CANLI BLOG | Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 38. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının 38. günü... Dakika dakika gelişmeler canlı blog sayfamızda...

Zelenskiy "Mariupol'de tahliye konusunda arabuluculuk yapması için Türkiye ile görüşüyoruz" dedi.

02 Nisan 2022 03:53
Son Güncellenme: 02 Nisan 2022 19:24
23:26

UKRAYNA: PUTİN VE ZELENSKİY TÜRKİYE'DE GÖRÜŞEBİLİR

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia yaptığı açıklamada, 'Taslak belge, Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildi” ifadelerini kullandı.

Arakhamia, Putin ile Zelenski yapılması beklenen görüşme hakkında, “Tarihi ve yeri henüz belli değil. Büyük ihtimalle İstanbul'da veya Ankara'da olacak” dedi. (AA)

 

19:23

RUSYA, UKRAYNA'DA HAVAALANLARINI YÜKSEK HASSASİYETLİ SİLAHLA VURDUĞUNU AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanlarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun eylemleri konusunda bilgi verdi.

Konaşenkov, Ukrayna'nın Kremençuk kentindeki petrol rafinerisinin yakıt depolarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu söyledi.

Söz konusu tesisten Ukrayna'nın merkez ve doğu bölgelerindeki askeri birlikleri için yakıtın tedarik edildiğini söyleyen Konaşenkov, "Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanları yüksek hassasiyetli füzelerle vuruldu" ifadesini kullandı. (AA)

 

15:09

ABD, UKRAYNA'YA 300 MİLYON DOLARLIK YENİ ASKERİ YARDIM YAPACAK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya insansız hava araçları, zırhlı araçlar ve makineli tüfekler de dahil olmak üzere 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım yapacaklarını söyledi.

ABD Senatosu, 11 Mart'ta Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onaylamıştı. Biden yönetiminde ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı savunma desteğinin ise 2,3 milyar doları aştığı ifade ediliyor. ABD, Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge oluşturulması ve savaş uçağı gönderilmesi teklifini ise geri çevirmişti. (AA)

 

13:22

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR'DAN MARİUPOL'DEKİ TAHLİYELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Özellikle Mariupol'deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor. Tahliyelere destek sağlanması konusundaki talebimizi hem Rusya'nın Ankara'daki askeri ataşesini Bakanlığımıza çağırarak ilettik hem de Moskova'daki askeri ataşemiz Rus makamlarına iletti. Bunun yanı sıra söz konusu talebimize ilişkin Ukrayna'nın Ankara'daki askeri ataşesine de bilgi verildi. Ayrıca bizim Ukrayna’daki ataşemiz tarafından Ukraynalı makamlarla koordine kuruldu." dedi.

Akar, Karadeniz'de sürüklenen mayınlara yönelik alınan tedbirlere ilişkin soruya, "Bu tehlikenin kimseye zarar vermeden ortadan kalkması için çalışıyoruz. Bu kapsamda Karadeniz’de deniz karakol uçağı, helikopter, İHA ile havadan; mayın avlama gemisi ve karakol gemileri ile denizden olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurumlarla koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetlerimiz devam ediyor." yanıtını verdi. Akar, "Deniz trafiğinde herhangi bir sorun söz konusu değil." diye konuştu. (AA)

11:06

UKRAYNA: RUS ORDUSU 143 UÇAK, 134 HELİKOPTER VE 631 TANKINI KAYBETTİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-2 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Rus ordusundan 17 bin 800 askerin öldürüldüğü belirtilen açıklamada 143 uçak, 134 helikopter, 631 tank, 1776 zırhlı araç, 317 top, 100 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sisteminin imha edildiği kaydedildi. (AA)

07:56

ZELENSKİY: MARİUPOL'DE TAHLİYE KONUSUNDA ARABULUCULUK YAPMASI İÇİN TÜRKİYE İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, paylaştığı video mesajında, Donetsk, Luhansk ve Zaporojiya bölgelerinde insani yardım koridorlarının açıldığını belirtti. Zelenskiy, özellikle insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den yaralıları ve ölenleri çıkarmak için ayrı bir görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı. Zelenskiy, “Bizim askerlerimiz ve sivillerimiz hepsi. Bu konuda Türkiye ile arabulucu olması için görüşüyoruz. Yakında daha detaylı bilgi verebileceğimi umuyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa