09 Ocak 2013 14:08

Zıkkımın Kökü

Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, çocuk edebiyatının usta kalemi Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” isimli kitabının, “ergenlik çağındaki öğrencilere uygun olmadığı” gerekçesiyle öğretmenler tarafından performans ödevi olarak verilmemesini istedi. Eğitim Sen,

Zıkkımın Kökü
Paylaş
İsmail Afacan / Güney Özkılınç

‘BAŞKA KİTAP OKUTUN’

Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde bulunan Ziya Gökalp İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Saadet Kermen, 7. sınıf öğrencilerine Muzaffer İzgü’nün “Zıkkımın Kökü” adlı kitabını okuyup özetlemelerini performans ödevi olarak verdi.

Bir velinin konuyla ilgili şikayetini değerlendiren Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık oluruyla komisyon oluşturdu. Komisyon, “Zıkkımın Kökü” adlı eseri inceleyerek “Bahsi geçen okul öğrencisinin sınıf düzeyi dikkate alındığında, ergenlik döneminin ve cinsel gelişimin ön plana çıktığı bu dönemde, her bireyin hazır bulunuşluk ve algılama düzeyi farklılık yarattığından 7. sınıf seviyesine uygun farklı bir kitap önerilmesinin daha yararlı olacağı” kararına vardı. Bu karar 4 Ocak 2013 tarihli yazıyla 7 Ocak 2013 tarihinde performans ödevini veren öğretmen Saadet Kermen’e tebliğ edildi.

‘YASAKÇI KAFANIN ÜRÜNÜ’

Kitabının yasaklanmasına dair görüşlerini aldığımız Muzaffer İzgü yasaklamanın, kararı veren komisyonun bakış açısını yansıttığını vurguladı. İzgü, “Bugüne kadar 24 baskı yapan kitabımın hakkında hiçbir okuldan hiçbir veliden olumsuz tepki almadım. Son günlerde ortaya çıkan yasakçı kafanın ve tertibin ürünüdür” dedi.

‘ŞİKAYETLER BAHANE’

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın da, konuyla ilgili gazetemize açıklama yaptı. Gericiliğin hakim olduğu tüm ülkelerde yapılan ilk saldırıların kültüre, sanata ve bilime dönük olduğuna dikkat çeken Hasan Özaydın, “AKP iktidarıyla heykellere, televizyon dizilerine yapılan saldırılar dünyada ve ülkemizde bilinen, tanınan, geniş kitlelerce sevilerek okunan kitaplara kadar uzanmıştır” dedi. Özaydın, Şeker Portakalı, Fareler ve İnsanlar adlı kitaplardan sonra Zıkkımın Kökü kitabına ‘velilerin sözde şikâyetleri’ bahane edilerek inceleme başlatılmasının utanç verici olduğunu söyledi.

‘EDEBİYATA AHLAKİ ÇERÇEVEDEN BAKILMAMALI’

Çocuk Edebiyatı Araştırmacısı-Akademisyen Necdet Neydim ise bir kitabın öğrencinin düzeyine uygun olup olmadığı açısından değerlendirilmesinin yanlış bir yöntem olmadığını dile getirdi. “Ancak burada bunun ölçütleri önemlidir”diyen Neydim şunları söyledi: “Ne yazık ki değerlendirme yapan komisyonlar edebiyat açısından değil ahlaki çerçeveden bakıyor. Edebiyata ahlaki çerçeveden bakmak ahlaklı değil.” 


Zıkkımın Kökü, Muzaffer İzgü’nün Adana’daki bir gecekondu mahallesinde geçen çocukluğunu anlatan romanıdır. Mizah ve dram öğeleri yer alan romanda, yazar, yoksulluk içinde geçen çocukluk ve gençlik dönemini anlatır. Okuyucu, yazarın sürükleyici anlatımıyla onun ilk aşkıyla tanışır, ayrılıklarını izler, acılarını hisseder ve ailesi ile arasındaki ilişkiye karışır. 24. baskısını yapan eser, 1992 yılında filme de alınmış; yurtiçi ve yurtdışındaki film festivallerinde pek çok ödül almıştır.


‘ÖZELLİKLE OKUTULMALI’

Gülsüm Cengiz (Çocuk Edebiyatı üzerine eserler veren yazar, akademisyen): “Muzaffer İzgü, edebiyatımızın saygın ustalarındandır. Ülkemizdeki yüz binlerce çocuğun ve gencin kitap okuru olabilmesinde yazdığı yapıtların büyük bir etkisi vardır. Filmi çekilen ve yurt dışından ülkemize ödül getiren Zıkkımın Kökü adlı yapıtı bunların başında gelir. Öz yaşamından yola çıkarak, çocuklara ve gençlere yaşamın gerçeklerini anlatırken, yaşama tutunmayı ve dirençli olmayı da ustalıkla gösterir... Özellikle de ergenlik dönemindeki gençlere… Bence, o “Kitap değerlendirme komisyonu” üyeleri, kitabın metninden çok Muzaffer İzgü’nün yapıtlarıyla ortaya koyduğu; yaşamdan, bilimden, halktan, emekçiden yana, yaşadığımız toplumdaki çelişki ve çarpıklıkları ortaya koyan aydın yazar tutumunu yasaklamışlardır.

Bu olay, cadı avının sürdüğünü ve yayılacağını gösteriyor. Bakalım bundan sonra sıra kime gelecek? Yaşamları boyunca kaç kitap okuduklarını ve edebiyatla ilişkilerini sorgulayabileceğimiz il ve ilçelerdeki bu kurul üyeleri, bu cüreti kimden alıyor acaba? Suskun kalmayacağız; ülkemiz çocuklarının iyi edebiyatı okuma hakkı yerine; ölmeyi, öldürmeyi kutsayan ayrımcı, hamasi kitaplara mahkum edilmesine seyirci kalmayacağız. Bu ülkenin, halktan yana yazar ve eğitimci örgütleri de var.” (Bursa/EVRENSEL)


ÇÜRÜMÜŞ ZİHNİYET

İzmir Konak Güzelyalı İlköğretim Okulunda görevli Türkçe öğretmenlerine “Türk örf, adet ve dini inançlarına aykırı bilgi vermek ve davranmak; bilimsel olarak ‘çürütülen’ evrim teorisini ideolojik olarak zorla çocuklara empoze etmek” iddiasıyla soruşturma açıldı. Soruşturmaya konu olan ise öğretmenlerin, öğrencileri okusun diye hazırladıkları kitap listesi. Listede bulunan Bilgin Adalı’nın “Çatalhöyük Öyküleri 1-Dünyamızın İlk Şafağı” adlı öykü kitabınının, dünya oluşumunu ve ilk canlının suda meydana geldiğini ifade ettiği, “Ömer’in Çocukluğu ve Çılgın Babam” adlı kitapların ise “Türk örf ve adetlerine uymadıkları” iddiasıyla şikayete konu olduğu öğrenildi.

EĞİTİM SEN’DEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Eğitim Sen İzmir 1 No’lu şube basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Akyol ve 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin’in de katıldığı toplantıda, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünün açtığı soruşturma ve incelemeler değerlendirildi. 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, AKP iktidarı döneminde özellikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle laik eğitim adına elde edilmiş kazanımların ciddi bir bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, 4+4+4 yasasıyla artan saldırıların il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri eliyle yürütüldüğünü kaydetti.

BİLGİN ADALI’NIN KİTAPLARI

İmzasız bir şikayet sonucunda Konak Güzelyalı İlköğretim Okulunda görevli Türkçe öğretmenlerine “Türk örf, adet ve dini inançlarına aykırı bilgi vermek ve davranmak; bilimsel olarak çörütülen evrim teorisine ideolojik olarak zorla çocuklara empoze etmek” iddiasıyla soruşturma açıldığı bilgisini veren Tunalı şunları ifade etti: “Bu soruşturmaya konu alan Türkçe öğretmenleri zümre toplantılarında çocuklara okumaları için önerilecek kitap listesi hazırlamaktır. Bu liste içerisinde bulunan Bilgin Adalı’nın öykü kitabı olan ‘Çatalhöyük Öyküleri 1-Dünyamızın İlk Şafağı’ adlı kitabın ilk sayfalarında dünya oluşumunu ve ilk canlının suda meydana geldiği bilimsel gerçeğini ifade ettiği için; Muallim Naci’nin, ‘Ömer’in Çocukluğu’ ve ‘Çılgın Babam’ kitapları ise Türk örf ve adetlerine uymadığı iddiasıyla şikayete konu olmuş, kraldan çok kralcı olan Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü durumdan vazife çıkararak öğretmenlerin ifadelerinin alınması ile ilgili okul idaresini görevlendirmiştir” dedi. 


İŞTE ÇOCUKLARIN OKUMASI İSTENEN KİTAPLAR

EĞİTİM  Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, Ödemiş Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı bir proje ile ilçede mini bir kitap fuarı açılmasının planlandığını aktararak, fuarda satışa sunulacak 5 38 kitaptan 137’sinin “Allah Bizi Seviyor seti, Benim Dinim seti, İnanç Serisi” gibi kitaplar olduğuna dikkat çekti. Projenin asıl amacının “çocuklara okuma alışkanlığı kazandırma” adı aldında belli yayın evlerine dolaylı maddi destek sağlamak olduğunu ifade eden Tunalı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bilimsel ve laik eğitime yönelik bu tutumundan derhal vazgeçmesi çağrısında bulundu. Tunalı, Alo 147 şikayet hattı gerekçe gösterilerek yürütülen saldırılara izin vermeyeceklerinin altını çizdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendikalar birlikte hareket etmeli

SONRAKİ HABER

Ölü sayısı 8 değil 800 olabilirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa