01 Nisan 2022 09:02
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2022 15:22

Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri anılıyor

Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren hekim ve sağlık emekçilerini anmak için pek çok hastanede basın açıklamaları düzenledi.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Sağlık emek ve meslek örgütleri pek çok kentte Kovid-19 nedeniyle haytını kaybeden sağlık emekçilerini andı.

ANKARA | "DOĞRULARI SÖYLEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Ankara’da sağlık emek meslek örgütleri adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, "Bu salgını bilimsel ilkelerle yönet(e)meyenlere rağmen yaşamlarını yitirme pahasına mücadele eden tüm meslektaşlarımıza, sağlığa emek verenlere verebileceğimiz en güçlü söz; Toplum sağlığını önceleyeceğimiz, bilimin gereklerini yapacağımız, doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğimizdir” dedi.

Gazi Üniversitesi Hastanesinde yapılan açıklamada konuşan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, ülkede Covid-19 nedeniyle bugüne kadar 520 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi. Yöneticilerin pandemi bitmiş gibi davranmasına rağmen, sağlık emekçileri ve yurttaşların  yaşamını  yitirmeye devam ettiğini belirten Baytemür, “Hekim, hemşire, sağlık işçisi gibi sağlık emeğinin parçası olan 39 sağlık branşı dahil, sağlık çalışanlarını koruyamayan bir “salgınla mücadele politikası” toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Gerçek verilerden çok uzak olduğunu belirttiğimiz resmî rakamlarla dahi Türkiye’de bu güne dek hastalanan yurttaşlarımızın sayısı 15 milyona, kaybettiğimiz yurttaşlarımız ise 100 bine yaklaşmıştır” diye konuştu.

Baytemür, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında yitirdiğimiz sağlık çalışanlarını anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz onların anılarını yaşatmaya, bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz. Bu salgını bilimsel ilkelerle yönet(e)meyenlere rağmen yaşamlarını yitirme pahasına mücadele eden tüm meslektaşlarımıza, sağlığa emek verenlere verebileceğimiz en güçlü söz; Toplum sağlığını önceleyeceğimiz, bilimin gereklerini yapacağımız, doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğimizdir” diye konuştu.

Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için illiyet bağı istendiğini hatırlatan Baytemür, “Pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenler; ‘giderlerse gitsinler’, diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki; Kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz. Sağlık mücadelesi size bırakılamayacak kadar değerlidir, yaşamın özüdür, topluma karşı sorumluluğumuzdur. Topluma sözümüz var, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine sözümüz var: Gitmeyeceğiz” dedi.

"COVID-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILSIN"

“Tükeniyoruz, çığlıklarımıza kulak tıkayanlar bilmelidir ki, bu toplumun parçası olan bizler kimsenin kahramanı olmak istemiyoruz: Yalnızca haklarımızı istiyoruz, haklarımızı korumak istiyoruz, toplumun sağlık hakkını korumak istiyoruz” diyen Baytemür Covid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını, yıpranma payının uygulanmasını ve ağır çalışma koşullarının düzenlemesini istediklerini belirtti.

Küresel salgında kaybedilen tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğildiklerini söyleyen Baytemür şöyle konuştu: “Onlara, topluma sağlıklı bir gelecek için mücadele sözümüz olsun. Anıları, sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır. Unutmayacağız, unutturmayacağız, unutulmayacaklar!” (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR

İzmir Tabip Odası, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren hekim ve sağlık emekçilerini anmak için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve birçok hastanede basın açıklaması yaptı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan açıklamada basın metnini İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı okudu. Kovid-19 nedeniyle bu zamana kadar 550’nin üzerinde sağlık çalışanın, 200’ün üzerinde ise hekimin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çamlı, sağlık emekçilerinin halen hastalandığını ve yaşamını yitirdiğini söyledi.

"GİTMEYECEĞİZ, EMEĞİMİZ İÇİN SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR"

Çamlı, “Sağlık çalışanlarını, hekimleri koruyamayan bir ‘salgınla mücadele politikası’ toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz. Kaybettiğimiz mesai arkadaşlarımızın ailelerine bile hürmetsizlik edip Kovid-19’un Meslek Hastalığı Sayılması için illiyet bağı isteyenler, pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenler, ‘giderlerse gitsinler’, ‘gidişleri olsun da dönüşleri olmasın’ diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki: Kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz. Sağlık mücadelesi size bırakılamayacak kadar değerlidir, yaşamın özüdür, topluma karşı sorumluluğumuzdur. Topluma sözümüz var, hekimlere sözümüz var: Gitmeyeceğiz. Sizin, bizim, hepimizin sağlığı için, emeğimiz için söyleyecek sözümüz var” dedi.

"HAKLARIMIZI VE TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK İSTİYORUZ"

Haklarını ve toplum sağlığını korumak istediklerini söyleyen Çamlı, “Kovid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Hakkımız olan yıpranma payının uygulanmasını istiyoruz. Hayatımızı korumamıza yardım edecek çalışma koşulları istiyoruz. Küresel salgında kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz. Onlara, topluma sağlıklı bir gelecek için mücadele sözümüz olsun. Anıları, sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır” diye konuştu.

Sağlık emekçileri yaşamını yitiren sağlıkçıların fotoğraflarını taşıdı

Sağlık emekçileri yaşamını yitiren sağlıkçıların fotoğraflarını taşıdı

(İzmir/EVRENSEL)


MUĞLA

 

Muğla Tabip Odası, Menteşe Devlet Hastanesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitiren hekimleri ve sağlık emekçilerini andı.

Muğla Tabip Odası, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren hekim ve sağlık emekçilerini anmak için Menteşe Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, Kovid-19 nedeniyle bu zamana kadar 550’nin üzerinde sağlık çalışanının, 200’ün üzerinde ise hekimin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Şahin, “Tükeniyoruz çığlıklarımıza kulak tıkanyanlar bilmelidir ki bu toplumun parçası olan bizler kimsenin kahramanı olmak istemiyoruz: Yalnızca haklarımızı istiyoruz, haklarımızı korumak istiyoruz, toplumun sağlık hakkını korumak istiyoruz" dedi.

Kovid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması adına gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep eden Şahin, Hakkımız olan yıpranma payının uygulanmasını istiyoruz. Hayatımızı korumamıza yardım edecek çalışma koşulları istiyoruz” diyerek toplum sağlığı için mücadele edeceklerini söyledi. (Muğla/EVRENSEL)


GEBZE | "KİMSENİN KAHRAMANI OLMAK İSTEMİYORUZ"

Gebze'de Aralık 2020'de Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybeden Yüzyıl Hastanesi Başhekimi Doktor Lütfi Çetinkaya şahsında Kovid-19'dan hayatını kaybeden tüm sağlık emekçileri anıldı.

Özel Yüzyıl Hastanesi önünde, hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin fotoğraflarının taşındığı basın açıklamasında sağlık örgütleri adına konuşan Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, "Kaybettiklerimizin haklarını sormak, emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz" dedi.

Açıklamaya Dr. Lütfi Çetinkaya'nın eşi Dr. Gülay Çetinkaya da katıldı.

"SAĞLIK MÜCADELESİ SİZE BIRAKILMAYACAK KADAR DEĞERLİDİR"

Kaybettikleri sağlık emekçilerini anılarını yaşatmaya, bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Ardaman, "Kaybettiğimiz mesai arkadaşlarımızın ailelerine bile hürmetsizlik edip 'COVID-19'un Meslek Hastalığı Sayılması' için illiyet bağı isteyenler; pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenler; 'Giderlerse gitsinler', 'Gidişleri olsun da dönüşleri olmasın' diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki, kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz! Sağlık mücadelesi size bırakılamayacak kadar değerlidir, yaşamın özüdür, topluma karşı sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

"YALNIZCA HAKLARIMIZI İSTİYORUZ"

Kimsenin kahramanı olmak istemediklerini vurgulayan Ardaman, "Bu toplumun parçası olan bizler kimsenin kahramam olmak istemiyoruz: Yalnızca haklarımızı istiyoruz. İsteklerimiz o kadar zor mu ki bizleri hedef göstermeye, itibarsızlaştırmaya, toplumla karşı karşıya getirmeye çalışmayı; haklarımızı vermeye tercih ediyorsunuz? Küresel salgında kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz" dedi. (Gebze/EVRENSEL)


BURSA | SALGIN İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ BASAMAKTA KARŞILANDI, SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK ALTINDA BIRAKILDI

Bursa Tabip Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Kovid-19 nedeniyle kaybeden hekimleri ve sağlık çalışanlarını andı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yapılan açıklamayı BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu.

Ülkemizde Kovid-19 nedeniyle 214’ü doktor olmak üzere 554 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiş halen de hastalanmakta/yaşamını yitirmektedir diyen Türkkan, “Ne yazık ki yöneticiler pandemi bitmiş gibi davranmasına karşın halen hekimler, sağlık emekçileri, yurttaşlar yaşamını yitirmektedir. Bunda salgını koruyucu hekimliğin öncelendiği birinci basamak yerine kinci ve üçüncü basamaklarda karşılamanın etkisi çok büyüktür. Salgının ikinci ve üçüncü basamakta karşılanması nedeniyle sağlık çalışanları büyük bir riskle karşı karşıya kalmıştır” dedi.

“GİTMİYORUZ, GİTMEYECEĞİZ”

Sağlık çalışanlarını, hekimleri koruyamayan “salgınla mücadele politikası” toplumu da koruyamaz diyen Türkkan, “Kovid-19’un Meslek Hastalığı Sayılması” için illiyet bağı isteyenler; pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenler; “giderlerse gitsinler”, “gidişleri olsun da dönüşleri olmasın” diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki: Gitmiyoruz, gitmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tükeniyoruz “Çığlıklarımıza kulak tıkayanlar bilmelidir ki, bu toplumun parçası olan bizler yalnızca haklarımızı istiyoruz, toplumun sağlık hakkını korumak istiyoruz diyerek sözlerine devam eden Türkkan, “Kovid-19’un sağlık çalışanlarında meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Hakkımız olan yıpranma payının uygulanmasını istiyoruz. Hayatımızı korumamıza yardım edecek çalışma koşulları istiyoruz. Hedef göstermeye, itibarsızlaştırmaya, toplumla karşı karşıya getirmeye çalışmayı bırakın, hakkımız olanı verin” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


AYDIN'DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ ANILDI

Aydın Tabip Odası oda binasında yaptığı açıklamada Kovid-19 nedeniyle şimdiye kadar yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını andı. Basın açıklaması Aydın Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hümeyra Durdu okudu.

Durdu, “Kaybettiklerimizin haklarını sormak, emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz. Sağlık mücadelesi size bırakılmayacak kadar değerlidir, yaşamın özüdür, topluma karşı sorumluluğumuzdur. Topluma sözümüz var, hekimlere sözümüz var, gitmeyeceğiz, sizin, bizim, hepimizin sağlığı için emeğimiz için söyleyecek sözümüz var. Topluma sağlıklı bir gelecek için mücadele sözümüz olsun. Anıları sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır. Unutmayacağz, unutturmayacağınız, unutulmayacaklar” dedi. (Aydın//EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cemal Kaşıkçı davası, katiline gönderiliyor

SONRAKİ HABER

“Gençlere sürekli hayal satıyorlar”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa