31 Mart 2022 14:18
Son Güncellenme Tarihi: 31 Mart 2022 20:15

Gazetecileri "finans şirketlerinin itibarını zedelemek" gerekçesiyle cezalandıracak madde tekliften çıkarıldı

AKP geri adım attı; şirketler hakkında haber yapan gazetecilere, "şirket itibarına zarar" gerekçesiyle hapis cezası öngören düzenleme kanun teklifinden çıkarıldı. Teklif komisyonda kabul edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Finansman şirketleri, finansal kiralama ve faktoring şirketleri hakkında haber yapan gazetecilere, "şirket itibarına zarar" gerekçesiyle üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenleme, torba kanun teklifinden çıkarıldı. İki madde çıkarılıp bir madde eklenerek revize edilen teklif komisyonda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren torba kanun teklifi hakkında bir önerge sunan AKP, tepkilere neden olan maddeyi "tekrar değerlendirmek üzere" geri çekti.

34. maddede yer alan düzenleme, bir tasarruf finansman şirketinin "itibarını zedeleyebilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek" haber yayımlanması, isimleri belirtilmese dahi "şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek" nitelikte "asılsız" haberler yapılmasını yasaklıyordu.

Belirtilen şekilde haber yapanların üç yıla kadar hapis iki bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması öngörülüyordu.

AKP tarafından verilen önergeyi açıklayan Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, maddenin "Tekrar değerlendirilmek üzere" geri çekildiğini ifade etti.

"ÇIKARILMASI İSABETLİ OLMUŞ"

Madde üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Çıkarılması isabetli olmuş, çok sorunlu maddeydi. Ne amaçla getirildi, neden getirildi” diye sordu. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Artık çıkarıldı” yanıtı verdi. Komisyon üyesi ve Antalya Milletvekili Cahit Arı, “Tartıştırıyorlar günlerce, sonra ‘çektik’ diyorlar. Oyun mu oynuyoruz” tepkisini gösterdi. Sibel Özdemir de “Bu maddeler çok önemli. AB ilerleme raporlarına yansıyan süreçler. Uluslararası alanda ve kamuoyunda güven yaratmak açısından bu maddelerin gündemde tartışılıyor olması bile sorunlu. Ceza yasaları zaten var. O yüzden çıkarılması isabetli olmuş” diye konuştu.

Muhalefet partileri, basın meslek örgütleri ve demokrasi güçleri söz konusu düzenlemeye tepki gösteriyordu. Düzenlemeyle; çok sayıda yolsuzluklarla gündeme gelen şirketler hakkında haber yapılmasının engelleneceği, yasanın uygulamada diğer şirketleri de kapsayacak şekilde yorumlanıp pek çok usulsüzlüğün ve hak gasbının örtbas edilecebileceği belirtiliyordu.

REVİZE EDİLEN TEKLİF KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

"Vergi ve ekonomi paketi"ni içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

AKP’li 85 milletvekilinin imzası olan ‘Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri tamamlandı.

Görüşmeleri üç gün süren ve iki madde çıkarılıp bir madde eklenen, 39 maddelik kanun teklifi, Komisyonda kabul edildi.

İKİ MADDE ÇIKARILDI, BİR MADDE EKLENDİ

Teklifin gazetecilere cezayı öngören 34. maddesinin yanısıra 30. maddesi de teklif metninden çıkarıldı.

Teklifin 30. maddesi, devlet üniversitelerinde görevli öğretim elemanlarının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nda başkan yardımcısı olarak görevlendirilmeleri durumunda, görevdeki sürelerinin makam tazminatı ile temsil veya görev tazminatı ödenmesi gereken süre olarak değerlendirilmesini içeriyordu. Bu madde de AKP tarafından verilen önerge ile çıkarıldı.

AKP milletvekilleri tarafından verilen önerge ile teklife bir madde eklendi. Maddeye göre; tasarruf finansman şirketlerinin ticaret unvanları ile her türlü belge, ilan ve reklamlarında ‘katılım’ ibaresini kullanamayacaklarına ilişkin getirilmiş olan sınırlamalar kaldırıldı. Teklifi eklenen maddenin gerekçe ise “Finans esaslarına göre faaliyet göstermeleri gereken şirketlerin faaliyet konularıyla çelişecek biçimde sınırlamaya tabi tutulmamaları” olarak kayıtlara geçti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de 4 kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakıldığı iddia edildi

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın hamleleri iç politikaya mı? TÜSİAD toplantısı, Erdoğan'dan asgari ücret çarkı | Gündem Politika

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa