01 Nisan 2022 21:17

İzmir’de meslek örgütleri: Çeşme projesi ile doğanın tahrip edilmesine de izin vermeyeceğiz

Çeşme Kültür ve Turizm Projesinin iptali davasında “Kamu yararı yoktur” diyen bilirkişi raporuna ilişkin açıklama yapan meslek örgütleri, “Doğanın tahrip edilmesine de izin vermeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: İzmir Tabip Odası

Reklam

İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve TMMOB İzmir İKK, Çeşme Kültür ve Turizm Projesinin iptali davasında “Kamu yararı yoktur” diyen bilirkişi raporuna ilişkin İzmir Mimarlık Merkezinde basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada meslek örgütleri, “Halkın olanın halktan alınmasına da doğanın tahrip edilmesine de izin vermeyeceğiz” dedi.

Basın açıklaması öncesi konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, projenin kamu yararına uygun olmadığının bilirkişi raporu ile bir kez daha kanıtlandığını söyledi. Çamlı, “Bu rapor ile, haklılığımız bilirkişi heyeti tarafından da ortaya kondu. Bu raporun ardından beklentimiz yargının gecikmeksizin yürütmeyi durdurma kararı vermesidir. Tarım ve orman alanları, ekosistemler, su kaynakları ve kültürel miras düzeyinde yaratacağı olumsuz etkiler göz önüne alındığında bu projeden vazgeçilmelidir” dedi.

“YARGI GECİKMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERMELİ”

Basın açıklamasını TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir okudu. Akdemir, “Bu hukuki süreçte sunulan bilirkişi raporunun ardından beklentimiz yargının gecikmeksizin yürütmeyi durdurma kararı vermesidir. Son 20 yılda rant uğruna ülkemizin çok değerli fabrikaları, çok değerli kamusal alanlarını satan ve ülkenin geleceğini ipotek altına alanlara sesleniyoruz. İzmirliler bu projenin yapılmaması için tek yürektir. Halkın olanın halktan alınmasına da doğanın tahrip edilmesine de izin verilmeyecektir. Ne demişti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘Bu bir Çeşme projesi değil, Ege turizm merkezinin Çeşme etabı.’ O halde, yapılacak olan da bellidir: Ege’yi de ülkemizi de yaşatmak için, Çeşme Projesi derhal iptal edilmelidir” diye konuştu.

Daha sonra İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ve Av. Ömer Turgut Erlat sürece ve bilirkişi raporuna ilişkin görüşlerini paylaştı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam