03 Nisan 2022 12:57

Emek Partisi: Maden işletmeleri tarım alanlarımızı yok edecek

EMEP Ordu Ulubey İlçe Başkanı Ahmet Poyraz, tarım alanlarının maden sahası açmak ve kâr elde etmek için talan edildiğini vurgulayarak mücadele çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Özer Akdemir /Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Ordu Ulubey İlçe Başkanı Ahmet Poyraz, "Türkiye’de ihaleye çıkarılan 344 maden alanından 4'ü Ordu’da, bunlardan ikisi de ilçemizde" diyerek halkı toprağa, tarım arazilerine, sularına sahip çıkmaya çağırdı.

Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesinin bugün geldiği aşamanın, ekoloji mücadelesi verenlerin haklılığını bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayan EMEP Ulubey İlçe Başkanı Poyraz, “Fatsa’da yaşanan doğa ve yaşam alanlarının katliamı tehlikeyi göstermektedir. Ormanlar kesildi, sular kirlendi, tarım ürünleri zarar gördü. Yaban hayvanların yaşam alanları yok edildi. Şimdi sıra Ulubey ilçemize geldi.” dedi.

"MADEN DEĞİL TARIM ÖNEMLİ"

Poyraz, yaşam için tarımın öncelik olduğunu belirterek “Kapitalizm aşırı tüketimi teşvik ediyor. Kâr amaçlı politikalar, yerli ve yabancı sermaye gruplarının doğayı ve yaşam alanlarını talan etmesine neden oluyor. Tarım alanları, ormanlar yaşam için en önemli alanlardır. Tarımsal üretim yoksa, ormanlar kesilmişse yaşam tehdit altında demektir. Tüm canlılar için öncelikli gereksinim gıdadır. Gıda alanları maden alanlarına çevrilerek yok ediliyor. Bizlerin önceliği maden sahaları değil tarım alanlarıdır, tarımın desteklenmesidir. Ulubeyliler olarak fındık ve arıcılık temel geçim kaynaklarımızdır, ilçemizdeki madencilikse bunlar için tehdittir.” dedi.

"TOPRAKLARIMIZDAN UZAK DURUN"

Ordu’dan Kazdağlarına, Munzur Dağlarından Murat Dağı'na kadar her tarafta özellikle altın madenciliği için girişimlerin arttığını vurgulayan Poyraz, “Ülkenin dağı, deresi, tepesi talan ediliyor. İnsanlar isyan ediyor ancak AKP iktidarı yeraltını sermayenin talanına açıyor. Ulubey ilçemizde Akoluk, Ebemçukuru, Şekeroluk, Ohtamış arasında biri 167,67 hektar, diğeri de 295,94 hektar alanın maden arama sondaj ihalesini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıyor. Maden arama tamamlandıktan sonra yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Petrol ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yerli ya da yabancı şirketlere ihale edilecek. İktidar ihale ediyor, yerli ve yabancı şirketler toprağımızı, ormanlarımızı, suyumuzu yani geleceğimizi yok ediyorlar. Emek Partisi olarak halkımıza çağrımız, siyasi düşünce, inanç; köy, ilçe ayrımı yapmadan birleşerek sesimizi yükselmemiz ve toprağımıza, geleceğimize sahip çıkmamızdır.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'in infaz ekibinde olduğu iddia edilen sanık hakkında 15 yıl hapis cezası istendi

SONRAKİ HABER

Halfetili fıstık üreticileri: Ya çiftçiliği bırakacağız ya yönetenleri değiştireceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa