, kadına yönelik şiddet ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına dair düzenlemeleri içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Yazılı açıklamada "İhtiyacımız olan, yasaların değiştirilmesi değil etkin bir şekilde uygulanması, İstanbul Sözleşmesi'nin hayata geçirilmesidir" denildi.
Bir yıl önce Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen AKP'nin şimdi ceza kanunlarında yapılacak değişikliklerle kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önleme iddiasında bulunduğu belirtilen açıklamada, bunun bir "göz boyama çabası" olduğu ifade edildi.
Kanunların değiştirilmesini değil uygulanmasını isteyen Birleşik Metal-İş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kadınların mevcut ceza kanunlarının uygulanması taleplerini duymazdan gelirken kanunlarda kadınlar lehine iyileştirmeler yaptığını iddia eden, kadına yönelik şiddet vakaları her geçen gün artarken şiddetin önlenmesine ve cezalandırılmasına ilişkin kapsamlı ve etkin çözümler getiren İstanbul Sözleşmesi’nden kadınların tüm itirazlarına rağmen hukuksuz bir şekilde çekilen, 6284 sayılı yasanın etkin olarak uygulanması için mücadele veren kadınlara rağmen yürürlükteki kanunu bile uygulamaktan imtina eden iktidarın samimiyetine inanmıyoruz.
Üstelik kadınlarla ilgili düzenleme yapacağını söyleyip bu alanda senelerdir çalışma yürüten kadın kuruluşlarının, sendikaların görüşlerini dahi alma zahmetine girmeyenlerin herhangi bir sorunu çözmeye dair en ufak iradelerinin olmadığını, tersine nafaka hakkına, kadınların Medeni Kanun’da tanımlanan haklarına göz dikerek kadın haklarının geriletilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz.
Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi bir kez daha yineliyor, kanunların değiştirilmesini değil uygulanmasını talep ediyoruz." (HABER MERKEZİ)