CHP'li Gürer: Evi olmayan emekliye asgari ücret dörtte bir oranında kira yardımı olarak verilmeli
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de ev sahibi olmayan emeklilere, asgari ücretin dörtte biri oranında kira yardımı yapılması için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.
Fotoğraf: Evrensel
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de ev sahibi olmayan emeklilere, asgari ücretin dörtte biri oranında kira yardımı yapılması için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da iktidarın emeklilere verilen zammı ve 100 TL’lik zamlı ikramiyeleri müjde gibi sunduğunu belirterek en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine eşitlenmesini, aylık bağlama oranlarında yeniden değişikliğe gidilmesini, emeklilerin bayram ikramiyelerinin bu bayramda asgari ücret tutarında ödenmesini istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırladı. Gürer, kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu. Ekonomik krizin en çok emeklileri etkilediğine dikkat çeken Gürer, emekli maaşıyla hem ev kirası ödemek hem de geçinmenin mümkün olmadığına işaret etti.
"EMEKLİ ÇOK ZAR ŞARTLAR ALTINDA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR"
Türkiye'de 13 milyon 644 bin 30 emekli vatandaşın bulunduğuna vurgu yapan Gürer, “Kamuoyuna yansıyan veriler dâhilinde, ülkemizde 8 milyon emekli asgari ücretin altında maaş alırken emekli vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun aylıkları ise açlık sınırının altında kalmaktadır. Emekli vatandaşlarımızın tamamına yakını da yoksulluk sınırı altında gelire sahiplerdir. Bu sayısal veriler emeklilik tanımının uygulamada ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık gösterdiğinin somut örneğidir. Örneğin ülkemizde içinde bulunduğumuz ekonomik krizden etkilenen toplumsal gruplardan birisi de hiç kuşku yok ki emekli vatandaşlarımızdır. Emekli maaşlarına yapılan zammın enflasyon rakamlarındaki artışın karşısında değersizleşmesi, maddi anlamda sorunlu bir sürecin içinde olan emeklilerimizin bir darbe daha almalarının yanısıra temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında dahi zorlandıkları bir dönemden geçmelerine neden olmaktadır” diye konuştu.
"EKONOMİK BUHRANDAN EN ÇOK EMEKLİLER ETKİLENİYOR"
Gürer, yoksulluk olgusunun ülke nüfusu içinde yaşlı kesimde artış eğiliminde olmasının emekli vatandaşların ekonomik buhrandan en çok etkilenen gruplardan olduğunun göstergesi olduğunu da belirtti.
Gürer, emekli aylığı bağlama oranları yanında yaşlılık aylığı alt sınırının düşük olması ve aylık tutarlarının yetersizliği gibi nedenlerin, ne yazık ki ülkemizde yaşlı yoksulluğunun artmakta olduğunu ve ilerleyen süreçte daha da artacağı yönünde olumsuz sinyaller verdiğini anlattı.
"YENİ DÜZENLEME ŞART"
Yaşlı yoksulluğunun önüne geçilmesi için çeşitli sosyal politikalar oluşturularak bu durumun oluşmasının temelindeki etmenlerin belirlenmesi ve bir an önce düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Gürer, "Emeklilerimizin içinde bulunduğu bu olumsuz durum göz önünde bulundurularak; emekli aylığı bağlanan vatandaşlarımızın üzerlerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulü olmaması durumunda, kanun ve ilgili mevzuat uyarınca kurum tarafından gelir ve aylık ödemesi yapılanlara ödeminin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma koşuluyla asgari ücretin dörtte biri oranında kira yardımı yapılması emekli vatandaşlarımızın geçim mücadelesinde verilmiş önemli bir destek olacaktır." dedi.
"EMEKLİNİN İFTAR SOFRASI KURU EKMEK VE ZEYTİNDEN İBARET"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da yaptığı yazılı açıklamada emeklilerin iftar sofrasındaki bir yıllık kayıplarını değerlendirdi. Ağbaba; "Geçtiğimiz yıl en düşük emekli aylığı 1500 TL iken en düşük emekli aylığı bu yıl için yüzde 66 artışla 2500 TL olarak belirlendi. Yüzde 66’lık artış emekliyi açlıktan kurtaramadı. Emeklinin iftar sofrasındaki öğünler geçtiğimiz yıla göre daha fazla azaldı. Emekliye iftar sofrasında salata yapmak dahi lüks olurken, emeklinin sofrası kuru ekmek ve zeytine mahkûm oldu. Deyim yerindeyse emeklilerimiz iftar yapamadan oruç tutmak zorunda kalacak’’ dedi.
Geçtiğimiz yıla göre en düşük emekli aylıkları kıyaslandığında emeklinin patateste 334 kilo, domateste 140, salatalıkta ise 67 kilo, mercimekte 73 kilo, nohutta 37 ve pirinçte ise 25 kilo kayıp yaşadığını belirten Ağbaba, "Emeklinin sofrasındaki en az kayıp ise ekmek ve zeytinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıla göre en düşük emekli aylıklarında ekmekteki kayıp 7 adet olurken, zeytindeki kayıp 7 kilo oldu. Emekliler bu yıl iftar sofrasını en iyi ihtimalle sadece kuru ekmek ve zeytinle kurabilecek." diye belirtti.
"BAYRAM İKRAMİYELERİ ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE GETİRİLSİN"
Türkiye’de 8 milyon emekli ve hak sahibi asgari ücretin altında aylık aldığını ifade eden Ağbaba, "İktidar emeklilere verilen zammı ve 100 TL’lik zamlı ikramiyeleri müjde gibi sunmaya, emeklilerimizle alay etmeye devam ediyor. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine eşitlenip, aylık bağlama oranlarında yeniden değişikliğe gidilmediği sürece emeklilerimiz çalıştıkça yoksullaşmaya devam edecek. Ayrıca buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz; emeklilerin bayram ikramiyeleri bu bayramda asgari ücret tutarında ödensin, en azından bu bayramda emeklilerimiz bir nebzede olsa rahat etsin." dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)