CHP'li Ahmet Akın: Üç ayda elektrikte konut tarifesindeki artış neredeyse yüzde 70 oldu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın zamlara dair açıklamasında doğal gaza yapılan son zamla; üç ayda konut tarifesi yüzde 68,75, sanayi tarifesi yüzde 124 artış olduğunu ifade etti.
Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel
Doğal gaza yapılan son zamla; 2022’nin henüz üç ayında konut tarifesi yüzde 68,75, sanayi tarifesi yüzde 124, elektrik üretimi yapan santral tarifesi ise yüzde 123 oranında artmış oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın zamlara dair açıklamasında "Artışın faturalara yansımayacağını ifade eden iktidar sözcüleri; konut tarifesine yüzde 35 oranında zam yaparak vatandaşlarımızı kandırmıştır" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; BOTAŞ’ın 1 Nisan itibarıyla elektrik üretim santrallerinin tarifesine yüzde 44,30, sanayi tarifesine
yüzde 50 ve konut tarifesine ise yüzde 35 oranında zam yapmasını; EPDK’nin de 1 Nisan itibarıyla elektrik sanayi tarifesine yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.
KONUT TARİFESİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 68,75’E YÜKSELDİ
Akın, 1 Ocak’ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla birlikte konut tarifesindeki zam oranının yüzde 68,75’e yükseldiğini belirterek "Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür. Saray iktidarının yaşanan uluslararası kriz ve Rusya ile Ukrayna savaşını gerekçe göstererek doğal gaza art arda yüksek oranda zam yapmaktadır. Avrupa’da uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülke vatandaşına bu oranda zam yapmamaktadır.
"KONUT ZAMMI SON YILLARIN EN BÜYÜK ZAMMI"
Artışın faturalara yansımayacağını ifade eden iktidar sözcüleri; konut tarifesine yüzde 35 oranında zam yaparak vatandaşlarımızı kandırmıştır. Bugüne kadar konutlara yapılan zam oranını en fazla yüzde 25 oranında sınırlı tutulurken; 1 Nisan itibarıyla yapılan yüzde 35 oranındaki zam; son dönemde konut tarifesine yapılan en büyük zammı oluşturmaktadır. Son 5 yıl içerisinde; BOTAŞ tarafından her ayın başında doğal gaz satış tarifesine bir aylık dönemde yüzde 35 oranında yapılan bir zam bulunmamaktadır." dedi.
Temel gıda ürünlerindeki KDV indiriminin henüz raflara yansımadığını, doğal gaz tarifelerine yapılan fahiş zammın iktidarın çelişkisini ortaya koyduğunu ifade eden Akın "Zincir marketleri fırsatçılıkla suçlayan iktidar, uluslararası piyasalardaki artışı gerekçe göstererek asıl fırsatçılığı kendisi yapmaktadır. Vatandaşlarımız zaten ete, süte, şekere gelen zamlar nedeniyle Ramazan’da tenceresini nasıl dolduracağını bilemezken; doğal gaza gelen yüzde 35 oranındaki zammın ardından tenceresini nasıl kaynatacağını kara kara düşünecektir." diye belirtti.
SANAYİYE ENERJİ ZAMLARI ENFLASYONU ARTIRACAK
Akın'ın devamındaki değerlendirmeleri şöyle oldu:
"BOTAŞ’ın doğal gaz sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yaptığı yüzde 50 oranındaki ikinci zamla birlikte 1 Nisan itibarıyla doğal gaz tarifesindeki artış yüzde 125’e yükselmiştir. EPDK’nın da 1 Nisan itibarıyla yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasıyla sanayi elektrik tarifesinde üç ayda yaşanan artış yüzde 185’e dayanmıştır. Enerjide sanayi tarifelerine yapılan söz konusu fahiş zamlar, tüm sektörlerde üretim maliyetlerini artıracağı için iğneden ipliğe bütün ürünlere zam olarak yansıyacaktır. Vatandaşlarımız bu zammı çarşı, pazarda ve marketlerde alışveriş yaparken de dolaylı olarak ödeyecektir. Saray iktidarının enflasyonla mücadele edildiği söylemine karşın enerji kalemlerine yapılan bu zamlar hayat pahalılığını daha da artıracaktır.
SANTRAL TARİFESİ ÜÇ AYDA İKİYE KATLANDI
BOTAŞ’ın yılbaşından bu yana elektrik üretim santrallerinin doğal gaz tarifesine dördüncü kez zam yapması yaz aylarında elektrik tarifesinde
olası bir zam ihtimalini artıracaktır. Elektrik üretim santrali tarifesine 1 Ocak’ta yüzde 15; 1 Şubat’ta yüzde 14, 1 Mart’ta yüzde 18,3 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 44,30 oranında zam yapılmıştır. Buna göre son 3 ayda elektrik üretim santrallerinin doğal gaz tarifesi yüzde 123 oranında zamlanmıştır. Başka bir deyişle Türkiye’de elektrik üretiminin kuraklık döneminde neredeyse yüzde 50’sini karşılayan doğal gazdan elektrik üreten santrallerin tarifesi iki kattan fazla artmıştır.
MÜJDEDEN SONRA DOĞAL GAZ 9 KEZ ZAMLANDI
AKP iktidarının Karadeniz’de doğal gaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte
doğal gaz toplamda 9 kez zamlanmıştır. Konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesine 1 Ocak 2021’den itibaren Haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. 2022 yılı içinde ise 1 Ocak’ta yüzde 25 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 35 oranında artış yapılmıştır. Buna göre müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bu yana konut tarifesi toplamda yüzde 100 oranında zamlanırken faturalar ikiye katlanmıştır." (EKONOMİ SERVİSİ)