04 Nisan 2022 00:10

Ders: Müzik; Konu: Neden müzik?

Müzik öğretmeni Nurhan Ayhan Aldemir, müzik eğitimi üzerine yazdı.


Kaynak: Müzik Köyü Projesi

Paylaş

Nurhan AYHAN ALDEMİR
İzmir Salih Dede Anadolu Lisesinde Müzik Öğretmeni

Ben müzik öğretmeniyim. Sol anahtarı sembolünü çok severim. “Sol” un çağrıştırdığı eşitlik, demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle kurduğum ilişkiden etkilenirim biraz da… Notalar çok anlam içerir, kazağımın motiflerinde bile notalar olsun isterim.

Çok düşünmüşümdür, ilkokuldan itibaren 29 harf gibi nota eğitimi verilseydi, 7 yaşından itibaren din kültürü dersi yerine müzik dersi zorunlu olsaydı ve eğitime şöyle Mahzuni Şerif’ten, Aşık Veysel’den, Pir Sultan’a eserlerle türkülerle başlansa nasıl olurdu? Tabii bunun gerçek olması için başka bir zihniyet gerekirdi. Müziği, sanatı önceleyen eğitimin yaratacağı kültür sayesinde belki şiddet bu denli artmazdı. İnsanlar ellerine silah, bıçak yerine çalgılar alır mıydı?

Şiddetin artma sebepleri çok yönlü. Azaltmanın tek yolu da müzik eğitimi olamaz kesinlikle, vurgulama gereksinimi duymamın nedeni diğer pek çok sanat dalı ile birlikte müzik eğitiminin önemine işaret etmek. Boşuna söylenmemiş “Müzik ruhun gıdasıdır” diye, eklemek iyi olabilir; bilincimizin, düşüncelerimizin de gıdasıdır müzik.

Müzik üretmek, müzik dinlemek, sadece duygularımızı değil, ideallerimizi, toplumsal özlemlerimizi, grev davetimizi, isyanlarımızı, bazen yardım çığlığımızı, bazen de mutluluğumuzu ifade etmenin en güzel ve kolay yoludur.

Örneğin Aşık Veysel’den “Koyun kurt ile gezerdi, Fikir başka, başka olmasa”yı okurken bilincimizde geliştirdiğimiz düşünceler ciltlerce kitapla anlatılabilir. Nesimi Çimenin Barış Güvercini türküsündeki sözleri ile halay çekmek “savaşa hayır” demenin en güzel hallerinden biri değil midir? “Dostluklar kurulsun, insanlar gülsün, Barış güvercini uçsun dünyada, Yok olsun kötülük, düşmanlık ölsün, Barış güvercini uçsun dünyada. Dostluklar kurulsun, insanlar gülsün, Son bulsun savaşlar, insan ölmesin.”

ÖNCEKİ HABER

Atık sıvı yağ kimyasallarla durulaştırılıp sofraya mı sunuluyor?

SONRAKİ HABER

Erivan Barut "Ödenek yok" diye geri çevrildi, sponsor bulup gittiği turnuvada şampiyon oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa