03 Nisan 2022 15:00

Halfetili fıstık üreticileri: Ya çiftçiliği bırakacağız ya yönetenleri değiştireceğiz

Artan mazot, gübre ve ilaç fiyatları sebebiyle zorlanan Halfeti’deki fıstık üreticileri, “Ya çiftçiliği bırakacağız ya da yönetenleri değiştireceğiz” dedi.

Şükrü Çolak (solda) ve Nusret Göçer (sağda) | Fotoğraflar: MA

Paylaş

Artan mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları üreticileri zorluyor. Urfa’da fıstık üreticileri, gübre kullanamadıklarını, ilaçlama yapamadıklarını, mazot fiyatları sebebiyle dolayı çift süremediklerini söyledi.

Mezopotamya Ajansından Müjdat Can'ın haberine göre, Halfeti'de 10 dönümlük fıstık tarlası bulunan çiftçilerden Nusret Göçer, “Böcek ilacı ve güz gübresini atamadık. Şubat ayında ÜRE gübresini atmamız lazımdı, onu da atamadık. Yılda 7-8 defa tarlayı sürenler bu mazot pahalılığından ötürü bir defa sürebildi” dedi. 

Artan masraflar yüzünden tarlayı sürmediğini, nadasa bıraktığını söyleyen Göçer, "Bir ihtimal bahar yağmuru olursa belki ürün alırız” diye konuştu.

"İLAÇ, GÜBRE VE MAZOT FİYATININ BİR AN ÖNCE DÜŞMESİ GEREKİYOR"

Geçen sene 150-160 TL’ye aldıkları gübrenin bu yıl 900 TL’ye çıktığını belirten Göçer, “Bu sene gübre almaya bile gitmedik. Vitamini 200 TL, ilacı 175 TL, traktörle ilacı atmak için de 500 TL gider var. Bir kutu da böcek ilacının atılması gerekir. Depo 1000 TL’ye geliyor. Böyle bir fıstığa 5 depo atılması gerekir. Bunu da kimse atmaz. 7-8 bin ağaç fıstığı olanlar ancak bunu atabilir” dedi.

Hükümetin acilen üreticiyi desteklemesi gerektiğini söyleyen Göçer, "Ben 70 yaşındayım böyle bir şey görmedim. 30 TL’ye domates, 40 TL’ye biber görmedim. Ağaçlarda göz (fıstık çıkan gözenekler) çok, bu sene fıstık da çok ama hepsi kuruyup dökülecek. Hükümetin acilen desteği lazım. İlacı, mazotu, gübre fiyatını bir an önce düşürmesi gerekiyor” diye konuştu.

"BU GİDİŞLE FISTIKLAR SÖKÜLÜR"

Çiftçilerden Şükrü Çolak ise "Bu sene ne gittik, ne ağaçlara baktık. Doğa bize ne verirse artık. Mazot nedeniyle kontağı çevirmeye korkuyoruz. Geçen sen 200 TL’ye dolan depolar bu yıl 1000 TL’ye doluyor. Gübreyi zaten sormaya korkuyoruz, yüzde 500 arttı. Orta halli bir çiftçi ne gübre atabilecek ne ağaçları tatmin ederek çift sürebilecek ne de bunun bakımını yapabilecek” dedi.

Fıstık üreticilerini bekleyen sıkıntılara dikkat çeken Çolak, “Büyüklerimiz anlatıyorlardı, bir zamanlar fıstıkları kökünden söküp üzüm falan ekmişler. Bu gidişle buradaki tarım da bu seviyeye gelecek. Artık umudu fıstıklardan kestik. Örgütsüz toplum var oldukça bu çiftçilik de tarım da ölecek. Köylülük de kalmayacak. Köylerde bile yumurtayı, yoğurdu marketten alır olduk. Sebze alanları, tarım alanları bitti. 20 yaş altı gençler buğdayın nasıl yetiştiğini bilmez oldu” diye konuştu.

İthalatın köylüye olumsuz etkilerine dikkat çeken Çolak, “Üreticiyi desteklemek yerine ithalata yönelirsen böyle olur” dedi.

"BU GİDİŞİ DURDURMAMIZ GEREKİYOR"

Böyle devam derse çiftçiliğin bitme noktasına geleceğini söyleyen Çolak, “Madem çiftçilik bitecek, çiftçiler de onu bitirsin. Bu gidişi durdurmamız gerekiyor. Çiftçilerin artık dur demesi gerekir. Bıçak kemiğe dayandı. Ya çiftçiliği bırakacağız ya da yönetenleri değiştireceğiz. Başka alternatif kalmadı” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi: Maden işletmeleri tarım alanlarımızı yok edecek

SONRAKİ HABER

Son 24 saatte 9 bin 21 yeni vaka tespit edildi, 38 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa