02 Nisan 2022 13:39

Siyaset Bilimci Alphan Telek: AKP’nin taktiği alternatife darbe vurmak

İBB’nin Sultanahmet Meydanı’nda yapmak istediği ramazan etkinliğine İstanbul Valiliğinden izin çıkmadı. Siyaset Bilimci Alphan Telek, iktidarın alternatifini yok etme politikası...

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İBB'nin AKP yönetiminde olduğu yıllarda yapılan ramazan etkinlikleri bu yıl valilik tarafından yasaklandı. Gerekçe olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının Sultanahmet Meydanı bölgesini tarihi alan olarak göstermesi ileri sürüldü. Başta İstanbul olmak üzere AKP’nin yerel seçimlerde büyükşehirleri kaybettiğini hatırlatan Siyaset Bilimci Alphan Telek, “İktidar ilk günden beri bunun farkında. Kendi alternatifini yok etmek eğer bunu yapamıyorsa sınırlamak istiyor. Bu karar da ona işaret ediyor” dedi. İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, engellemelere rağmen İstanbullulara hizmet üretmeye devam edeceklerini söyledi.

İktidarın İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik engellemelere yenisi eklendi. Bu kez İBB’nin Sultanahmet Meydanı’nda yapmak istediği ramazan etkinliği valilik tarafından yasaklandı.  İBB’nin ramazan etkinliği için istediği Sultanahmet için Valilik bilgilendirme için Kültür ve Turizm Bakanlığına iletti. Bakanlığın Sultanahmet Meydanı bölgesinin tarihi alan olduğunu belirtmesi üzerine Valilik, etkinliğe izin vermedi.

"İKTİDAR BU SERMAYE TİPLERİNDEN ÇOĞUNU KAYBETTİ"

Siyaset Bilimci Alphan Telek, valilik kararıyla getirilen yasağa ilişkin gazetemize değerlendirmede bulundu. “İktidar dediğimiz şey aslında farklı sermaye tiplerinden oluşan bir bütündür. Bunlar arasında sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi sermayeler bulunur. İktidar 6-7 yıl öncesine kadar kültürel sermaye hariç bunların çoğuna sahipti ve bir hegemonya kurmuştu. O gün muhalifler için büyük bir çıkışsızlık hakimdi. Ancak bugün geldiğimiz noktada iktidar bu sermaye tiplerinden çoğunu kaybetti” diyen Telek, “Büyük yara aldı. Bu açıdan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana gibi kentler bu sermaye tiplerini yansıtan Türkiye’nin dinamolarıdır. Sosyal, kültürel ve ekonomik sermayenin yoğunlaştığı yerlerdir” dedi. Söz konusu kentlerin; işin, emeğin, rantın ve gücün her gün yeniden üretildiği ve dağıtıldığı yerler olduğunu hatırlatan Telek, “Sadece İstanbul’u değil, bu ve bunları yönetenler gerçekten önemli bir güce sahiptir ve alternatif haline gelir. Bu, merkezi yönetimin sahip olduğu siyasi yetkeyi içermiyor olabilir ama gündelik hayat üzerinde toplum açısından çok önemli bir güç. İktidar ilk günden beri bunun farkında. Kendi alternatifini yok etmek eğer bunu yapamıyorsa sınırlamak istiyor. Alternatifini yok etmek ancak çok güçlüyken olabilir dolayısıyla bugün alternatif olarak gördüğü güç alanlarını sınırlandırmak için elinden geleni yapıyor. Bu karar da ona işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Ramazan denilince bir İstanbullu olarak aklına eski İstanbul ve doğrudan Sultanahmet Meydanı geldiğini de söyleyen Telek, “Bayramda büyüklerinizi ziyaret etmek gibidir ramazanda Sultanahmet’e gitmek. Bu açıdan iktidar böyle bir kısıtlamayla İBB’nin alanını daraltmak istiyor. Fakat son yıllarda sıkça gördüğümüz gibi her adımı iktidarda tutarsızlığa mal oluyor. Mesele bu tutarsızlığın maruz kalanlar tarafından önce kentlilere sonra da tüm ülkeye anlatılmasıdır. Tutarsızlıkların zihinlerde kınanmak gibi bir özelliği vardır eğer buna maruz kalan bunu çok iyi anlatabilirse. Bu da iktidarın yürüttüğü sınırlama taktiğine karşı alternatifi büyütme ve derinleştirme adımı olur” değerlendirmesinde bulundu.

İBB MAĞDURİYETİNİ KAMUOYUNUN GÜNDEMİNE TAŞIMALI

İBB seçimlerini CHP’nin kazandığında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, Belediye Meclisini işaret ederek ‘topal ördek’ örneğini verdiğini hatırlattığımız Telek, “Yürütme yani icra yetkisini alan ama yasama faaliyetinde çoğunluk oluşturamayan iktidarlara topal ördek denir, doğru. Kısacası Meclis çoğunluğunu elinde tutanlar, icracı güce şunu der: Sana yönettirmeyeceğim. İBB yönetimine de 2019’dan bu yana bu söyleniyor: Size yönettirmeyeceğiz. Dar edeceğiz bu kenti. Bunun karşısında az önce belirttiğim gibi, İBB yönetiminin karşılaştığı zorlukları mağduriyet algısı da yaratmadan -yani yapabilir ve muktedir olduğunu da göstererek- kamuoyu gündemine taşımaktır” ifadesiyle yanıt verdi.  İBB’nin gerekirse Anayasa Mahkemesine kararı taşıması gerektiğini de söyleyen Telek, “Eğer mesele iktidar için daraltmaksa ki böyle olduğunu biliyoruz, muhalefetin meselesi de alanını genişletmektir. Aksi halde, kent sakinlerinde şöyle bir intiba oluşuyor: Bunlar yönetemiyor. “Engelleniyorlar ama” dediğinizde de “Ben anlamam, yapacak” diyor.  Zaten topal ördek yönetememeye, başaramamaya yönelik bir vurgu. Bu algıya karşı başka bir proje sunmazsanız ne yazık ki bunun insanların zihninde yerleşme ve seçmen tercihini etkileme potansiyeli var” diye konuştu.

BALYALI: SEÇİM SONUÇLARINI KABULLENEMEDİLER

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, yasak kararıyla ilgili, “Bunlar artık çok alıştığımız, klasik engelleme taktikleri. Bunların iktidara bir fayda sağlamadığını hâlâ anlayabilmiş değil” dedi. 31 Mart ve 23 Haziran’ın sonuçlarının işaret eden Balyalı, “Seçimleri kaybetmiş olmaları travması hâlâ bir yerlerde duruyor” dedi.  İstanbulluların bu kararları ve arkasındaki gerekçeleri çok iyi anladıklarını söyleyen Balyalı, “Biz bunu görüyoruz. Zaten kendileri de bunu doğru dürüst bir şekilde kamuoyuna anlatamıyorlar, arkasında da duramıyorlar yaptıkları işlerin. Zaten bu tür işlerin arkasında durmanın da imkanı yok” ifadelerini kullandı. Çıkartılan engellere rağmen, yollarına ve mücadelelerine devam edeceklerini belirtilen Balyalı, “İstanbul halkına hizmet üretmeye devam ediyoruz. Bunlar küçük işler, bu küçük işlerden medet umanların, kendi iktidarlarını korumaya yönelik olduğunu görüyoruz. Bu yaptıkları uygulamalarla bizi engelleyemezler” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan Xiaomi işçileri öfkeli: Türk Metal yanımızda değil, karşımızda durdu

SONRAKİ HABER

Cepheden gelen ressamlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa