DERİTEKS: Üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz
DERİTEKS, Tuzla Deri Sanayide yaptıkları eylemde patronun yüzde 58 zam teklifini kabul etmeyeceklerini belirterek enflasyon altında bir zamma imza atmayacaklarını söyledi.
DERİTEKS ile Deri İşverenleri Sendikası arasında Deri Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam ederken Tuzla Deri Sanayide eylem yapan DERİTEKS, patronların yüzde 58 teklifini kabul etmeyeceklerini enflasyon altında bir zamma imza atmayacaklarını söyledi.
Yüzde 75 zam talep eden işçiler, sık sık "Sözleşme yoksa üretimde yok", Direne direne kazanacağız" sloganları attı. Uyguner Deri, Prima Deri, May Deri, Özkan Kundura başta olmak üzere DERİTEKS'in örgütlü olduğu 13 fabrikadan gelen işçiler, "Mikrobun bile yaşamadığı yerde ölümüne çalıştık, toplu sözleşmede hakkımızı istiyoruz" dedi.
Açıklama öncesi işçilere seslenen Türk-İş Bölge Başkanı Adnan Uyar, Türk-İş olarak deri işçilerinin yanında olduklarını belirtti.
Toplanan yüzlerce işçiye seslenen DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz, "Et, tavuk, balık tüketimini yapamayan Avrupa'da tek ülkeyiz.Tabiki biz masada emekçilerin geçimine yetecek bir teklifte bulunduk, bu teklif gerek anket sonuçları komite tartışmaları temsilci arkadaşlarımızın görüşüyle hazırladık. Masada yetkimizin olmadığına dair sesler geliyor, Çalışma Bakanlığında yetkimiz olmayabilir ama yetki burada sokakta" dedi. İşçileri ve kamuoyunu bilgilendirmek için toplandıklarını söyleyen Alagöz, "Taleplerimiz karşılanmazsa üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz" diye konuştu.
"BİR YIL İÇERİSİNDE ALIM GÜCÜ CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ"
Tuzla Deri Sanayi'de düzenlenen eylemde basın açıklamasını okuyan Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu son bir yıl içerisinde işçilerin alım gücünün ciddi oranda düştüğünü belirterek, "Mevcut ortamda hayat pahalılığı enerjiden, yakıta, ulaşıma, temel gıda harcamalarına akla gelebilecek tüm kalemlerde yüzde 100’den yüzde 300’lere varan oranlarda artış yaşanmıştır. Ülkede büyük bir yoksullaşma yaşanırken ülkeyi yönetenler mevcut ekonomik tabloyu iyimser açıklamalarla geçiştirmeye çalışmaktadır. Ancak dünyada para birimi en çok değer kaybeden, en hızlı yoksullaşmanın yaşandığı ülke olduğumuz gerçeği, enflasyon oranı en çok olan ülke olduğumuzdan hiç kimse bahsetmemektedir. Ülkenin birçok yerinde ve işyerinde yaşanan yoksullaşma karşısında işçi direnişleri baş göstermiş ve fiili mücadelelerle işçiler hak ettiğini alabilmiştir" diye konuştu. Ukrayna, Rusya savaşına değinen Numanoğlu, "Ukrayna ve Rusya arasında baş gösteren savaşın kimlerin çıkarına olduğunu, emperyalistler arasındaki hegemonya krizinin derinleştiğini ve bir üçüncü dünya savaşının ağızlarda dolandığını görüyoruz. Tabi o ülkelerin en yoksul halk kesimleri bu savaşın en büyük yıkıcı etkilerini yaşamaya devam ediyor. Tüm dünyada savaşa hayır demek ve halkların birbirine kırdırılmasının önüne geçmek için sesimizi yükseltmek zorundayız. Hem ülkede hem dünyadaki olumsuz tablonun ağırlaştığı bir ortamda toplu iş sözleşme görüşmelerine girmiş bulunuyoruz" dedi.
"İŞÇİYİ ENFLASYONA EZDİRECEK BİR SÖZLEŞMEYE İMZA ATMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"
DERİTEKS ile Deri İşverenleri Sendikası arasında devam eden deri grup sözleşme görüşmelerinin 11 Mart'ta başladığını söyleyen Numanoğlu, "Yapılan görüşmelerin öncesinde işveren tarafına sunmuş olduğumuz teklifi önce işçi arkadaşlarımızla birlikte sanayide yaptığımız anket doğrultusunda belirledik. Teklif taslağımızı her fabrikadan seçtiğimiz işçi komiteleri ile birlikte tartışarak nihai hale getirdik ve yüzde 75’lik zam talebimizi işveren tarafına ilettik. Bu taslak kapsamında müzakereler devam ederken gelişmeleri aktarmak üzere dün temsilciler kurulunda yapmış olduğumuz toplantıda arkadaşlarımızla değerlendirme imkanı bulduk. Yapılan görüşmelerde işveren tarafı masaya enflasyonun altında bir zam teklifi ile geldi. Her sözleşmede olduğu gibi işçi arkadaşlarımızı enflasyon altında ezdirecek bir sözleşmeye imza atmamızın mümkün olmadığını işverenlere ilettik. Yapılan görüşmelerde geldiğimiz aşama da işveren tarafı teklifini revize etti ve teklifini yüzde 58 olarak güncelledi. Ancak bu teklif biz işçilerin mevcut hayat pahalılığında geçinebilmesine yetecek bir artış oranını yansıtmadığı için teklifi kabul etmediğimizi tüm işçi kardeşlerimizin bilmesini isteriz" dedi.
Numanoğlu şöyle devam etti: "İşverenlerin kabul edilebilir bir teklifle masaya gelmedikleri durumda deri işçilerinin çaresiz olmadığını ve sanayide geleneksel olarak üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazır olduğumuzu da bilmenizi istiyoruz. Hep birlikte, gerektiğinde ortak hareket ederek alnımızın akıyla bu süreçten çıkacak ve deri işçilerinin hak ettiği koşulları hep birlikte sahip çıkarak oluşturacağız." (İstanbul/EVRENSEL)