08 Ocak 2013 13:42

Kadın portrelerine şiddetin izi düştü

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü araştırma görevlisi olan Derya Kılıç’ın son kişisel sergisi ‘Bilmek, görmek’ Maçka Sanat galerisinde açıldı. Kadına yönelik şiddete dikkat çeken çalışmalarını sergileyen sanatçı, fotoğraflarını ünlü ressamların

Kadın portrelerine şiddetin izi düştü
Paylaş
Sevda Aydın

Kadına yönelik şiddeti hafızalarda yer edinen tablolarla anlatmayı tercih eden sanatçı, bu şekilde çalışmanın amacına ulaşacağını düşünüyor. Proje fikir aşamasındayken gazetelerden ve TV’lerden okuduğu ve gördüğü kadına yönelik şiddet haberleri, cinayetler, taciz ve tecavüz davaları Kılıç’ta önemli bir birikim sağlamış. Kılıç aynı zamanda Sosyolog arkadaşlarından ve hocalarından konuyla ilgili bilgiler de edinmiş.

Uzun bir hazırlık sürecinden sonra çekimler için hazır olan Kılıç, tablolardaki yüzlere benzer yüzler aramaya başlamış. “Bu çalışmada en şanslı olduğum şey, bu yüzlere bu kadar çok benzeyen insanların çevremde olması oldu” diyen Kılıç, böylelikle çalışmasının önemli zorluklarını atlattığını dile getiriyor.

Dünyaca ünlü bu tabloların pek çok açıdan benzeri olan fotoğraflarını çeken sanatçı, fotoğraflardaki makyajı kendisi yapmış. Çalışmalarında ekonomik olarak herhangi bir kaynak yardımı almadığını söyleyen Kılıç, fotoğraflardaki aksesuarları da kendi çabalarıyla bulduğunu aktarıyor.

Sergide ünlü ressamların kadın portrelerine bakarken, yüzlerindeki yara izleri zamansal bir geçişi gösteriyor. Johannes Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kadın’ çalışmasının yüzündeki morluklar, kadına yönelik şiddeti zamanlar ötesine taşıyor. Ünlü ressamların kadın portreleri böylece her gün üçüncü sayfa haberlerinde gördüğümüz kadınların portrelerine dönüşüyor. Derya Kılıç, ‘Bilmek, görmek’ sergisi için, “Bu sergi şiddetin ne coğrafyamıza, ne bu güne ne de sadece gazete haberlerinde gördüğümüz kadınlara yönelik olduğunu hatırlatmak için fotoğraflandı. Ünlü ressamların ünlü kadın portreleri, gördükleri şiddetle hatırladığımız karelerle hayatımıza giren kadınların kılığına girdiler. Ya da şiddet gören kadınlar, ünlü ressamların portrelerindeki kadınların kılığına… Hepsi birbirinin yerine geçebilirdi çünkü; dün bugünün, bugün dünün yerine… Ve hepimiz o karelerden bakıyor olabilirdik ya da olabiliriz. Bu sergi, giderek daha çok ve daha arsız üzerimize gelen bu şiddet zihniyetine bir cevap olsun istedim. Şiddet gören, taciz ve tecavüze uğrayan tüm kadınlar için bir ses olsun” diyor. Kılıç’ın sergisi 12 Ocak’a kadar Maçka Sanat Galerisi’nde sergilenecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ölü sayısı 8 değil 800 olabilirdi

SONRAKİ HABER

Korsanlar’ın gemisi su almaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa