ODTÜ öğrencilerinin yemekhane mücadelesi sürüyor: Üç öğün ve nitelikli yemek lüks değil
Yapılan zamma karşın yemeklerde niteliğin düştüğünü belirten ODTÜ öğrencileri, 3 öğün nitelikli yemek talep ediyor. Matematik Bölümünden öğrencilerle yemekhaneye dair sorunları konuştuk.
Fotoğraf: Evrensel
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'de yemekhanenin yetersizliği ve zamlara karşı öğrencilerin tepkisi sürüyor. Yaptıkları eylemlerle yemek fiyatının 2.25 TL’den 4.25 TL’ye çıkmasına karşın yemeğin niteliğinin de düştüğünü belirten ODTÜ’lü öğrenciler yemekhanedeki personel sayısının artması, yemeklerin daha nitelikli, ucuz ve 7 gün 3 öğün çıkmasını talep etti.
ODTÜ'deki yemekhane sorununu Matematik Bölümü öğrencileriyle konuştuk. Yemeklerin niteliksiz olduğunu söyleyen 3.sınıf öğrencisi Yiğit Demir, "Özellikle et ürünleri yeteri kadar pişmemiş oluyor, makarna ve pilavlarda kalitesiz yağ kullanılıyor, hatta bazen kokusundan bile yiyemiyoruz. Kimi zaman da karabiber, tuz gibi baharat ürünlerini masalarda bulamıyoruz" dedi. 4.25 TL yemek ücretinin çok yüksek bir miktar olmadığını ama çıkan yemeğin bunu karşılamadığını belirten Demir, "Enflasyon sebebi ile bu artış normal gözükse de KYK burslarının durumunu göz önünde bulundurduğumuzda bu miktar aslında bir öğrenci için fazla kaçıyor" dedi.
Personel yetersizliğine dikkat çeken 2. sınıf öğrencisi Mehmet Kaya, "Yemekhanede çalışan sayısının az olması öğlen çıkan yemeğin akşama göre ayarlanmasına, yemeğin yetmemesine, köfte çıkacak günde kapuska çıkmasına sebep oluyor. Yemeklerde kullanılan malzemenin kalitesi de düşük. Sorunun bütçe ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu da doğal olarak yemeklerdeki kaliteyi, buradan da öğrencinin aldığı verimi, yani öğrencinin hayat kalitesini etkiliyor" dedi.
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİ AYNI OLDU
3.sınıf öğrencisi Deniz Takkur yemekhanede çalışan sayısının az olmasına ilişkin, "Çalışan sayısı yetersiz olduğu için bankolarda her zaman çalışan olmuyor. Bu yüzden de çok sıra oluyor. Yer bulmak değil ancak yemek almak zor’’ dedi. 3.sınıf öğrencisi Emir ise yemekhane koşullarına ilişkin “Yemekhane kapasitesi yetersiz, çok fazla sıra oluyor ancak porsiyonlar küçük. Biz 2019’da yerken öğlen ve akşam öğünleri farklı oluyordu, şimdi ikisini de aynı yaptılar. Boğaziçi’nde sabah kahvaltısı çıkıyor, Hacettepe’de haftasonu da yemek çıkıyor. Yurtlarda kalanlar için kahvaltı öğünün, özellikle de haftasonu öğünlerinin eksik olması aşırı büyük bir sorun yaratıyor. Haftasonları yurtta kalan öğrenciler olarak çok para harcamak zorunda kalıyoruz. Ayrıca eskiden verilen yemek sonrası çayı artık verilmiyor ve suyun tadı da çok kötü. Bu hizmetlerin yanı sıra 2. yemekhanenin de hazırlığın olduğu kısma açılması lazım" diye konuştu.
ÖĞRENCİLER SIRADA ZAMAN KAYBETMEMEK İÇİN YEMEKHANEYE GİDEMİYOR
2.sınıf öğrencisi Nazlıcan Paralı ise çok sıra olduğunu ve vakit kalmadığı için yemekhaneyi çok fazla kullanamadıklarını söylüyor. Bir diğer 2.sınıf öğrencisi de "Çok fazla sıra var; ancak porsiyonların büyüklüğü çok az. Yemeklerin doyurmadığını anladıktan sonra gitmeyi bıraktım. Gün içerisinde gidip de doymadığımda benim için vakit kaybı oluyor" dedi.
Geçtiğimiz dönem yapılan yemekhane niteliğinin arttırılması için imza veren ve eylem katılan bir 1.sınıf öğrencisi de "İlk döneme kıyasla yemek bitme sorunu olmuyor ancak daha uzun sıra oluyor. Birinci dönemdeki çoğu sorun hala devam ediyor. İlk dönemdeki eylem süreci başladığında bize önce dalga geçer gibi her şeyin kalorisinin ve ücretinin olduğu bir liste gönderildi. Bu listede verilen bazı bilgilerin yanlış olması bir yana bizim derdimiz de bu değildi. Yemek bitiyor diye süreyi kısalttılar, yakında komple yemeği de kaldıracaklar. Eylem sonrası kazanımlarımızdan biri her öğün çorba yemek oldu ancak akşam çıkan çorbaya da yemek herkese yetsin diye su katıyorlar" diye konuştu.
ÖĞRENCİYE 3 ÖĞÜN YEMEK LÜKS DEĞİL
ODTÜ yemekhanesinin sağlaması gereken hizmete dair Mehmet Kaya, "Bir üniversitede, özellikle devlet üniversitesinde kesinlikle 3 öğün yemek verilmeli. Kampüs içerisinde yaşayan 7 bin öğrenci var. Bunların günde 3 öğün yemek hakkını karşılamak lüks olmamalı. Çankaya belediyesi ücretsiz ve bizim okuldan daha nitelikli yemek dağıtırken, bizim okulun bütçesi daha iyi durumdayken yemeklerin bu seviyede olması bana biraz ironik geliyor" dedi.
DEVLET OKULUNDA ÜCRETSİZ OLMALI
Deniz Takkur ise öğrencilerin bütçesi ve ücretsiz eğitim hakkı ilişkisine dair "Devlet okullarında yemekhanenin mümkün olduğu kadar ucuz, hatta ücretsiz olması lazım. Yemek yemek de kesinlikle eğitim hakkına dahil. Sadece ulaşım masrafın olsa bile eğitime çok para harcıyorsun" ifadelerini kullandı.
Ücretsiz eğitim hakkı ve öğrencilerin masraflarına ilişkin bir birinci sınıf öğrencisi ise, “Ücretsiz eğitim kesinlikle olmalı. Bana hiçbir yerden burs gelmiyor, KYK’dan da burs çıkmadı. Her türlü ihtiyacımız karşılanmalı. 3 öğün yemek, hafta sonu yemek, günlük su ihtiyaçlarımız da bu kapsama giriyor, bunların da karşılanması lazım. Ulaşım masrafları da yemek gibi yük oluyor, bunların da karşılanması lazım’’ dedi. (Ankara/EVRENSEL)