30 Mart 2022 23:11

Babasını ve oğlunu zırhlı araç çarpması nedeniyle kaybeden Ahmet Tektekin: Polis sanki suç işlememiş gibi yargılanıyor

Diyarbakır’da zırhlı araçla çarptığı 5 yaşındaki Efe Tektekin’in ölümüne neden olan polise beraat kararı çıkmasına tepki gösteren baba Tektekin, polisin sanki suç işlememiş gibi yargılandığını söyledi

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Bölge illerinde defalarca yaşanan zırhlı araç çarpmaları sonucu yaşanan ölümlere karşı “cezasızlık politikası” sürüyor. Önceki gün Diyarbakır’da zırhlı araçla çarptığı 5 yaşındaki Efe Tektekin’in ölümüne neden olan polise mahkemeden beraat çıktı. Dede Mehmet Tektekin’in ölümüne neden olan polise ise 2 yıl 9 ay 10 gün ceza verilmişti. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezinin açıkladığı raporda son 11 yılda sadece zırhlı araç çarpması sonucu 27 çocuk yaralanırken 21 çocuğun da yaşamını yitirdiği belirtildi. Bölgedeki zırhlı araç çarpmaları sonucu yaşanan ölümlere dair değerlendirmede bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, faillerin delillere rağmen korunduğunu belirterek cezasızlık politikasına dikkat çekti. Bir yıl arayla hem babasını hem de çocuğunu zırhlı araç çarpması sonucu kaybeden Ahmet Tektekin ise polisin sanki suç işlememiş gibi yargılandığını ifade ederek, verilen karara tepki gösterdi.

YASALAR POLİSLERE GÖRE YAPILMIŞ

Efe Tektekin’in ölümüne neden olan polis memuruna verilen beraat kararına tepki gösteren baba Ahmet Tektekin, “Polis hakkında 3 defa ceza isteniyor, ondan sonra mahkemede beraat veriyorlar, hangi gerekçeyle veriliyor kimse bilmiyor. Ailece üzüntülüyüz, bu karar böyle olmamalıydı. Bu kararın arkasında bir şeyler olduğunu biliyoruz. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. 5 yaşında bir çocuğa kimse bilerek çarpmaz ama ihmal var burada. Görgü tanıkları mahkemeye çıktı, hiçbiri dikkate alınmadı. Sanki hiç suç işlememiş gibi ağır ceza mahkemesinde yargılanması gereken kişi normal mahkemede yargılanıyor. Gerekirse AYM’ye, AİHM’ye taşıyacağız. Bu davayı bırakmayacağız, sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi. Aynı caddede bir yıl arayla babasını da zırhlı araç çarpması sonucu kaybeden Tektekin, babası Mehmet Tektekin’in ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsüne verilen cezaya da tepkisini dile getirdi. Tektekin, “Babamın davasında ise polis  2 yıl 8 ay 15 gün ceza aldı, aracı kullanan polis şimdi dışarıda, para cezasına dönüştürülmesini bekliyor. Yasalar polise göre yapılmış, yasaların bize hiçbir şekilde etkisi yok” dedi.

ZEYTUN: FAİLLER HER TÜRLÜ DELİLE RAĞMEN KORUNUYOR

Cezasızlık politikasıyla kolluğun korunduğunu belirten İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Efe Tektekin davasında somut delillere rağmen beraat kararı çıkmasını eleştirdi. Zeytun, kasım ayında, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde açıkladıkları rapor üzerinden bölgede yaşanan  yaşam hakkı ihlallerine dikkat çekerek, “İlgili raporda güvenlikçi politikalar eksenindeki uygulamaların ağır, acı durumunu ve cezasızlık politikasını da göreceksiniz. İfade ettiğimiz gibi en az 228 çocuk yaşamını yitirmişti. Yine 2008 yılından 2021 yılına kadar zırhlı araç çarpmaları neticesinde ise en az 20 çocuk yaşamını yitirirken en az 21 çocuk da yaralanmıştı. Zırhlı araç çarpmalarının çocukların birincil yaşam alanlarında mahallelerde, hatta bunun ötesine geçerek özel alanlarında, evlerinde gerçekleştiği birçok ihlal söz konusudur. Olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı, olağanüstü hal uygulamalarının ağır ihlal ürettiği bölge kentlerindeki yaşam alanında, zırhlı aracın trafik düzenine aykırı kullanımından, zırhlı aracı kullanan kamu görevlilerinin yeterli teknik birikimden yoksun olması ve bu araçları kullanırken gerekli özeni göstermemesi gibi sebeplerle birçok çocuk zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirmiştir. OHAL’in fiili olarak devam ettiği, cezasızlık politikası ile de faillerin her türlü delile rağmen korunduğu bir ortamdayız. Ve ne yazık ki Efe’nin faili sanık polis hakkında, adli tıp raporu dahil somut delillere rağmen beraat kararı verildi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Alpin Kimya'da çalışan 4 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Aladağlı aileler, Çakıcı affıyla serbest bırakılan sanıkların ceza almasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa