31 Mart 2022 08:57

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus: Kovid-19 bu yıl bitebilir

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ'nün Kovid-19'un küresel acil durumunu sonlandırmaya yönelik planının detaylarını açıkladı: "Bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu plan olabilir ve olmalıdır"

Fotoğraf: @WHO'nun Twitter hesabından yayınlnan videodan alınmıştır

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, KOVID-19 için güncellenmiş Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planının detaylarını paylaştı. Ghebreyesus "Kovid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu plan olabilir ve olmalıdır" dedi.

Örgütün Cenevre merkezindeki basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, DSÖ'nün 2022'de Kovid-19'un küresel acil durumunu sonlandırmaya yönelik bugün yayımladığı planının detaylarını paylaşarak, Ukrayna ve Etiyopya'daki insani durumu değerlendirdi.

Ghebreyesus, "2022'de Kovid-19 Küresel Acil Durumunu Bitirmek için Stratejik Hazırlık ve Mücadele Planı"nın dünya için uygulanılabilir olduğunu vurgulayarak "Kovid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu plan olabilir ve olmalıdır" ifadesini kullandı.

3 SENARYO

Virüsün evrimine dair 3 senaryo bulunduğunu belirten Ghebreyesus, "Şu anda bildiklerimize dayanarak, en olası senaryo, virüsün gelişmeye devam etmesi, ancak aşılama ve enfeksiyon nedeniyle bağışıklık arttıkça zaman içinde neden olduğu hastalığın ciddiyetinin azalmasıdır. En iyi senaryoda, daha az şiddetli varyantların ortaya çıktığını görebiliriz ve güçlendiricilere veya yeni aşı formülasyonlarına gerek kalmaz. En kötü senaryoda, daha öldürücü ve yüksek oranda bulaşıcı bir varyant ortaya çıktığını, bu yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz" şeklinde konuştu.

5 TEMEL BİLEŞEN

Bu yıl pandeminin akut aşamasını nasıl ilerleyeceği ve sona ereceği sorusunu cevaplayan Ghebreyesus, ülkelerin beş temel bileşene yatırım yapması gerektiğini söyleyerek bileşenleri sıraladı;

  • Birincisi; gözetim, laboratuvarlar ve halk sağlığı istihbaratı.
  • İkincisi; aşılama, halk sağlığı ve sosyal önlemler ve ilgili topluluklar.
  • Üçüncüsü; KOVID-19 için klinik bakım ve esnek sağlık sistemleri.
  • Dördüncüsü; araştırma ve geliştirme, araç ve gereçlere adil erişim.
  • Beşincisi; acil moddan uzun vadeli solunum yolu hastalığı yönetimine geçerken koordinasyon.

Kovid-19 ile mücadele araçlarının iyi bir şekilde kullanılarak salgının kontrol altına rahatlıkla alınabileceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Bu salgını kontrol altına almak için ihtiyacımız olan tüm araçlara sahibiz: maske, mesafe, el hijyeni ve havalandırma ile bulaşmayı önleyebiliriz. Herkesin testlere, tedavilere ve aşılara erişimini sağlayarak hayat kurtarabiliriz. Adil aşılama, hayat kurtarmak için sahip olduğumuz en güçlü araç olmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

AFRİKA NÜFUSUNUN YÜZDE 83'Ü HENÜZ AŞILANMADI

Ghebreyesus, bu kapsamda 2022'nin ortasına doğru her ülkenin nüfusunun yüzde 70'ini aşılaması hedefinin kritik önem taşıdığını hatırlatarak "Bazı yüksek gelirli ülkeler kendi nüfusları için şu anda dördüncü dozu uygularken, dünya nüfusunun üçte biri, Afrika nüfusunun %83'ü dahil olmak üzere henüz tek bir doz almıyor. Bu benim için kabul edilebilir bir şey değil ve hiç kimse tarafından kabul edilmemelidir. Dünyanın zenginleri yüksek aşı kapsamının avantajlarından yararlanıyorsa, neden dünyanın yoksulları olmasın? Bazı hayatlar diğerlerinden daha mı değerli?" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'DA SAĞLIK MERKEZLERİNE YÖNELİK 82 SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ghebreyesus, Ukrayna'da Rusya'nın saldırıları sonucu hasar gören bölgelere DSÖ'nün tıbbi yardımlarını sürdürdüğü ve savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 160 ton tıbbi ekipmanın başta kuşatma altındaki Mariupol kenti olmak üzere ülkede sağlık sisteminin etkilendiği bölgelere dağıtıldığı bilgisini paylaştı.

Ghebreyesus, "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların devam etmesinden dolayı öfkeliyiz. Rusya Federasyonu'nun işgalinin başlangıcından bu yana, sağlık hizmetlerine yönelik 82 saldırı gerçekleştirildi ve hastalar ve sağlık çalışanları da dahil olmak üzere en az 72 ölüm ve 43 yaralanma ile sonuçlandı. Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası insan hukukun ihlalidir ve derhal durdurulmalıdır" dedi.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, örgütün Ukrayna, Afganistan ve Etiyopya gibi acil insani durumlar karşısında yardımları ve Kovid-19 ile mücadeleye desteklerinin sürdürülmesi için 2,7 milyar ABD doları fona ihtiyacı olduğunu hatırlatarak uluslararası camiaya yardım çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CHP'li Kaboğlu: Seçim yasası önerisi anayasal düzenimiz açısından birçok sorun getiriyor

SONRAKİ HABER

6 parti yine Soylu'nun hedefinde: Bunun adı vatana ihanettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa