03 Nisan 2022 11:02

İzmir'de yüzlerce kişi "Zamlar geri alınsın, ücretlere ek zam yapılsın" diyerek sokağa çıktı

İzmir'de Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla yapılan kitlesel basın açıklamasında başta temel tüketim ürünleri olmak üzere zamların geri alınması ve ücretlere zam yapılması talebi yinelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir’de Emek ve Demokrasi güçleri savaşa, zamlara, yoksulluğa karşı açıklama yaptı. Açıklamada zamların geri çekilmesi ve ücretlere zam yapılması talebi öne çıktı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, zamlara, yoksulluğa, sömürüye ve savaşa karşı Gündoğdu Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması düzenledi. Krizin ve savaşın faturasının halka ödetilmek istendiği ifade edilen açıklamada, zamların geri alınması, asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlere ek zam yapılması talebi dile getirildi. İzmir Ticaret Odası önünde toplanan DİSK Ege Bölge Temsilciği ve bağlı sendikalar, “Hayat pahalı, emek ucuz” yazılı pankart eşliğinde, Alsancak Sevinç pastanesi önünde toplanan Emek Partisi ise, “Zamlara, yoksulluğa ve savaşa karşı birlik, mücadele ve dayanışma” yazılı pankartla Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.  Ortak pankartın “Sömürüye, yoksulluğa, zamlara, savaşa karşı İzmir buluşması” olarak açıldığı kitlesel eylemde, “İş ekmek özgürlük”, “Krizin yükü patronlara”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Zam zulüm işkence iste AKP”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Ortak basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

"İŞÇİNİN PATRONDAN YÜKSEK VERGİ VERDİĞİ DÜZENE SON VERELİM”

“Elektriğe zam, doğal gaza zam, akaryakıta zam, ekmeğe, tüpe, toplu taşımaya zam. Gıdaya, tekele, mevsimlik meyve ve sebzeye, mazota, gübreye zam üstüne zam geliyor” diyen Sarı, TÜİK’in açıkladığı enflasyonla halka yansıyan enflasyon arasında büyük bir fark olduğunu söyledi.  Sarı, “İş bulamıyoruz diyenler, barınamıyoruz diyenler, geçinemiyoruz diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz. Senelerdir SGK indirimi, vergi indirimi, teşvik diye diye işverenleri besliyorlar. Bir gecede vergilerini sıfırlıyorlar. Ama iş milyonlarca işçiye, emekçiye, emekliye gelince seçimden seçime vaatler verip sonra unutuyorlar.

“YOKSULLUK, BORÇLAR VE ÜZERİMİZDEKİ BASKILAR BÜYÜYOR”

Ekonominin büyüdüğü söylemlerine tepki gösteren Sarı, “Buradan soruyoruz, bu ülkede yıllardır kim büyüyor? Yılın daha ilk ayında aldığı ücret açlık sınırının altında kalan 10 milyon asgari ücretli mi büyüdü? Milli gelirden sadece yüzde 3,5 pay alıp toplam verginin yüzde 22”sini ödeyen toplumun en yoksul kesimi mi büyüyor? Bir simidin fiyatının 3 TL’ye, bir bardak çayın fiyatının 4 TL’ye çıktığı koşullarda 2 bin 500 TL’ye mahkum ettiğiniz emekliler mi büyüdü? EYT’liler mi, çiftçiler mi, küçük esnaf mı büyüyor? Bizim yıllardır gelirimiz ve refahımız değil, sorunlarımız, yoksulluğumuz, borçlarımız ve üzerimizdeki baskılar büyüyor” dedi.  Bugüne kadar ülkede yaşanan her krizin faturasını halka kesildiğini söyleyen Sarı,“Biz bugüne kadar fazlası ile fedakarlıkta bulunduk, karşılığında daha fazla açlık, yoksulluk ve daha fazla işsizlik aldık. Artık yeter. Krizleri, savaşları biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz. Biz gündüzleri işsiz kalınmayan, geceleri aç yatılmayan bir ülke istiyoruz. İnsanca bir yaşam, güvenceli bir iş, güvenli gelecek istiyoruz” diye konuştu.

"NATO’DAN ÇIKILMALI, ÜSLER KAPATILMALIDIR"

“Biz istersek olur emeğin özgürlüğü, bizim gücümüzle değişir ve güzelleşir dünya, biz birleşirsek kurulur savaşsız, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya. Yeter ki, bu güzel coğrafyaya özlenen baharın ve aydınlık güzel günlerin elbet geleceğinin umudunu büyütelim” diyen Sarı taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Tüm tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz.
• Özelleştirmelerin iptal edilmesini, başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmelerin, fabrikaların kamulaştırılmasını istiyoruz.

İzmir'de yüzlerce kişi kitlesel basın açıklaması gerçekleştirerek 'zamlar geri alınsın, ücretlere ek zam yapılsın' dedi.
• Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.
• Tüketim maddelerindeki KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.
• Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV’nin sıfırlanmasını istiyoruz.
• Kamu-özel iş birliği projelerinin, döviz garantili ihalelerin sonlandırılmasını istiyoruz.

İzmir'de yüzlerce kişi kitlesel basın açıklaması gerçekleştirerek 'zamlar geri alınsın, ücretlere ek zam yapılsın' dedi.


• Maaşlarımızın-ücretlerimizin insanca yaşamaya yetecek seviyeye çekilmesini istiyoruz.
• Herkese güvenceli istihdam sağlanmasını, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmesini istiyoruz.
• Emekçilerin sendika ve grev haklarını kullanmasının önündeki tüm yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

İzmir'de yüzlerce kişi kitlesel basın açıklaması gerçekleştirerek 'zamlar geri alınsın, ücretlere ek zam yapılsın' dedi.
• Dünyanın neresinde olursa olsun emperyalistlerin çıkarları adına sürdürülen savaşlara hayır diyoruz. Yeryüzünün en büyük suç örgütü olan, doğuya doğru genişleme politikası yürüten NATO’dan çıkılmalı, üsler kapatılmalıdır. Savaşlara, çatışmalara karşı halkların kardeşliğini, emeğin birliğini sağlayacak adımlar atılmalıdır.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Gençlik Kolları Başkanı'na AKP'li belediyeden usulsüz ödeme

SONRAKİ HABER

Pakistan'da Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakan'ın çağrısı üzerine Meclisi feshetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa